• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: G.R.

28.09.2022

10:27

KAD DOMAĆICE IZ KOCELJEVA SPREME AJVAR NIKO NE ŽALI PARA! Evo koliko košta tegla crvenog blaga!

G.R.

Vesti

KAD DOMAĆICE IZ KOCELJEVA SPREME AJVAR NIKO NE ŽALI PARA! Evo koliko košta tegla crvenog blaga!

Podeli vest

U Koceljevi, na najvećem sajmu zimnice u regionu proizvođači iz ovog kraja su ponudili široku lepezu slatkih, slanih i kiselih proizvoda. Sve što je rodilo u voćnjacima i povrtnjacima vredne domaćice iz koceljevačkih sela su preradile i upakovano u hiljade tegli i flaša

Harmoniji boja i ukusa nije odolelo više hiljada kupaca koji stigli iz cele Srbije. Iako su cene više nego prošle godine prodavalo se sve što je izloženo, a najviše ajvar, za mnoge specijalitet bez kojeg ne sme da se dočeka zima. 

Hiljadarka za teglu domaćeg ajvara od pečenih paprika je mnogima skupo, ali bez nadaleko čuvenom ajvaru iz Koceljeve niko se nije vratio kući. 

- Napravili smo 1200 kilograma ajvara i sve već prodali našim stalnim kupcima - kaže Spomenka Sofranić iz Ljutica. 

Iako se u marketima na jesenjim akcijama "industrijski ajvar" može kupiti za mnogo manje para, kupci hvale domaći ajvar.

Foto: G.R.

- Videla sam na akciji u jednom marketu da tegla ajvra košta 340 dinara. To je mnogo jeftinije, ali ovaj domaći ajvar nema premca. Kvalitet mora da košta više, a posebno što je pripremljen bez konzervansa i drugih dodataka - hvali ajvar koji je pazarila penzionerka iz Šapca.

Na sajmu u Koceljevi moglo je da se pazari i sveže voće i povrće koje je, kako ističe domaćica Radmila Gajić poskupelo zbog velike suše.

- Prodajem nekoliko vrsta paprika po 150, karfiol po 200, paradajz po 150 do 170 dinara, ima i zelenog  i plavog paradajza, pa ko hoće može sam da pripremi zimnicu - kaže Radmila.

Foto: G.R.

Zimnica nisu više samo turšije, razne salate, pečene paprike, kornišoni, slatka, sokovi  i sirupi.

Vredne i maštovite domaćice iz Koceljeve su i kupcima ponudile neverovatne kombinacije ukusa i boja iz svojih voćnjaka i povrtnjaka.

Foto: G.R.

Šljive punjene kupusom i celerom, džem od jabuka sa nanom, džem od zelenog paradajza sa limunom, slatko od ljubičica i od čili papričica. Brojne "đakonije" neverovatnih kombinacija slatkog, slanog i kiselog u jednoj tegli i neverovatni ukusi mogu da se dožive samo na ovom sajmu. 

U domaćinstvu Slavice Mitrović se pred sajam svake godine pripremi oko 3000 tegli različitih proizvoda, a jedan specijalitet jedino ona ima na tezgi.

- Naš zaštitni znak je paprika somborka punjena feta sirom u devičanskom maslinovom ulju. Inače, sve što napravimo smo odgajili u našem voćnjaku i povrtnjaku uz dosta rada svih ukućana - priča Slavica.

Sve više domaćinstava u selima koceljevačke opštine prerađuje svoje proizvode umesto da ih kao sirovinu prodaje na tržištu. 

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set