• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

03.08.2022

14:17

GORAN JE "KUVARICE" UVEO U NOVA VREMENA! Negova poruka "Kuvarice odjavi se s fejsa", otvorila mu je vrata i VIŠE SE NIJE ZAUSTAVLJAO (FOTO)

V.N.

Vesti

GORAN JE "KUVARICE" UVEO U NOVA VREMENA! Negova poruka "Kuvarice odjavi se s fejsa", otvorila mu je vrata i VIŠE SE NIJE ZAUSTAVLJAO (FOTO)

Podeli vest

Kada je kao mali bio očaran „TV kuvaricama“ Duška Radovića i ilustracijama Duška Petričića u „TV novostima“, pisac za decu Goran Novakov iz Novog Kneževca nije ni slutio da će ga upravo ta duhovita forma jedne vrste bećarca inspirisati da u doba pandemije izrazi svoj pesnički i likovni talenat, a ubrzo zatim objavi knjigu „Kuvarice, odjavi se s Fejsa“

Žene su na zamerke svekrva koristile „kuvarice“ da na duhovit način izvezu poruke, dajući sebi oduška, jer su u davna vremena ćutale na nihove opaske, a najpoznatija je „Kuvarice manje zbori da ti ručak ne zagori“. U novije vreme, opšte prihvaćena takozvana „nazidnica“ nastala je u Novom Kneževcu, i to iz pera nagrađivanog pisca za decu i ilustratora, Gorana Novakova.

Foto: V.N.

 

- Kada je počela korona, zatvaranje u kuću me je inspirisalo da na svom Fejsbuk profilu objavljujem „kuvarice“ , a prva je bila „Lala Sosi asepsola nosi, kad se mažu da se ne zarazu“. Objavio sam još nekoliko njih, što je naišlo na veliko oduševljenje ljudi na društvenim mrežama i brzo su podeljene.

„Kuvarice“ me razgaljuju, a ideje su same iz mene izvirale. Verovatno u toj situaciji, kada si zatvoren u kući, organizam kod umetnika tako funkcioniše, da se brani stvaralaštvom-priča Novakov za Informer.

Tako je korona proslavila „kuvarice“, pa iako je poznat kao pisac za decu, o njima se čulo i van granica Srbije.

- U međuvremenu sam počeo da crtam „kuvarice“ za časopis „Slovo“ u Kanadi, urednik Bojan Mačar me je pozvao gledajući moje radove. Zahvaljujući njima sam objavio veliki broj kuvarica, jer bih možda i prestao da ih pišem i crtam.

Foto: V.N.

 

Skupili smo oko 80 crteža za knjigu „Kuvarice, odjavi se s Fejsa“, među kojima su i objavljene na Fejsbuku u prethodne dve godine. Veoma sam zadovoljan i srećan, kao neko ko voli da crta, piše i da se šali, za mene je to kao neki rođendan-kaže pisac, ovenčan i nagradom „Neven“.

Dobitnik nagrade „Neven“

Goran Novakov objavio je tri zbirke pesama za decu, jednu kratkih priča, i jednu knjigu o štetnosti
narkotika, strip-brošuru: „Sve su droge babaroge“. Dobitnik je nagrade „Neven“ 2014. godine za najbolju knjigu u Srbiji, zbirku poezije „Zrikni svet kroz rozle đozle“.

Ako niste znali...

Kuvarice su vrsta dozidnica, komad izvezenog platna, koje imaju neku tekstualnu poruku, u slici i reči. Stigle su iz Holandije davnih godina i proširile se na celu Srbiju. Uglavnom se te poruke odnose na porodicu, domaćinstvo i sve ono što je vezano za kuću. Najčešće su stajale na zidu iznad starih šporeta, i imale su ulogu ne samo da ga ukrašavaju, nego i da ga štite od pripremane hrane.

Foto: V.N.

 

- „Kuvarice“ su imale i funkciju jedne vrste medija. Preteče su poruka na društvenim mrežama. Ali i dvostruku ulogu, zaštite dela zida i dekorativnu. Domaćice su ih vezle, a poruke su saznavale na različite načine, uglavnom „od usta do usta“.

One su i same dolazile do tih poruka na nekim prelima, okupljale su se i slušale šaljive narodne dosetke i iz toga su crpele motiv i inspiraciju. Ima i dečijih na kojima je dete sa nekim tekstualnim delom, pa ljubavne, mladić i devojka, porodične-kažu za Informer muzejski stručnjaci.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kinezi zainteresovani za osnivanje Naučno-tehnološkog inkubacionog centra: Evo šta bi to značilo za nas
Društvo

Kinezi zainteresovani za osnivanje Naučno-tehnološkog inkubacionog centra: Evo šta bi to značilo za nas

Želju da se saradnja sa Srbijom nastavi u oblasti nauke osnivanjem novog Naučno-tehnološkog inkubacionog centra koji bi se bavio različitim saradnjama iz oblasti tehnologije i nauke, izrazo je predsednik upravnog odbora kompanije Šandong (Shandong International) Zuang Jong, koji se sastao sa ministarkom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelenom Begović.

18.05.2024

12:20

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Orban: Fica hteli da ubiju zbog Ukrajine!
Planeta

Orban: Fica hteli da ubiju zbog Ukrajine!

Mađarski premijer kaže da je opravdano pretpostaviti da je motiv za atentat na slovačkog premijera bio rat u Ukrajini, budući da snažnim centrima moći odgovara da taj sukob bude nastavljen. Sugerisao je da je to u interesu Amerike

18.05.2024

11:01

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set