• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A.K.

28.04.2024

14:05

Novak pravi čistku! Leti još jedan trener, vraća se Austrijanac

Starsportphoto

Novak Đoković

Novak pravi čistku! Leti još jedan trener, vraća se Austrijanac

Podeli vest

Novak Đoković, prvi teniser sveta, pred najvažniji deo sezone Rolan Garos, Vimbldon, Olimpijske igre i Ju-Es open, vratio je u tim bivšeg kondicionog trenera Gebharda Fil-Griča (67), sa kojim je osvojio 15 od 24 grend slem titule.

Srbin ne gubi vreme, Austrijanac je viđen kako trenira sa Novakom u Beogradu, pošto se u rodnom gradu sprema za naredni turnir, masters u Rimu (od 6. do 19.maja), koji će biti samo zagrevanje za Pariz. 

Leti Paniki

Upaljen je alarm, maj kuca na vrata, a Srbin ove sezone još nije osvojio nijedan trofej. Nakon što je raskinuo saradnju sa trenerom Goranom Ivaniševićem, da bi spasao sezonu, usledila je nova promena u ekipi. Novak traži rešenja. Nova ili stara. Mnogi mu zameraju da ove godine njegova fizička spreman nije na maksimalnom nivou, što se jasno videlo u Monte Karlu, gde je imao mnogo problema, pa je u tim posle pet godina vratio Austrijanca. To verovatno znači da će okončati saradnju sa Markom Panikijem, koji je od 2019. godine brinuo o Novakovoj kondiciji. 


Zlato glavni cilj

Novak je nedavno, posle osvajanja pete Laureus nagrade, opet apostrofirao da mu je najvažniji cilj osvajanje zlata u Parizu.

Moj najvažniji cilj u ovoj godini je zlatna medalja na Olimpijskim igrama u Parizu. Verujem da je to moguće, da ne verujem, ne bih ni igrao. Uvek morate da verujete da je sve moguće u životu. Pripremam telo za Rolan Garos, Vimbldon, Igre i Ju-Es open. Ovaj period je izuzetno važan za mene. Planiram da učestvujem na mastersu u Rimu za dve nedelje - rekao je nedavno Đoković.

 

 

 

 

 

 

Austrijanac je sa prvim teniserom sveta sarađivao u periodu od 2009. do 2017. godine, ali se vratio nakon godinu dana, pa stručni štab opet napustio 2019. godine, kada je Novak zaustavljen u polufinalu Rolan Garosa, poražen je tada od Dominika Tima.

 

Foto: profimedia

Gebhard Fil-Grič i Novak Đoković

 

Podsećamo, srpski teniser je u maju 2017. otpustio ceo stručni štab. Marjan Vajda, Gebhart Fil Grič i Miljan Amanović više nisu bili deo tima našeg asa, ali su se pridružili Andre Agasi, kao privremeni trener i Radek Štepanek. Međutim, nisu se proslavili, naš as imao je ozbiljan problem sa laktom, morao je na operaciju, pa su se nizali porazi tokom 2017. nije osvojio nijedan grend slem, a početkom 2018. ispao je u četvrtom kolu Austrtalijan opena, drugom kolu Indijan Velsa i Majamija, kada je čak razmišljao da završi karijeri. Na sreću, predomislio se, vratio je u tim Marjana Vajdu i Gebhard Fil-Griča i od tog momenta je nazaustavljiv.

Nole je te godine pred takmičenje na Vimbldon bio na 21. mestu na ATP listi, zbog brojnih poraza usledio je pad na listi. Ali, eksplodirao je u Londonu i pobedio, a potom i na Ju-Es openu, mastersima u Sinsinatiju i Šangaju. Nije tada bio u najboljem fizičkom stanju, što mu i sada zameraju. Grič je pre sedam godina za samo nekoliko meseci rada od Đokovića opet napravio mašinu, pa je jasno zašto ga je vratio u tim, da od njega napravi fizičku i mentalnu gromadu sposobnu da osvoji zlato u Parizu. Trenutno su pored Gebhard Fil-Griča deo tima najboljeg tenisera sveta Nenad Zimonjić, Miljan Amanović i Marko Pinki. 

