• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/rts

22.09.2023

14:50

Mala lavica koju su pronašli na putu kod Subotice nikada nije jela meso! U zoo-vrtu joj daju terapiju a dobila je i ime!

printscreen RTS

Vesti

Mala lavica koju su pronašli na putu kod Subotice nikada nije jela meso! U zoo-vrtu joj daju terapiju a dobila je i ime!

Podeli vest

Stanje petomesečne lavice, pronađene na Čantavirskom putu, u Subotici, zasad je nestabilno, ali se radi na njenom oporavku u prihvatilištu Zoološkog vrta Palić.

Pronađeno mladunče lava ima atrofiju mišića, upalu digestivnog trakta, i ne prepoznaje meso kao hranu, prenosi rts.

- Lavica je stigla u veoma lošem stanju, dehidrirana i izgladnela, i njena telesna temperatura je mnogo niža nego što bi trebalo da imaju divlje mačke. Prvi dan je dobila infuziju, grejana je sa grejačima, dok smo je danas naučili šta je meso. Nažalost, lavica, iako je oko pet meseci starosti nije prepoznala šta je meso, niti je ikada osetila, tako da je privikavamo na njenu prirodnu hranu- kaže Andrijana Tot, iz Zoološkog vrta Palić.

Na osnovu analiza krvi, utvrđeno je da životinja ima upalu digestivnog trakta, tako da dobija i adekvatnu terapiju.

Mlada lavica, koju su nazvali Kika, trenutno je u karantinu Prihvatilišta za divlje životinje, a kako kažu nadležni, tamo će ostati na posmatranju.

- Problem je i atrofičnost njenih mišića, zadnjih nogu. To sve nam ukazuje da osim što nije adekvatno hranjena, nije imala ni uslova da se dovoljno kreće i na način na koji je njoj potrebno-  dodaje Totova.

Na osnovu analiza krvi, utvrđeno je da životinja ima upalu digestivnog trakta, tako da dobija adekvatnu terapiju.Zasad nije poznato kako je divlja životinja, za koju se pretpostavlja da više nedelja nije bila u adekvatnom smeštaju, dospela na subotičke ulice, ali subotička policija radi na pronalasku počinioca ovog krivičnog dela. Iz zoo vrta kažu da je mladunče verovatno bilo predmet crnog tržišta.

Foto: printskrin/instagram/192_rs

Mala Lavica, kojoj su dali ime Kika, pronađena na putu između Subotice i Čantavira

Mlada lavica, koju su nazvali Kika, trenutno je u karantinu Prihvatilišta za divlje životinje, a kako kažu nadležni, tamo će ostati sigurno duži period na posmatranju.

- Problem je i atrofičnost njenih mišića, zadnjih nogu. To sve nam ukazuje da osim što nije adekvatno hranjena, nije imala ni uslova da se dovoljno kreće i na način na koji je njoj potrebno-  dodala je Totova.

Kako navode iz zoo-vrta, može se pretspostaviti da je ovo mladunče lava predmet crnog tržišta, što je u Srbiji krivično zabranjeno, jer postoje i zakoni o dobrobiti životinja gde se se neadekvatno držanje životinja kažnjava, ali samim tim što je reč o divljoj životinji, ona je zabranjena da bude svojina fizičkog lica.

Totova je ponovila apel koji je juče i Informer preneo da se divlje životinje ne kupuju kao plišane igračke, ili statusni simbol, jer to nisu kućni ljubimci, niti to ikada mogu postati.

- Nijedno fizičko lice ne može da pruži adekvatnu negu toj životinji, kao ni da obezbedi sve neophodne bezbednosne mere kako se ona ne bi našla na ulici i ugrozila tuđe živote, naročito ako govorimo o opasnosti po okolinu odraslih divljih jedinki-  ističu iz zoo-vrta.

Podsetimo, grupa Subotičana je na Čantavirskom putu pronašla mladunče lava kako prelazi put.

Po njihovom pozivu, na lice mesta je izašla ekipa policije, kao i Zoološkog vrta Palić, koja je pronađenu divlju životinju transportovala u najbližu veterinarsku stanicu, a potom i u Prihvatilište za divlje životinje koje radi u okviru palićkog zoo-vrta.

Pronađena životinja nije pobegla iz Zoo vrta na Paliću, a sudeći po njenom stanju može se zaključiti da je barem nekoliko nedelja izvan smeštaja gde je bila držana i hranjena.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Crnogorska mafija je upumpala milijardu evra u neke srpske medije! Svako ko se suprostavi Zviceru postaje glavna meta klana! (VIDEO)
Live TV

Crnogorska mafija je upumpala milijardu evra u neke srpske medije! Svako ko se suprostavi Zviceru postaje glavna meta klana! (VIDEO)

Vođa kavačkog klana Radoje Zvicer i njegov saradnik Radoje Milović su, prema prepisci iz Skaj aplikacije koju su objavile podgoričke Vijesti, razgovarali 2021. godine o mogućnosti da će SAD sa Bajdenovim dolaskom na vlast ići "na rušenje Vučića svim silama". Vođa kavčana tvrdi da jedino oni mogu svrgnuti Vučića, uz pomoć 40.000 navijača. Ova saznanja, za Informer, komentarisali su Predrag Koluvija, direktor "Jovanjica nova" i profesor Miroslav Bjegović, stručnjak za bezbednost, tokom gostovanja u "Info jutru".

17.06.2024

12:43

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set