• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Lj. S.

15.06.2023

14:17

OVDE SE DEČIJI PLAČ NIJE ČUO 54 GODINE! Mali Marko uneo svetlost u svoj dom - Bog pogledao Janićijeviće (FOTO)

Lj. S.

Vesti

OVDE SE DEČIJI PLAČ NIJE ČUO 54 GODINE! Mali Marko uneo svetlost u svoj dom - Bog pogledao Janićijeviće (FOTO)

Podeli vest

I kada pomislimo da zaista više nema smisla boriti se sa svim nedaćama kojima nas život lomi, kad bi da dignemo ruke od svega, desi se čudo! Porodici Janićijević iz kuršumlijskog planinskog sela Vrelo dogodilo se to pre pola godine, i rado su pristali da podele svoju priču sa nama.

Foto: Lj. S.

Marko ima nepunih šest meseci 

U ovoj kući pre šest meseca prvi put se začuo dečiji plač posle više od pola veka. Rođen je mali Marko. 

Mami Milosavi je 44 a tati Mirku 54. godina. Samo mesec dana pre nego što je sinčić došao na svet Mirku je amuptirana noga. 

 - Lekari su mi bukvalno rekli ili noga ili glava! Znao sam samo da moram da ostanem živ, da
dočekam svog sina. I tako sam operisan u decembru 2022. godine, a Marko se rodio 30. januara ove godine. To dete mi je svetlost zbog koje živim i podnosim ovu situaciju. Zbog njega neću da odustanem, jer je on posle mog rođenja prvo dete koje se rodilo u našoj porodičnoj
kući- priča nam Mirko koji je, priznaje "mnogo puta pomislio da odustane od života". 

Preko leđa je preturio svu težinu jednog običnog života.

Moja snaga

Znao sam samo da moram da ostanem živ, da
dočekam svog sina, kaže tata Mirko

Bio je učesnik rata 1999. godine, borio se sa depresijom i svim tegobama koje donosi rat, sam
pokušavao da oživi porodičnu kuću u Vrelu i na kraju se 2015. godine oženio Milosavom. Ta
promena mu je donela neko olakšanje, ali dece nije bilo.

Mirko je u međuvremenu postao šećeraš, koristio insulin i iako se nisu borili za potomstvo u srpskim klinikama, potajno se nadao da će ipak i u njegovoj kući stići radost.

- Godine su prolazile. Radili smo nadničarske poslove, prodavali proizvode koje napravimo i tako živeli. Mi smo skromni ljudi, pa nam je bilo dovoljno ono što imamo da preživimo, ali nas je ipak mučilo to što nemamo dece- priznaje naš sagovornik, dok u invalidskim kolicima stoji kraj supruge Milosave i sina Marka.

Nedavno su krstili Marka i to u svojoj kući, jer je Mirku bilo teško da ide do Kuršumlije. Napravljena je, pričaju nam gozba, uvedeno dete u veru i sad sa olakšanjem idu dalje.

- Ne predajemo se! Jeste da je naša kuća skromna, letvara i da u njoj nisu neki uslovi, ali biće bolje, mora da bude- siguran je Mirko.

Nada se da će nekako uspeti da je obnovi i omogući svom sinu da raste u boljim uslovima. Na sreću,
imaju kupatilo, vodu u kući, pa im je, kažu zbog toga mnogo lakše.

Na naše pitanje da li su se nekom obraćali za pomoć, Mirko spušta glavu. Kaže, sramota ga je i
neprijatno mu je da nekog moli za pomoć.

- Ma biće, mora. Sredićemo kuću. Evo predao sam za invalidsku penziju, pa će biti nekih redovnih
primanja. Žao mi je što ja više ne mogu da radim, ali nekako ćemo se snaći- dodaje naš sagovornik.

 

U celom selu dvadesetak ljudi

Selo Vrelo se nalazi kod Kuršumlisjke banje i ima dvadesetak meštana. Janićijevići su jedna od
najmlađih porodica u ovom selu. Pored njihovog Marka samo još jedan komšija ima dete od godinu i
po i to je sve. Ipak, kako je krenulo, možda Vrelo doživi preokret i njegovim sokacima potrče i neki novi klinci. Meštani se tome nadaju.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zivica

pre 1 godinu

Молио бих све људе добре воље да помогну ову породицу. Не траже ништа и то је довољан разлог да им се помогне а треба им помоћ. Ваша помоћ ће бити благослов Божији и за њих и за вас. Више се радује онај који даје и зато отворите и срце и"житнице".

KAD TI SE RODITELJ OVAKO IZVINI, ZNAŠ DA SI USPEO! Bilbord u Beogradu i jedan oglas u "Politici" to potvrđuju
Beograd

KAD TI SE RODITELJ OVAKO IZVINI, ZNAŠ DA SI USPEO! Bilbord u Beogradu i jedan oglas u "Politici" to potvrđuju

Poruka na bilbordu u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića, na Dedinju, već nekoliko dana privlači pažnju prolaznika. Mama Dijana izvinjava se sinu Marku što nije verovala da će on završiti fakultet, a pre nekoliko godina, istim tekstom, tata Ilije Đurića, čestitao je svom sinu na diplomi inženjera elektrotehnike specijalnim oglasom u "Politici"...

14.06.2023

17:56

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Srpski litijum može u Evropu sa "Zelenim pasošem": Johana Bernsel, portparolka EK o projektu "Jadar" i stavu Brisela
Društvo

Srpski litijum može u Evropu sa "Zelenim pasošem": Johana Bernsel, portparolka EK o projektu "Jadar" i stavu Brisela

Hoće li nas "Rio Tinto" potrovati kopanjem litijuma u okolini Loznice? Ovo je pitanje od milion dolara oko kojeg se u Srbiji, poslednjih godina, lome koplja u političkoj areni. Iz Brisela kažu da neće, jer ako Projekat "Jadar" ne bude rađen po najvišim ekološkim standardima, litijum iz Srbije neće moći da se prodaje u Evropskoj uniji, koja je najzainteresovaniji kupac ove kritične sirovine. Brisel svakako neće dozvoliti prodaju, ako se rudarenjem prekrše najstroža ekološka pravila.

16.06.2024

13:27

TV

Krajnji cilj centara moći je uništenje pravoslavlja! Žrtvovali su kompletnu Ukrajinu, broj stradalih je frapantan! (VIDEO)
Live TV

Krajnji cilj centara moći je uništenje pravoslavlja! Žrtvovali su kompletnu Ukrajinu, broj stradalih je frapantan! (VIDEO)

Juče je počeo mirovni samit u Švajcarskoj gde se sastalo gotovo 100 zemalja i preko 50 šefova država da razgovaraju o trajnom prekidu vatre, među kojima su premijerka Italije, Đorđa Meloni, predsednik Francuske Emanuel Makron i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, dok je Rusija u potpunosti izuzeta iz ovog skupa. Ekspert za energetiku Dragan Škobalj komentarisao je ovaj događaj tokom gostovanja u "Info jutru" televizije Informer.

16.06.2024

12:33

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set