• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Rina.rs

30.04.2023

16:50

NEKADA SE OVDE OKUPLJALA ELITA, A DANAS JE SVE ZARASLO U KOROV! Od popularnog izletišta ostala samo zvezda petokraka (FOTO)

Rina.rs

Vesti

NEKADA SE OVDE OKUPLJALA ELITA, A DANAS JE SVE ZARASLO U KOROV! Od popularnog izletišta ostala samo zvezda petokraka (FOTO)

Podeli vest

Brdo Ravana iznad Ivanjice važilo je za jedno od najlepših izletišta koje je obično posećivala elita tokom praznika rada.

Nekada popularno izletište i centralno mesto svih dešavanja, a danas obraslo gustom šumom u koju retko ko zalazi. Brdo Ravana smešteno na samo nekoliko stotina metara od centra Ivanjice veoma je značajan istorijski lokalitet.

Ako bi vas put tu naveo ništa ne bi ukazivalo na njegovu specifičnost, ali kad se gleda iz vazduha potpuno drugačija priča. Jasno se sa visine vidi zvezda petokraka koja je zapravo spomenik borcima palim u Drugom svetskom ratu.

- Na ovom mestu nekada je postojao ugostiteljski objekat u koji je dolazila sama elita Ivanjice, to je bilo glavno mesto za okupljanje i druženje. Nakon završenog Drugog svetskog rata, taj objekat je demontiran i prenet na drugu lokaciju, a zemljište na poklon dobija Udruženje boraca. Tu je sahranjeno nekoliko vojnika koji su izgubili život u ratu i zato je i izgrađen sam kompleks u obliku petokrake, gde se na spomen ploči nalaze imena nastradalih - rekao je poznati hroničar opštine na Moravici, Raško Nešovanović.

Foto: Rina.rs

Od kako je na tom mestu izgrađen somenik, tu su se održavali kulturno-umetnički-programi i polaganje cveća sve do 70 godina prošlog veka. Svoj zenit slave brdo Ravana imalo je tokom pedesetih i šezdesetih godina, kada je skoro svaki Ivanjičanin nakon radog vremana upravo tu dolazio da uživa u prirodi.

- Svi su tu išli u šetnju, priroda je netaknuta i prelepa. Uveče je bila idealno romantično mesto za zaljubljene parove. Onda je sve prestalo, tamo sada retko ko da zalazi. Valjda su se pojavila neka nova mesta, modernija i urbanija. Ravana je gotovo zaboravljena i neuslovna, jer se sada kraj pešačke staze nazire nakon jednog kilometra - prisećaju se meštani koji su svoje, kako kažu, najlepše godine proveli na tom brdu.

Foto: Rina.rs

Ovo mesto i dalje očarava svojom lepotom, a brdo Ravana bogato istorijom i nestvarnim pejzažima čeka Ianjičane da joj se vrate.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Kurti na svaki mogući način teroriše Srbe na Kosmetu! Cilj je da se čitavo srpsko stanovništvo zaplaši i protera! (VIDEO)
Live TV

Kurti na svaki mogući način teroriše Srbe na Kosmetu! Cilj je da se čitavo srpsko stanovništvo zaplaši i protera! (VIDEO)

U noći između petka i subote, sat vremena nakon ponoći, u centru Leposavića, privedena su dva maloletnika, zbog, kako su potvrdili, pevanja pesama na jednom rođendanu. Tzv. Kosovska policija ih je, kažu, prskala suzavcem i primenjivala silu sve do policijske stanice. Na ovu temu za Informer govorio je Ljubomir Đurić iz Centra za nacionalnu politiku.

17.06.2024

09:59

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set