 

Grič: Imaz nije ludi guru
 

Gebhard Fil Grič je pre nekoliko godina branio gurua Pepea Imaza, kojeg je veliki broj teniskih stručnjaka i navijača srpskog igrača 2017. video kao glavnog krivca za katastrofalni pad u formi nekadašnjeg broja jedan

- Nije korektan način na koji mediji predstavljaju Imasa - kao ludog gurua. To nema veze sa realnošću. On je divan čovek - kazao je Grič.

 

 

Austrijanac je pre nekoliko godina otkrio u kakvom je stanju bio naš as kada se vratio u njegov tim 2018. godine.

- Novak prolazi kroz veoma težak period. Kada je Novak prekinuo našu saradnju on tada nije htio da pobeđuje, nije htio da trenira dovoljno. Da biste bili na vrhu sve mora da se poklopi. Pomažemo mu emocionalno samim tim što smo opet sa njim na terenu, a on zna kako mi radimo. U maju niko od nas nije mislio da je ovo moguće. Novak je bio u problemu. Mnogo toga je nedostajalo, nije bio fizički spreman, niti je radio na pojedinostima. Imao je mentalni problem jer nije znao gde je - rekao je pre nekoliko godina Grič.

 

Foto: Starsportphoto

Gebhard Fil-Grič, kondicioni trener

 

Radili su tada naporno na svakom aspektu.

- Pre svega, pronašao je inspiraciju, fokus. Znao je da mora da uloži više, to je i uradio. Živeo je po pravilima tenisa. Znao je da, ako želi da sruši rekorde, to mora da uradi uskoro.  Nekoliko nedelja pošto smo se ponovo ujedinili, Đoković me je pitao hoće li imati šansu da ponovo osvoji grend slem. Cilj je bio da se vrati do Ju-es opena. Dobar je bio u Parizu, a onda je došao Vimbldon i sjajni osećaj se vratio. Ponovo je pokazao mentalnu snagu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bojkot opozicije propao! Idu na izbore sa onima koji ne idu na izbore! (VIDEO)
Izbori 2024

Bojkot opozicije propao! Idu na izbore sa onima koji ne idu na izbore! (VIDEO)

Jučerašnji dan u Narodnoj skupštini doneo je neke veleobrte na srpskoj političkoj sceni. Deo opozicije koji tobož bojkotuje izbore 2. juna, na čelu sa Draganom Đilasom i Milošem Jovanovićem, razotkriven je od strane Zorana Lutovca i Aleksandra Jovanovića Ćute, koji su im se javno zahvalili na tome što izlaze na izbore sa njima!

11.05.2024

18:59

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Novi detalji skrivanja Legije! Krio ga u Makedoniji fudbalski menadžer Džaro, Tomo, Bobio i Zingo!
Hronika

Novi detalji skrivanja Legije! Krio ga u Makedoniji fudbalski menadžer Džaro, Tomo, Bobio i Zingo!

Odmah posle ubistva Zorana Đinđića, tadašnjeg premijera Srbije, Miorad Ulemek Legija koji je osuđen kao glavni organizator ovog ubistva krio se u Makedoniji. Njegov jatak je bio Velibor Džarovski Džaro čuveni fudbalski menadžer, mešetar i najveća legenda Makedonije, koji je nedavno preminuo i koji je dao zeleno svetlo da se ova tajna objavi nakon njegove smrti. A detalje nam otkriva odlično upućeni izvor Afere.

12.05.2024

13:41

Planeta

Snažan zemljotres kod obale Meksika
Planeta

Snažan zemljotres kod obale Meksika

Zemljotres jačine 6,3 stepeni Rihterove skale registrovan je danas u blizini obale meksičke savezne države Čijapas, saopštio je Nemački istraživački centar za geonauke (GFZ).

12.05.2024

17:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Jagnje na sto načina! Piroćanci znaju kako
Srbija

Jagnje na sto načina! Piroćanci znaju kako

Tradicionalna manifestacija za ljubitelje vrhunske jagnjetine sa Stare planine - "Jagnjijada" u pirotskom selu Krupac, biće održana narednog vikenda, 18. i 19. maja u dvorištu seoske škole u ovom selu.

12.05.2024

11:00