• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

22.12.2023

19:05

Đirona se bori za Ligu šampiona, ali je pitanje da li će moći da je igraju!

EPAIMAGES

Fudbal

Đirona se bori za Ligu šampiona, ali je pitanje da li će moći da je igraju!

Podeli vest

Pravila UEFA ne dozvoljavaju da "Siti grupa" ima dva kluba u elitnom takmičenju.

Najveći hit dosadašnjeg dela sezone u svim takmičenjima je Đirona. Bez ikakve dileme. Mičelova četa trenutno je druga u španskoj Primeri i po svemu sudeći do kraja će voditi borbu za mesta koja vode u Ligu šampiona. Možda čak i titulu, mada je to u ovom momentu nerealno. 

Fokus ćemo sada staviti na Ligu šampiona budući da je pitanje da li će Đirona, iako na terenu ostvari plasman, naredne sezone moći da bude deo elite. Klub iz Katalonije pripada istoj fudbalskoj porodici kao Mančester siti. 

Prema pravilima - Đirona ne bi imala pravo nastupa u Ligi šampiona. Isti vlasnik ne sme da ima dva kluba u jednom takmičenju, ali u UEFA pravilniku postoje određene "rupe" koje bi Katalonci mogli da iskoriste i tako zaigraju po prvi put u svojoj istoriji u Ligi šampiona. 

Naime, kako je nedavno portal "As" preneo postoji mogućnost da Đirona pošalje dopis evropskoj fudbalskoj kući i zamoli za posebnu "vizu". 

Foto: EPAIMAGES

 

Druga mogućnost je da se "Siti grupa" odrekne određenog broja akcija u Đironi i tako omogućni klubu da zaigra u Ligi šampiona. Naime, oni u ovom momentu imaju 47 odsto kluba u svojim rukama, 35 pripada biznismenu iz Gvatemale - Marselu Klaru, dok je ostatak podeljen na nekoliko investitora. 

Neophodno će biti da sa čelnik funckija u klubu, makar na papiru, odstupe i ljudi iz "Siti grupe", kako ne bi bilo sukoba interesa. U tom slučaju UEFA bi imala pravo da Đironi dozvoli nastup u Ligi šampiona. 

Najbolji primer da je to moguće su Red Bul Salcburg i Red Bul Lajpcig. Papirologijom su austrijski i nemački klub pronašli rupu u zakonu po kojoj je "Red Bul" vlasnik kluba iz Salcburga, a klubu iz Lajpciga samo sponzor. Iako u praksi nije baš tako. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija