• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. S.

04.08.2023

16:47

I Karađorđe je imao ovakav! Kad opali "trešnjevak", sve se trese!

S. S. /privatna arhiva

Vesti

I Karađorđe je imao ovakav! Kad opali "trešnjevak", sve se trese!

Podeli vest

Od omiljenog voća koje nam dolazi ranim letom pravi se slatko, sokovi, rakija, kolači ali od trešnje je napravljena i... prva srpska artiljerija! Kažu da je za sve kriv Karađorđe i jedna trešnja u Zagorici kod Topole.

Nema ozbiljnijeg narodnog sabora ili vašara u Šumadiji čiji početak nije obeležio pucanj iz trešnjevog topa, improvizovanog oružja čiji je zvuk Turcima u Prvom srpskom ustanku ledio krv u žilama. 

Foto: S. S. /privatna arhiva

Zoran Vasović, direktor Agencije za ispitivanje, žigosanje i obeležavanje oružja u Kragujevcu

Replika onog pored koga je na Ljubiću kod Čačka poginuo Tanasko Rajić, nalazi se u Agenciji za ispitivanje, žigosanje i obeležavanje oružja u Kragujevcu. 

Foto: S. S. /privatna arhiva

Trešnjevak - Ima još pet ovakvih ...

- Ovaj top od trešnjinog drveta je neka vrsta vremeplova. Napravljen je na identičan način kao i onaj prvi koji je svojevremeno u Zagorici kod Topole 1804. godine naručio Karađorđe. Danas služi kao uspomena na vremena kada se u krvi ustanika rađala srpska sloboda - kaže Zoran Vasović, direktor Agencije koja je 1994. godine naručila izradu šest ovakvih topova za potrebe obeležavanja godišnjice ubistva Vožda Karađorđa u Radovanjskom Lugu kod Velike Plane.

 - Oružje se izrađuje od debla trešnje koje je lako za obradu. Drvena cev se okuje gvozdenim okovima i top je vrlo brzo spreman za paljbu. U ono vreme za projektil je uglavnom korišćeno oblo kamenje, a ubojitost su dobro zapamtili Turci kada su Karađorđevi ustanici, posle više vekova osvojili utvrđenje na Rudniku - priča Vasović. 

Danas se koristi za označavanje početka narodnih sabora i manifestacija i u tom smislu često je angažovan ali ne u komercijalne svrhe već, kako kaže, po "drugarskoj" liniji. Izrađen je od šumadijske trešnje koja je rasla u selu Trešnjevak nadomak Kragujevca. Težak je oko 80 kilograma.

- Pucanj iz "Trešnjevaka" je atrakcija! Naši ljudi vole da ga vide, posebno čuju. Pre nekoliko dana top je bio zvezda večeri na "Šumadijskim danima šljive" u Stragarima. Nekoliko puta se pojavljivao i u igranim i dokumentarnim programima. Njegova najveća vrednost je što nas podseća na slavna prošla vremena i što svojim gromkim pucnjem označava početak nekih lepih događaja - kaže Vasović koji sa kolegama brine o ovoj šumadijskoj artiljeriji.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set