• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

14.11.2023

13:03

"Orao" otkrio tajnu iz svlačionice! Primiš gol iz jednog udarca, a onda dođe Piksi i ...

Starsportphoto

Fudbal

"Orao" otkrio tajnu iz svlačionice! Primiš gol iz jednog udarca, a onda dođe Piksi i ...

Podeli vest

Fudbalska rerezentacija Srbije će odmeriti snage sa Belgijom u Briselu u prijateljskom susretu 15. novembra, a onda četiri dana kasnije sa Bugarskom u Leskovcu u poslednjem meču kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Reprezentativac naše zemlje Nikola Milenković istakao je koliko je važan selektor Dragan Stojković za nacionalni tim, a tvrdi da euforija ne može ništa dobro da donese.

Upitan je srpski reprezentativac Nikola Milenković da li Srbija ima prevelika očekivanja od nacionalnog tima. 

- Znamo da uspeh u reprezentativnom fudbalu fali naciji. Kada pogledamo u prošlost, dugo godina nismo ostavili neki trag na velikim takmičenjima. Dok ostali sportisti jesu. Košarkaši su sada osvojili srebro, pa odbojkašice, vaterpolisti… Da ne nabrajam sve. Nacija to očekuje i od fudbala koji je najpopularniji sport na svetu. Srbiji to fali. U redu, kvalifikovali smo se za Mundijal, imamo sada lepu šansu da odemo i na EP, ali znamo da narodu fali da tamo nešto i uradimo. Verujte mi da svi u reprezentaciji to shvatamo. I mogu da poručim da ćemo zaista dati sve od sebe da ostavimo neki trag na prvom sledećem velikom takmičenju - rekao je Milenković u intervjuu za Mozzart sport.

Nakon zvižduka protiv Crne Gore, Milenković uverava da je selektor Dragan Stojković odigrao ključnu ulogu.

- Nije bilo prijatno kada smo odlazili, primiš gol iz jednog udarca ali onda dođe Piksi, sve smiri i daje ekipi samopouzdanje. To je mnogo bitno u tom trenutku jer je najlakše je ući i vikati. Ta mirnoća njegova i to samopouzdanje koje uliva ekipi su veoma bitni za nas. U drugom poluvremenu smo bili samo mi na terenu. Imali smo pregršt šansi, Mitrović, Tadić, kao i obično, Sergej su napravili sjajan posao. Naizgled utakmica u kojoj su upisana tri boda, ali mora da se odigra i da se pobedi. Da se to dokaže na terenu. Džaba mi pričamo, dobićemo, pobedićemo, ako se to na terenu ne pokaže. Ali tu je ono gde timski duh dolazi do izražaja. I kroz kvalifikacije za svetsko, i sada kada nismo bili na nivou tih prethodnih kvalifikacija - otkrio je Nikola Milenković.

Foto: Starsportphoto

 

 

Kaže defanzivac Fiorentine da euforija nije dobra, a da se i te kako osetila pred Mundijal u Kataru.

- Bila je velika euforija, to se kod nas osetilo, ali to nije minus. Način na koji smo odigrali te kvalifikacije i pobeda u Lisabonu su dali svima za pravo da veruju. Bilo je negde i logično očekivati euforiju. Delovalo je da je konačno kucnuo čas da ostvarimo neki veliki uspeh u reprezentativnom fudbalu. Nismo uspeli, ali sam stvarno siguran da je reprezentacija dala sve od sebe i da je svima bilo maksimalno krivo napustiti grupnu fazu na svetskom prvenstvu pored neverovatne podrške koju smo dobili od svih vas. Na svakom koraku smo osetili podršku naroda i mi smo prvi hteli da damo 200 odsto da obradujemo naciju. Kada vidite narod koji slavi i koji je srećan kao posle Portugala, to nema cenu. Mi smo tada najponosniji na svetu. Ali fali nam taj veliki uspeh. Naravno, ljudi su ponekad s pravom i ogorčeni, jer u svim sportovima imamo uspeh, a u fudbalu nemamo.

Otkrio je koji momenat iz Katara mu je najteže pao.

- Sigurno poraz od Švajcarske. Ma i nerešeno protiv Kameruna! Bio je to udarac, vodite sa 3:1 i ne pobedite. Opet, mi Srbi smo poznati po inatu, imali smo poslednju utakmicu za prolaz i očekivali su svi da proradi taj inat. Ne mogu da vam opišem našu želju pred tu utakmicu da napravimo uspeh. Nije da je sad neko od nas je manje trčao… Ne, stvarno su svi želeli 200 odsto da naprave uspeh. Ali, jednostavno se nije desilo. Da li nismo bili na nivou, da li mi u odbrani nismo bili dovoljni, da li sve to ima neki razlog… Ali ta želja je sigurno postojala. Taj poraz mi je stvarno ostao rana na srcu jer je igranje na Mundijalu jedna od najvećih stvari u karijeri fudbalera. To je pozornica gde dolaze najbolji fudbaleri sveta. U Rusiji smo ispali u grupi, u Kataru ponovo tako da mi je taj poraz od Švajcarske stvarno teško pal. 

Posle Rusije situacija je bila vrlo loša, isplivale su afere, sukobi, ali utisak je nakon Katara da je atmosfera odlična i nepoljuljana. 

Foto: Starsportphoto

 

 

- Vidite, hemija u ekipi je zaista sjajna. Atmosfera je vrhunska. Družimo se svako sa svakim. Stariji sa mlađima. Ta hemija nas drži zajedno u nekim situacijama kada nismo bili pravi i tada snaga ekipe dolazi do izražaja. To se vidi u nekim utakmicama. Nismo bili na nivou u ovim kvalifikacijama, ali smo dobijali te naizgled lake utakmice koje smo pre gubili. I taj kontinuitet sa selektorom nam je stvarno dao dosta. Menjati selektora stalno nije uvek rešenje

Ovu ekipu očekuje drugi turnir zaredom, a pitanje je kako se pripremiti za turnirski sistem?

- Moramo se pripremiti da nema prava na grešku. Nema toga ‘igraćemo posle’. Imamo tri utakmice, kao u Kataru, gde nema prava na grešku. Svaka utakmica mora da se igra na rezultat. Mi smo u kvalifikacijama za Katar igrali mnogo lepo, što nam je donosilo rezultat. Hteli smo i u Kataru da igramo lepo. Ali kad pogledate to prvenstvo, sve ekipe su stajale pozadi, niko nije rizikovao. Mi smo hteli da igramo kao što smo uvek igrali. Da smo u nekim momentima kao protiv Kameruna igrali više na rezultat, da sačuvamo to vođstvo... U tom mentalnom planu, da se više gleda rezultat, da će nam Katar pomoći na prvom sledećem velikom takmičenju kada se, daj Bože, budemo plasirali.

Meč protiv Bugara ne bi trebalo da predstavlja problem za Srbiju, a gotovo niko ne dovodi u pitanje plasman na EURO.

- Da ga prvo napravimo, pa onda da pričamo. Nemamo mi strah, respektujemo sve ali ta utakmica mora da se odigra i mi moramo da overimo plasman.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija