• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. S.

04.09.2023

18:56

Ovo jelo miriše na još! U ovom selu, tvrde, najbolje se sprema

S. S.

Vesti

Ovo jelo miriše na još! U ovom selu, tvrde, najbolje se sprema

Podeli vest

Specijalitet od prženog luka, paprike i paradajza pa na kraju preliven umućenim jajima, u Srbiji ima nekoliko naziva, ali u jednom mestu ga cene više i od mesa!

U selu Ošljanu nadomak Knjaževca već drugu godinu organizuju Prženijadu u čast jelu koje se ovde najviše sprema i na kome su, kažu, odrastale i odrastaju generacije đaka, studenata, inženjera, lekara, profesora...

Ovde ga zovu "prženo" a Prženijadu su odlučili da prav pred kraj leta, kad ima povrća u izobilju.   
Za razliku od prve, prošlogodišnje Prženijade ova, koja je održana prethodnog vikenda, bila je posećenija. Uz ukusne porcije bilo je i muzike, kulturnoumetničkih društva, sportskih igara a najmlađi su najviše uživali u nastupu mađioničara. 

- Lično sam prezadovoljan i posetom i samom manifestacijom koja je već na višem nivou. Ove godine smo iz Srbije i Bugarske imali ukupno 16 ekipa koje su pripremale prženo, znači dve ekipe više nego prethodne godine. Sva tri prva mesta u takmičenju za najbolje prženo imala su po dve pobedničke ekipe. Nije cilj pobediti, već druženje, okupljanje, da se ne zaboravi kako je nekada bilo... - priča nam dr Dejan Krstić etnolog i antropolog, idejni tvorac i predsednik Organizacionog odbora i prve i druge Prženijade.

Članovi pet planinarskih društva na vrhu Janošice pripremili su sve za samo takmičenje, ognjišta i povrća za takmičenje, a oko podneva je počeo kulturnoumetnički program da bi se uz igru i pesmu posetioci i učesnici razišli oko ponoći.

U nekim krajevima Srbije ovo jelo zovu ’sataraš’, bećarac’, ’prženija’...

Ali, etnolog Krstić ističe da se sve to razlikuje od ’pržena’ po termičkoj obradi.

- Tradicionalno se sprema na masti, mada može i na ulju. Postoji letnje i zimsko prženo. U našem kraju jelo se iza doručak, spremalo za ručak, večeru. Zimi se pravi uglavnom od suvih paprika, jaja, luka. Tokom godine, kako pristiže koje povrće, tako se i sastojci menjaju. Paradajz, luk, paprika, jaja, sir ...Može da bude ljuto, neljuto, zeleno, šareno, posno, bez jaja, ko kako voli, ko koje sastojke ima... Nema tu recepta u gramima, svaka domaćica ima svoj stil, i svaka od ovih običnih sastojaka napravi pikantno, ukusno jelo, ’prste da poližeš’ – kaže nam dr Krstić.
Prženo svih učesnika očas se pojelo, a posetioci su komentarisali lepotu ukusa i mirisa ovog jedinstvenog jela.

- Ma šta da reknem, majka da jede, na ćerku da ne dava – najbolje je opisao kako je ukusno ovo jelo 
jedan meštanin.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set