• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. O.

08.09.2023

08:30

Šta je uradila ova ekipa! Žene iz Banatskog Velikog Sela ponovo kraljice ajvara u Kikindi

M. O.

Vesti

Šta je uradila ova ekipa! Žene iz Banatskog Velikog Sela ponovo kraljice ajvara u Kikindi

Podeli vest

Titulu "kraljice ajvara“ u Kikindi osvojile su drugi put zaredom žene iz Udruženja "Orhideja“ iz Banatskog Velikog Sela na jubilarnom, desetom, gastronomskom karavanu "Izađi mi na teglu“.

Velikoselke su napravile najukusniji ajvar, prema oceni žirija, i kvalifikovale se za veliko finale
koje se održava početkom oktobra u Beogradu. Deset ekipa ukrstilo je varjače na kikindskom gradskom trgu i pokazalo svoje gastronomsko umeće, utrkujući se da osvoje žiri najboljim ukusom i izgledom popularnog "kralja zimnice".


Vredne domaćice, ali i ekipa domaćina "Volem Kikindu", oljuštili su petnaestak kilograma pečenih paprika pod vedrima nebom. Krčkao se ajvar na "smederevcu" na toplom septembarskom suncu, ali su pobedu i ove godine odnele žene iz "Orhideje".
-Tajna dobrog ajvara je dobra volja, dobar šporet i dobra paprika. Ajvar pravim već četiri decenije,

svake godine za kuću tridesetak tegli - kaže Novka Pavlović ispred pobedničke ekipe, ali nije htela da otkriva tajni sastojak dobrog ajvara.

Foto: M. O.

Nema laži, nema prevare - ajvar se pravio na licu mesta

- Ne bih da kažem, ništa posebno - navodi uz zagonetan osmeh.
Pred tročlanim žirijem, koji su činili tehnolog Nada Krstonošić, Mladen Bogdan, predsednik Skupštine Grada Kikinde i gastronom Radovan Subin, bio je težak zadatak, jer su prvo i drugo mesto delila dva, a drugo i treće jedan bod.

- Ocenjivali smo boju, ukus i kompaktnost ajvara, da ne bude vodeni. Ove godine su izvrsni ajvari, bilo je teško da se opredelimo. Pobedničkoj ekipi smo svo troje dali isti, maksimalan broj bodova. Presudilo je što je ajvar UŽ "Orhideja" gust, ima lep ukus, nije preovladao, kao kod nekih, beli luk ili neka kiselina - rekao je predsednik žirija, Radovan Subin.

Pobednice "Orhideje", posle kvalifikacionog takmičenja očekuje finale u Beogradu 7. oktobra, kada će biti proglašen "kralj" ili "kraljica" desete sezone najvećeg gastronomskog karavana na Balkanu.

Drugoplasirane su žene iz KUD "Eđšeg", koje su nagrađene mini "smederevcem" i takođe ih očekuje takmičenje u Beogradu, dok je treća nagrada pripala domaćicama iz ruskoselskog UŽ "Jedinstvo" inače "kraljicama ajvara" finala 2020. godine.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Građani, budite oprezni! I MUP se oglasio zbog olujnog nevremena koje nam preti: Štabovi da se spreme za sve rizike i posledice!
Društvo

Građani, budite oprezni! I MUP se oglasio zbog olujnog nevremena koje nam preti: Štabovi da se spreme za sve rizike i posledice!

MUP prosledilo je upozorenje gradskim i opštinskim štabavima za vanredne situacije za preduzimanje svih preventivnih i operativnih mera u cilju spremnosti za eventualno suočavanje sa rizikom i posledicama, na osnovu najave Republičkog hidrometeorološkog zavoda za pojavu intenzivnih pljuskova i veće količine padavina za danas i sutra, a koje mogu prouzrokovati potencijalne bujične poplave.

02.06.2024

13:29

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set