• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. T.

15.08.2023

15:35

Došao iz Amerike da piše doktorat o trubi! Samouki Vranjanci učili školovanog trubača kako se svira

S. T.

Vesti

Došao iz Amerike da piše doktorat o trubi! Samouki Vranjanci učili školovanog trubača kako se svira

Podeli vest

Pobednici ovogodišnjeg 62. Sabora trubača u Guči, "zlatna truba" Bojan Ristić iz Vladičinog Hana i najbolji orkestar Stefana Mladenovića iz Vranja, podsetili su na virtouze sa juga Srbije zbog kojih su se punile koncertne dvorane širom sveta a školovani muzičari dolazili kod njih na usavršavanje.

Britanac Metju Kej, profesor muzike, pre nekoliko godina došao je u Vranje i tu pripremao doktorat o trubi. Na američkom Univerzitetu u Mičigenu pohađao je doktorske studije ali je sa ženom i decom došao, da iz prve ruke, od majstora u Vranju, upozna muziku kojom je bio fasciniran.

Foto: S. T.

Metju Kej, profesor trube iz Amerike, pripremao je doktorat u Vranju kod majstora trube Nenada Mladenovića

- Mnogo je sjajnih muzičara na tako malom prostoru. I dalje mi je nepoznato kako tako dobro sviraju trubu, trudim se da ih slušam i učim. Impresioniran sam Vranjem i muzikom, koju ću promovisati u Americi. Posle doktoriranja planiram da nastavim sa izučavanjem trube, čiji su zvuci čudesni. Pratio sam ih na nastupima, probama, za kratko vreme naučio poznate melodije ovog kraja. Moja deca vole da igraju uz trube - ponosno je izjavio Kej u Vranju, koji je ubrzo po odlasku i doktorirao. 

Kej je tada bio gost porodice Nenada Mladenovića, čiji se sin Stefan vratio sinoć iz Guče sa nagradom za najbolji orkestar!

Foto: trube juga

Nenad Mladenović podučavao Keja

Mladenovići su potomci čuvenog samoukog Bakije Bakića, majstora trube, koji je dominirao od 70-ih do 90-ih godina a onda je na scenu stupio Boban Marković koji je u Guči osvojio najviša priznanja. Publika u najpoznatijim svetskim dvoranama klanjala se njegovim bravurama na trubi a da on ni jednu notu nikada nije znao!   

- Desilo se jednom u Londonu, ponudili su mi note da nešto odsviram, ali ja to nisam znao. Zatražio sam da mi odsviraju, upamtio sam i odsvirao. Ljudi nisu mogli da veruju, ali tako je bilo - pričao je Boban kada je postao majstor trube. On je prvi trubač sa juga Srbije koji je u karijeri dobio i nacionalnu penziju.

Marković je sinoć bio i na koncertu Bojana Ristića, pobednika Sabora trubača u Guči koji je održao u Vladičinom Hanu za svoje sugrađane.

Foto: S. T.

Doček u Vladičinom Hanu za prvu trubu Srbije Bojana Ristića i njegov orkestar

- Ovo je priznanje za sve one godine truda. Bilo je puno uspona i padova, ali uporan rad se isplatio, nagrade i uspesi su dolazili, a ovo je najveće priznaje na koje sam čekao. Moj četrnestogodišnji sin Luka, ide mojim stopama. Biće još nagrada za Vladičin Han - ponosno je rekao Bojan i pred publikom je otvorio poklon iz Guče, zlatnu trubu.

- Godinama smo u Guči i tamo se osećamo kao kod svoje kuće. Ovo je poseban trenutak koji sam želeo da podelim sa svojom porodicom, komšijama, prijateljima i svojim Hanom. Ovo je trenutak na koji sam čekao 26 godina - rekao je Ristić.

 

Otkud toliko trubača na jugu Srbije?

Legenda kaže da je negde u 19. veku, u vreme Turaka, Grdeličkom klisurom prolazio karavan u čijim su tovarima bile i trube. 
Lokalne čete pobunjenog srpskog stanovništva, presrele su karavan, te ostavile trube u sadašnjem Pčinjskom okrugu, koje su se "posebno lepo primile kod ovdašnjeg romskog stanovništva".

Festival u Guči izdigао је romske muzičare sa juga i van granica. Reč je uglavnom o nekoliko generacija trubačkih virtuoza, koji su bili samouki, za razliku od njihovih potomaka koji redovno pohađaju i muzičke škole.

Zanimljivo je da Vladičin Han nema svoj festival trube, uprkos brojnim virtuozima na
ovom instrumentu, dok Vranje ima memorijal posvećen Bakiji Bakiću.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Crnogorska mafija je upumpala milijardu evra u neke srpske medije! Svako ko se suprostavi Zviceru postaje glavna meta klana! (VIDEO)
Live TV

Crnogorska mafija je upumpala milijardu evra u neke srpske medije! Svako ko se suprostavi Zviceru postaje glavna meta klana! (VIDEO)

Vođa kavačkog klana Radoje Zvicer i njegov saradnik Radoje Milović su, prema prepisci iz Skaj aplikacije koju su objavile podgoričke Vijesti, razgovarali 2021. godine o mogućnosti da će SAD sa Bajdenovim dolaskom na vlast ići "na rušenje Vučića svim silama". Vođa kavčana tvrdi da jedino oni mogu svrgnuti Vučića, uz pomoć 40.000 navijača. Ova saznanja, za Informer, komentarisali su Predrag Koluvija, direktor "Jovanjica nova" i profesor Miroslav Bjegović, stručnjak za bezbednost, tokom gostovanja u "Info jutru".

17.06.2024

12:43

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set