• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. K.

28.08.2023

19:50

Kosovo je Srbija! Muzika Stefana Nemanje u Prizrenu!

S. K.

Vesti

Kosovo je Srbija! Muzika Stefana Nemanje u Prizrenu!

Podeli vest

U atrijumu Crkve Svetog Spasa u Prizrenu tokom vikenda održan je osmi Međunarodni festival srednjovekovne muzike "Medimus". Ovaj jedinstveni umetnički događaj organizovali su Društvo prijatelja Manastira Svetih Arhangela, Dom kulture "Gračanica" i Fondacija Sveti Arhangeli.

Ovogodišnji Medimus je obeležio i 910 godina od rođenja velikog župana Stefana Nemanje. U vreme njegove vladavine, Prizren je pripadao srednjovekovnoj Srbiji.

- Medimus 2023. je vanvremenski spoj srednjovekovne muzike Evrope, čarobnog ambijenta atrijuma crkve Svetog Spasa u Prizrenu i velelepnog šarma starog Prizrena! Meni je ovogodišnji festival bio najbolji do sada. Uživali smo u ovom sjajnom prstoru atrijuma crkve, a svi muzičari su tome dali ogroman doprinos. Velika je stvar da se baš na ovom mestu pokazuje bogatstvo srpske srednjovekovne umetnosti - kaže za "Informer" dr Ivan Sovtić, doktor elektrotehničkih nauka, inače rodom iz obližnjeg sela Sredske, na Šar planini.

Bojan Babić, pokretač festivala i predsednik Društva prijatelja manastira Sv. Arhangeli, kod Prizrena objasno je kako je i zbog čega pre osam godina nastao festival.
- Svuda oko nas, gde god se okrenemo, je uglavnom srpska istorija i to iz perioda Nemanjića, pa se nametnula ideja da osmislimo programe koji to neprocenjivo nasleđe promovišu i čuvaju- kaže Babić.

Foto: S. K.

Publika ispred crkve Svetpg Spasa

Otkriće je bilo da postoje zapisi o Draganu Prizrencu, koji je bio prvi poznati srednjovekovni srpski muzičar, koji je svirao na dubrovačkim trgovima, ali bio i omiljeni muzičar na dvoru cara

Foto: S. K.

 

Dušana, na čijem je krunisanju svirao carsko kolo.

- Poželeli smo da pokrenemo manifestaciju njemu u čast, u srednjovekovnom ambijentu koji pruža fantastičan ugođaj, a ceo doživljaj upotpunjuje pogled koji sa tog platoa ispred crkve Svetog Spasa, u naselju Potkaljaja, puca na celi grad, Crkvu Svetog Đorđa i Bogorodicu Ljevišku - ističe Babić.

Muzički direktor festivala bio je Darko Karajić, profesor beogradskog Fakulteta muzičke umetnosti i član ansambla "Renesans", koji je i ove godine doveo u Prizren umetnike sa tri kontinenta.

Publici se u subotu predstavila Grejs Njukomb, pevačica, instrumentalista i profesorka muzike, specijalizovana za srednjovekovne i renesansne repertoare, koja je sa "Duom lauta" izvela italijansku, francusku i holandsku muziku iz 15. i 16. veka.
U nedelju su posetioci uživali u muzici dva internacionalna sastava, ansambala "Parlamento" i "Medimus" koji svake godine čine različiti umetnici, a program stvaraju svega par dana pred početak Festivala, inspirisani ambijentom kojim su okruženi.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set