• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.G.

16.12.2021

12:58

DIMITRIJE TUCOVIĆ ŠEST PUTA SAHRANJIVAN! Potomci ratnika položi cveće ispred biste radničkog vođe!

Z.G.

Vesti

DIMITRIJE TUCOVIĆ ŠEST PUTA SAHRANJIVAN! Potomci ratnika položi cveće ispred biste radničkog vođe!

Podeli vest

Na spomen bistu Dimitrija Tucovića (1883 – 1914), povodom 107. godišnjice Kolubarske bitke predstavnici, vence je položilo Udruženja potomaka ratnika “Major Kosta Todorović”

Podsetili su da je Dimitrije Tucović bio vođa srpske socijaldemokratije i kao rezervni oficir poginuo je na Vračem brdu kod Lazarevca 20. novembra 1914. godine. Kolubarska bitka je vođena u novembru i decembru 1914. godine na frontu od preko 200 kilometara na prostoru doline reke Kolubare, obroncima planine Suvobor i obroncima planine Maljen.

Protiv brojnije i bolje opremljene austrougarske vojske uspešnom protivofanzivom koju su izvele snage Prve armije pod komandom generala Živojina Mišića, bitka je uspešno okončana.

O životnom putu i delu Dimitrija Tucovića, rođenog u Gostilju, advokat Tomo Ponjavić je govorio o Tucovićevoj kritici nekih zapadnih zemalja zbog njihovog držanja povodom anekcije Bosne i Hercegovine na Međunarodnom kongresu socijalista u Kopenhagenu 17. avgusta 1910. godine.

- Mobilisan je 1912. godine kao rezervni oficir i učestvovao je u Balkanskim ratovima o čemu piše oštre kritike. Povratkom iz vojske 1913. godine zauzima aktivno mesto u radničkom pokretu i postaje član Međunarodnog socijalističkog biroa 1914. godine, a posle njegove pogibije na Vračem brdu oglasili su se mnogi evropski intelektualci – kaže Ponjavić.

Foto: Z.G.

 
Poginuo kod Lazarevca, šest puta sahranjivan

Dimitrije Tucović je objavio preko 600 radova, novinskih članaka u domaćim i stranim listovima. Kritikovao je kolonijalnu austrougarsku politiku i srpsku politiku Nikole Pašića. Borio se i žestoko zastupao Balkansku federaciju. Posmrtni ostaci Dimitrija Tucovića sahranjivani su šest puta.

- Posle pogibije sahranjen je na Vračem brdu kod Lazarevca u blizini sela Ćelije. Nedugo zatim telo je preneto na groblje u obližnje selo Šušnjar. Po naredbi okupacionih snaga 1916. godine formirano je vojničko groblje u Lazarevcu i posmrtni ostaci Dimitrija Tucovića sa ostalim poginulim vojnicima u Kolubarskoj bici preneti su na ovo groblje gde je počivao do 1939. godine kada je izvršena eshumacija i posmrtni ostaci preneti u nedovršenu kriptu hrama Svetog Dimitrija u Lazarevcu.

Novembra 1949. godine povodom tridesetogodišnjice pogibije u Kolubarskoj bici posmrtni ostaci Dimitrija Tucovića preneti su na Slaviju u Beogradu kada je trg dobio njegovo ime i spomenik. Odlukom Skupštine grada Beograda 2004. godine trg je ponovo preimenovan u Trg Slavija, a posmrtni ostaci Dimitrija Tucovića sahranjeni u Aleji velikana 15. decembra 2016. godine, što je bila njegova šesta sahrana – rekao je Ponjavić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Milićević u Kumanovu: Srbi su slobodarski, a ne genocidan narod
Politika

Milićević u Kumanovu: Srbi su slobodarski, a ne genocidan narod

Ministar bez portfelja Đorđe Milićević večeras je u Kumanovu prisustvovao obeležavanju 11. godišnjice Kulturno umetničkog društva „Srpski vez” gde je poručio da "Srbi nisu genocidan već slobodarski narod", kao i da istorijsko prijateljstvo srpskog i makedonskog naroda ne mogu da pokvare političari koji služe tuđim interesima a ne interesima svog naroda.

15.06.2024

22:18

Marko Đurić: Zahvaljujući beskompromisnoj politici koju sprovodi predsednik Vučić, institucije u Srbiji se obračunaju sa kriminalom i korupcijom
Politika

Marko Đurić: Zahvaljujući beskompromisnoj politici koju sprovodi predsednik Vučić, institucije u Srbiji se obračunaju sa kriminalom i korupcijom

Što je odlučnija politika protiv kriminalaca i ubica, to su i snažniji otpori onih koji na sve načine pokušavaju da osujete i zaustave tu borbu, jer znaju da je na čelu nje Aleksandar Vučić, navodi se u saopštenju potpredsednika Glavnog odbora SNS Marka Đurića povodom objavljene "skaj" prepiske između kriminalnih vođa sa teritorije Balkana.

15.06.2024

21:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set