• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zvezdana Gligorijević

08.03.2021

14:20

ŠAJKAČO S PONOSOM TE NOSIM, S TOBOM SE PONOSIM! Majstor Đorđe poslednji je Užičanin od svog zanata, ali za njega je i PREDSEDNIK ČUO!

Vesti

ŠAJKAČO S PONOSOM TE NOSIM, S TOBOM SE PONOSIM! Majstor Đorđe poslednji je Užičanin od svog zanata, ali za njega je i PREDSEDNIK ČUO!

Podeli vest

Deda Đorđe R. Jokić je poslednji krojač zanatlija u užičkom kraju, koji šije šajkače, šubare i čakšire

U svojoj zanatskoj radnji, u starom zanatskom delu grada na Carini, iako ima 86 godina, deda Đorđe još uvek šije. Manje nego ranije, ali i dalje se čuje zvuk njegove mašine “pfaf”, koju je pre pola veka polovnu doneo iz Pariza.

„Lepa kapo moga oca, dede, pradede i čukundede, sa ponosom da te nosim i sa tobom se, šajkačo, ponosim. Kupite da tradiciju obnovite i sačuvate, hvala”, piše u radnji. 

Foto: Z.G.

 

- Eh nekada sam šio sve, i muška odela, ženske kostime, kapute…, a sada sam se preorijentisao samo na šajkače, šubare, đeneralsku šapku, za folklorce prsluk i čakšire. Idem po vašarima, u Guči sam propustio samo prvi Sabor trubača 1962. godine, na Rakijadu u Šljivovici, redovan sam na Ravnoj Gori, u Beogradu, ali moje šajkače nose glave širom sveta od Evrope do Australije i Amerike. Neko voli i ove oficirske šapke koje pravim, kakve je Živojin Mišić nosio – kaže deda Đorđe.

Posebno su zanimljive male šajkače, koje su 10 puta manje od normalne kape. To su suveniri, a jedna je čak završila i kod predsednika Aleksandra Vučića.

- Bio sam na sajmu šljive u Osečini pre četiri godine, kada je naišao i predsednik Vučić. Ja uzeh moju malu šajkaču i poklonih mu je. On je uze i htedoh da mu kažem da mora da sačuva stare zanate, ali obezbeđenje krete napred i odoše – seća se stari krojač i dodaje da je i suvenir šajkača sašivena kao i prava, po mustri, ali da nije lako savijati prste oko nje.

Foto: Z.G.

 

Pravio je deda Đorđe po narudžbini i šajkače čiji je obim čitav metar. Sve ih šije od vojničkog kangara sivomaslinaste boje ili crne čoje.

Đorđe se rodio u užičkom selu Kačer. Otac ga je prvo poslao na zanat u kovačnicu, ali mu je majstor rekao “da još mora leba da se najede da bi bio dovoljno jak za čekić”, pa ga vratio kući. Posle godinu dana, u 14. godini, 1949. godine, krenuo je na zanat za šnajdera u tadašnjoj Krojačkoj zadruzi. Posle dve godine, iako je po nekom pravilu bilo potrebno tri godine, položio je ispit za kalfu, samostalno sašio sako. Tu je ostao da radi celu deceniju.

- U to vreme je posao cvetao. Šilo se sve, a onda dođe konfekcijska roba, koja poče da osvaja tržište. Tada sam se preorijentisao na šajkače. A 1965. godine sam otišao kao turista u Pariz. I prvo sam potražio krojačku radnju.

Foto: Z.G.

 

Pokazao sam majstoru šta znam i počnem kod njega da radim. Predlagao je da ostanem i za stalno za 500 franaka, ali ja hoću u Jugoslaviju. Sada razmišljam da sam ostao tamo imao bih penziju 1.000 evra, a ne 30.000 dinara – prebira stari krojač po sećanjima i priča da je završio i srednju Ekonomsku školu.

U službi je proveo 31 godinu, ali krojački zanat nije napuštao. Svoje godišnje odmore od mesec dana i još mesec dana neplaćenog, koristio je da ode u Pariz i zaradi koji dinar više, kako bi završio kuću. Tako je radio 15 godina. Kada je 1994. godine otišao u penziju, otvorio je svoju krojačku radnju.

Foto: Z.G.

 

- Od tada do danas niko nije doveo dete da pita mogu li da ga naučim zanatu. Ja sam poslednji zanatlija tog tipa u ovom kraju, a nema više ni sarača, kovača, opančara… - kaže Đorđe sa setom.

Oči mu zasijaše kada mu se na vratima pojavila unuka.

- Ovo je moja unuka Jana. Ponekad mi dođe i pomaže tako što mi dodaje delove, a ja ih šijem. Eto, ako nekom treba šajkača zna gde može da me nađe – kaže Đorđe.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin