• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer TV/M. L.

13.12.2023

07:55

Ove novčanice vrede iako nisu u upotrebi! Neke su stare skoro jedan vek a Batiša ih skuplja od detinjstva

M. L.

Vesti

Ove novčanice vrede iako nisu u upotrebi! Neke su stare skoro jedan vek a Batiša ih skuplja od detinjstva

Podeli vest

Batiša Ivović iz Topole od detinjstva skuplja stari novac. Kako kaže, novčanice je prvo prikupljao od svojih predaka a onda su mu i prijatelji poklanjali a nešto je novca ostalo i sa putovanja. Tako sada njegova zbirka starog novca broji na desetine primeraka od 20-ih godina prošlog veka pa sve do danas.

- Prva novčanica je iz 1929. godine od 100 dinara a potom se tu nalazi većina novčanica iz godina koje su dolazile kasnije. Kako se smenjivao novac tako je ova zbirka i pravljena. Pored novčanica koje sam stalno dodavao, odštampao sam i sve one novčanice koje su obeležile taj period uz detaljan opis izgleda. Nešto novca sam dobio od prijatelja, rođaka, nešto je ostalo u kući i uglavnom su služile da se deca igraju a ja sam ih sačuvao od zaborava- kaže Batiša Ivović.

Ovu vrednu zbirku novca pripremao je petnaestak godina a pored novca on je sakupljao i značke, bonove, poštanske markice.. U njegovoj kolekciji nalazi se i novac iz više zemalja sveta.

 

- Nešto novca je ostalo kad smo putovali iz Mađarske, Češke, Bugarske, Rumunije - uvek sam se trudio da upotpunim kolekciju i to ću raditi dok sam živ - naglašava ovaj zaljubljenik u stare novčanice.

Pored lepote izrade novca i kvaliteta papira, Batiša naglašava da je novac pre rata imao veću vrednost nego sada. Njegova kolekcija je izuzetno vredna, ali nije na prodaju, kaže.
 
- Ovo nema cenu i sačuvaću zbirku da se nekada neko podseti starih vremena. Ima Narodna Banka, imam i ja i ostaje mojim naslednicima u amanet- odlučno kaže ovaj Topolac.
 
Inače, dinar je 12. decembra 1873. postao zvanični srpski novac, donošenjem Zakona o kovanju srpske srebrne monete a od  tada do danas pratilo ga je nekoliko uspona i padova.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Dobro proverite! Ova novčanica se najviše falsifikuje!
Društvo

Dobro proverite! Ova novčanica se najviše falsifikuje!

U prvom polugodištu u Srbiji je otkriveno 1.417 komada falsifikovanih novčanica, a među njima su najzastupljeniji dinarski falsifikati, kojih je bilo 785, sledi evro čijih falsifikata je pronađen 401 komad, a na trećem mestu su američki dolari sa 229 otkrivenih komada, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

16.07.2023

16:44

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set