• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. TOMKOVIĆ

19.11.2023

16:20

Srbija se dokotrljala do EP! Ima li razloga za slavlje?!

Starsportphoto

Fudbal

Srbija se dokotrljala do EP! Ima li razloga za slavlje?!

Podeli vest

Srbija je na Evropskom prvenstvu! Stigla je tamo nekako, dokotrljala se, dovukla, dogegala, dočepala vize, a pogurali su je, na našu sreću, i Mađari i Crnogorci! Kao da su kroz čitave kvalifikacije svi oni igrali više za "orlove" nego za sebe. To znači da će naš nacionalni tim u leto naredne godine igrati na kontinentalnom šampionatu u Nemačkoj i to posle pune 24 godine čekanja! Samo, ima li razloga za bilo kakvo radovanje i bilo kakvu euforiju?!

Utakmica u Leskovcu paradigma je čitavih kvalifikacija koje je Srbija počela odlično, pobedama nad Litvanijom i Crnom Gorom, a onda posrtala, padala, primala udarce, ustajala, nervirala navijače i podsećala ih je na momente na najcrnje košmare iz prošlosti, ali se na kraju provukla do cilja. 


Sve što je bilo do izabranika Dragana Stojkovića Piksija, oni to nisu uradili! Vrhunac rezultatske katastrofe dogodio se ovog popodneva u Leskovcu, na stadionu Dubočica, gde je Srbija jedva izbegla poraz od prežaljene i raštimovane Bugarske - 2:2 (1:0)! 

 

Foto: Tanjug/AP

 

 


Počelo je kao iz snova, ofanziva momaka u crvenim dresovima isplatila se u 17. minutu kad je Veljković pogodio za vođstvo, za radost dece koja su napunila tribine i za disanje punim plućima. Pao je kamen sa srca, odagnata je svaka pomisao "šta ako ne damo gol na vreme, pa krene nervoza...". Diktirala je Srbija ritam u prvih 45 minuta, ređali su se polušanse pred golom gostiju, ali lopta nije htela u gol. Čak ni vest iz Budimpešte da Crna Gora vodi protiv Mađarske nikom nije bila zanimljiva, jer smo gledali Srbiju koja suvereno drži sudbinu u svojim rukama i udignute glave maršira ka Hamburgu gde će 2. decembra biti održan žreb grupa za EURO.


Obično kad neka ekipa gubi na poluvremenu, pa onda napravi preokret, selektoru usledi pitanje:"Šta ste rekli igračima na poluvremenu?"


I danas bi Piksi morao da odgovori šta je rekao svojim izabranicima na poluvremenu i šta su oni sebi rekli i šta su uopšte radili, jer u drugom poluvremenu nisu igrali fudbal. Drugo poluvreme izbacilo je na površinu svu muku "orlova". Za samo deset minuta proslu su prednost, dozvolili Bugarima da preokrenu u svoju korist 2:1 i ostave nas na milos i nemilost Mađarima. Srećom, nekako u isto vreme, domaćin je u Budimpešti s dva brza gola nokautirao Crnogorce, pa se naziralo da će i tragedija u Leskovcu imati srećan kraj. I opet, ne našom krivicom, odnosno zaslugom.

 

Foto: Tanjug/AP

 

 


Sa igrom iz kvalifikacija, Srbija nema šta da traži na Evropskom prvenstvu. I uopšte nije važno ko će biti rival u grupi, pa čak ni da li će doslovce svih 23 igrača koje Piski namerava da povede u Nemačku biti potpuno zdravi na kraju sezone. Jednostavno, nešto u ovom trenutku nikako ne štima u našem timu, a to je pre svega odbrana.


Pritom, prst nije uprt u trojicu štopera ili ne daj Bože u golmana Vanja Milinkovića Savića, već u kompletan tim. Ako govorimo o onima koji po pozicijama koje pokrivaju pripadaju defanzivi, oni su čak danas odradili više nego što je bilo do njih jer su golove vredne plasmana na EP dali štoperi - prvo Veljković pa Babić.


Problem je što Srbija ne ume timski da se brani. Sve ono što smo videli još u Kataru na Svetskom prvenstvu pre tačno godinu dana, sad se opet crtalo po terenu. "Orlovi" su u svim situacijama kad je trebalo da se brane delovali kao fudbalski početnici. A kad svaki protivnikov prelazak centra predstavlja opasnost po naš gol, onda se izgube hrabrost i odlučnost kad bi trebalo da se napadne.

 

Foto: Tanjug/AP

 

 


Srbija je, dakle, 24 godine čekala plasman na EP i nikad u proteklih četvrt veka nije imala tako laku kvalifikacionu grupu, gotovo da nije bilo moguće sastaviti lakšu. I umesto da se Piksijev tim prošeta, da demonstrira one njegove parole da je bitno da Srbija igra lepo i atraktivno a ne samo "na rezultat", videli smo reprezentaciju koja nije igrala ništa od toga.


Ako smo na putu do Katara imali ludu vožnju u kvalifikacijama, gazili Luksemburžane, pa Irce i parirali Portugalcima u Beogradu, da bi ih srušili u Lisabonu, a onda se raspali na samom Mundijalu, neka sad sve bude obrnuto. Neka sad loše odrađene kvalifikacije budu uvod u totalni obrt i nikad bolje izdanje na Evropskom prvenstvu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Eureka

pre 6 meseci

Trebalo bi promeniti nazivanje reprezentacije "Orlovima ", to je nespojivo sa fudbalom, Orao je ptica i nju vetar lako poljulja i oduva a na zemlji je pasivna, jednostavno mislim da je poredjenje i takav naziv čist promašaj. Orao sam po sebi deluje nekako ofucan, očerupan , raštiman , neubedljiv... . Možda bi trebalo da se zovu PLAVI što bi nekako bilo prikladnije i zvučalo ozbiljnije i čvršće .

voja

pre 6 meseci

izvinite o kom slavlju se prica ,za sta da se slavi za ovako bednu kao i obicno igru ,i da nas selektor vise vodio racuna sta ce madjarska da uradi i samo njima trebaju biti svi zahvalini ,inace da je c,gora pobedila nebismo ni ovaj put isli na evropsko prvenstvo da se brukamo

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija