• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

30.09.2022

10:01

MIRJANI SVI TRAŽE RECEPT ZA NEOBIČAN SPECIJALITET! Zimnica ove domaćice "obara s nogu" - Ovako sprema ljutić od bobica grožđa i paprike! (FOTO)

printscreen

Vesti

MIRJANI SVI TRAŽE RECEPT ZA NEOBIČAN SPECIJALITET! Zimnica ove domaćice "obara s nogu" - Ovako sprema ljutić od bobica grožđa i paprike! (FOTO)

Podeli vest

Mirjana Okuka iz Kikinde, kao i mnoge domaćice na severu Banata, bez zimnice ne dočekuje zimu. Među brojnim staklenim teglama, na njenoj trpezi obavezan je ljutić od bobica grožđa i ljute paprike, a recept za ovaj neobičan specijalitet podelila je sa nama

Kao svaka prava domaćica, i Mirjana ima kec iz rukava, to je specijalitet u kojem njeni ukućani posebno uživaju.

Foto: V.N.

- Ljutić od bobica grožđa i ljute paprike zauzima posebno mesto na zimskoj trpezi u mojoj porodici. Ko jednom proba, oduševi se - uz smešak navodi ova domaćica. 

Foto: V.N.

Ostala je verna tradiciji, ali je način stavljanja zimnice vremenom malo izmenila. Ovaj pravi ritual u koji su utkani sati brižljivog rada, postao je neka vrsta obaveze, pa zima ne može da se dočeka bez ajvara, paprike, paradajza, krstavaca i svih drugih plodova, koje često poklanja voljenim osobama.

-To je tradicija koju sam nasedila od bake i mame, svake godine pravim zimnicu. Kako je koje povrće sazrevalo, tako sam i ja radila. Prvo sam stavila krastavce, papriku, kuvala sam paradajz, pa ajvar i sve redom. Dosta toga dajem deci i uncima- kaže Mirjana.

Foto: V.N.

Ljutić

Recept za ljutić od bobica grožđa i ljute paprike

Iako već godinama ljubomorno čuva recept za svoj specijalitet, Mirjana je za naš portal otkrila dugo čuvanu tajnu i na taj način rešila da obraduje sve ljubitelje ljutića. 

2 l vode, 1 l sirćeta, 2 velike kašike šećera, 2 velike kašike soli, pola kesice vinobrana.

Sve prokuvati i kad se ohladi, preliti bobice grožđa i ljutu papriku i stavljati u teglu. Ide jedan grozd grožđa.

Za pekmeze koristi isključivo šljive iz svoje bašte, a svi sastojci su ekološki. Priseća se i kako su domaćice nekada davno pripremale zimnicu.

Foto: V.N.

- Nekada je povrće i voće bilo manje prskano, pa je samim tim i zimnica bila zdravija. Videla sam da su naše bake, recimo kompote, stavljale da stoje na suncu i tako zimnica duže opstane. Ja ne koristim konzervans i dobro sterilizujem flaše, a kad ih napunim, okrenem ih naopako. Nekada pekmez stavim u rernu da se odozgo uhvati kora, da se ne pokvari i duže stoji, objašnjava Mirjana.

Foto: V.N.

Brojne staklene tegle i flaše u njenom domaćinstvu, neće dugo ostati pune, jer se tokom zime sve isprazne.

Za  pripremu paprike ili paradjza potrebno je da se izdvoji jedno popodne, dok se ajvar pravi i ceo dan. Ipak, naša sagovornica navodi da ništa nije teško, kad se radi s ljubavlju.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Srba

pre 1 godinu

“Ja ne koristim kinzervans”…… a, šta je vinobran??

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Srpski litijum može u Evropu sa "Zelenim pasošem": Johana Bernsel, portparolka EK o projektu "Jadar" i stavu Brisela
Društvo

Srpski litijum može u Evropu sa "Zelenim pasošem": Johana Bernsel, portparolka EK o projektu "Jadar" i stavu Brisela

Hoće li nas "Rio Tinto" potrovati kopanjem litijuma u okolini Loznice? Ovo je pitanje od milion dolara oko kojeg se u Srbiji, poslednjih godina, lome koplja u političkoj areni. Iz Brisela kažu da neće, jer ako Projekat "Jadar" ne bude rađen po najvišim ekološkim standardima, litijum iz Srbije neće moći da se prodaje u Evropskoj uniji, koja je najzainteresovaniji kupac ove kritične sirovine. Brisel svakako neće dozvoliti prodaju, ako se rudarenjem prekrše najstroža ekološka pravila.

16.06.2024

13:27

TV

Krajnji cilj centara moći je uništenje pravoslavlja! Žrtvovali su kompletnu Ukrajinu, broj stradalih je frapantan! (VIDEO)
Live TV

Krajnji cilj centara moći je uništenje pravoslavlja! Žrtvovali su kompletnu Ukrajinu, broj stradalih je frapantan! (VIDEO)

Juče je počeo mirovni samit u Švajcarskoj gde se sastalo gotovo 100 zemalja i preko 50 šefova država da razgovaraju o trajnom prekidu vatre, među kojima su premijerka Italije, Đorđa Meloni, predsednik Francuske Emanuel Makron i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, dok je Rusija u potpunosti izuzeta iz ovog skupa. Ekspert za energetiku Dragan Škobalj komentarisao je ovaj događaj tokom gostovanja u "Info jutru" televizije Informer.

16.06.2024

12:33

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set