• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

04.04.2023

16:18

OVO JE SATELITSKI SNIMAK CIKLONA KOJI JE SRBIJI DONEO APRILSKI SNEG! Ovde se nalazi njegov centar, a evo do kada se očekuju PADAVINE! (FOTO)

printscreen/24sat

Vesti

OVO JE SATELITSKI SNIMAK CIKLONA KOJI JE SRBIJI DONEO APRILSKI SNEG! Ovde se nalazi njegov centar, a evo do kada se očekuju PADAVINE! (FOTO)

Podeli vest

Snažan ciklon nalazi se nad Balkanskim poluostrvom i našim područjem, a centar ciklona ovog poslepodneva je nad Grčkom.

Ovaj ciklon prema Srbiji šalje veoma vlažnu vazdušnu masu sa juga, dok sa severa pristiže vrlo hladna vazdušna masa, pa je vreme danas nalik pravom zimskom.

Veći deo Srbije zavejao je sneg i pale su velike kolčine padavina, koje su na istoku Srbije bile u obliku kiše. Kiša je zbog nešto toplijeg vremena padala i na severu Vojvodine.

Foto: informer.rs

Ovog poslepodneva visina snežnog pokrivača u mnogim predelima Srbije je i preko 20 cm, lokalno i preko 30 cm, dok je na istoku Srbije palo i preko 50 mm kiše, što je prosek koji padne tokom celog aprila. Usled toga, usledio je nagli porast manjih tokova u ovim predelima.

Ciklon donosi i jak severni vetar. Orkanski udari bure beleže se na hrvatskom primorju.

Inače, snažan ciklon doneo je obilnu kišu i jake grmljavinske oluje Grčkoj i jugu Bugarskoj, a kako se ovi predeli nalaze u toplom sektoru, temperature su i do 20°C. Istovremeno, temperature u Srbiji su prave zimske i kreću se oko 0°C, a od 5 do 7°C je na severu Vojvodine i na istoku Srbije.

Foto: Toppress

Ciklon će u naredna 24 sata nastaviti put dalje na istok i donosiće i dalje Srbiji padavine, ali slabijeg intenziteta. Zbog izraženog sevrnog strujanja, očekuje se da i dalje pristiže vrlo hladna vazdušna masa.

Ciklon će narednih dana oslabiti i premeštaće se preko istoka Balkana, pa će u Srbiji uslediti porast vazdušnog pritiska, ali se zbog uticaja visinskog ciklona relativno hladno vreme sa padavinama očekuje sve do kraja sedmice, dok pravog proleća na vidiku nema pre Vasakrsa.

S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature u Srbiji početkom aprila od 14 do 18°C, vidimo da su one danas za 15 ak stepeni niže od proseka.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set