• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. G.

22.05.2024

06:20

Na današnji dan: Deki Stanković i Inter osvojili Ligu šampiona! (FOTO/VIDEO)

EPA

Fudbal

Na današnji dan: Deki Stanković i Inter osvojili Ligu šampiona! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Kakva je to sezona bila! Fudbaleri Intera su na današnji dan pre tačno 14 godina osvojili treću Ligu šampiona u klupskoj istoriji, pošto su na stadionu "Santjago Bernabeu" na dominantan način savladali minhenski Bajern sa 2:0 (1:0).

Deo tog podviga popularnih "neroazura" bio je i legendarni srpski fudbaler, a sada trener Spartaka iz Moskve, Dejan Stanković.

Tadašnji kapiten "orlova" odigrao je poslednjih 25 minuta, a "ušati pehar" potom je nosio ogrnut srpskom trobojkom. Interu je ta sezona, 2009/10, bila i ostala najuspešnija u klupskoj istoriji, pošto su osvojili tripletu - Seriju A, nacionalni Kup i naposletku Ligu šampiona.

"Crtalo se" čuvenoj ekipi čitave sezone da bude šampion Evrope. Inter je prvo u osmini finala izbacio tada favorizovani Čelsi i to duplom pobedom, 2:1 u Italiji i 1:0 u Engleskoj. Potom im je na putu bio moskovski CSKA, a i to su izabranici Žozea Murinja lako prebrodili, sa dve pobede od po 1:0.

 

Onda, ono čuveno polufinale sa Barselonom! Inter je prvi meč na "Đuzepe Meaci" dobio sa 3:1, a onda je u revanšu Murinji "parkirao autobus" i odbranio se od naleta Lea Mesija i društva. Barsa je, sa igračem više (isključen Tijago Mota), slavila sa 1:0, ali to nije bilo dovoljno da prođe u finale.

A onda - spektakl protiv Bajerna! Dve čuvene ekipe borile su se 22. maja 2010. godine na "Santjago Bernabeuu" za titulu prvaka Evrope, a na terenu postojao je samo jedan tim! Zapravo, bio je to "one man show" u režiji Dijega Milita, dvostrukog strelca i "Zlatne kopačke" Evrope iz te sezone. Sjajni Argentinac dao je oba gola za Inter i doneo ovom klubu treću titulu prvaka Starog kontinenta.

Tu čuvenu ekipu Intera, osim Stankovića, Murinja i Milita, činili su Žulio Cezar, Majkon, Samjuel Eto, Vesli Snajder, Havijer Zaneti, Goran Pandev, Esteban Kambijaso, Ivan Kordoba, Frančesko Toldo, Marko Materaci, Lusio, Valter Samjuel i još brojni fudbalski asovi.

BAJERN - INTER 0:2 (0:1)

Strelac: Dijego Milito u 35. i 70. minutu.

Grad: Madrid.

Stadion: Santjago Bernabeu.

Sudija: Hauard Veb (Engleska).

BAJERN: But - Lam, Demikelis, Van Bujten, Badštuber - Van Bomel, Altintop - Švajnštajger, Miler, Roben - Olić.

Trener: Luj van Gal.

INTER: Žulio Cezar - Majkon, Lusio, Samjuel, Kivu - Zaneti, Kambijaso, Snajder - Pandev, Eto, Milito.

Trener: Žoze Murinjo.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vesić: Radimo na boljoj saobraćajnoj povezanosti sa Rumunijom
Politika

Vesić: Radimo na boljoj saobraćajnoj povezanosti sa Rumunijom

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i ambasadorka Rumunije u Srbiji Silvija Davidoju saglasili su se danas da bi dobri politički odnosi dve zemlje trebalo da utiču i na poboljšanje ekonomskih odnosa odnosno bolju saobraćajnu povezanost čemu bi, kako su naveli, doprinela realizacija projekata pre svega u oblasti putne i železničke infrastrukture.

03.06.2024

17:24

Realizacija zajedničkih aktivnosti na polju kulture i obrazovanja Srbije i Srpske! Održan sastanak troje ministara
Politika

Realizacija zajedničkih aktivnosti na polju kulture i obrazovanja Srbije i Srpske! Održan sastanak troje ministara

Ministar kulture Republike Srbije Nikola Selaković i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović dogovorili su danas, na sastanku u Beogradu, sa ministarkom prosvete i kulture Republike Srpske Željkom Stojičić, realizaciju zajedničkih aktivnosti na polju kulture i obrazovanja i naglasili da je nastavak zajedničkog rada u najboljem interesu Republike Srbije i Republike Srpske, kao i srpskog naroda u celini.

03.06.2024

15:24

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

Premijera nove lutkarske predstave „Zec i Pas“
Kultura

Premijera nove lutkarske predstave „Zec i Pas“

Pozorište lutaka „Pinokio“ će u sredu 05. juna 2024. godine u 20 časova održati premijeru predstave ZEC I PAS, u režiji Silvana Omerzua, a repriza predstave „Zec i Pas“ će se održati u subotu, 08. juna u 12 časova.

03.06.2024

14:50

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija