• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.09.2023

07:05

Mančester pamti Zvezdu i Vidića! Crtice sa "Old Traforda": Takve igrače morate da poštujete!

Informer

Fudbal

Mančester pamti Zvezdu i Vidića! Crtice sa "Old Traforda": Takve igrače morate da poštujete!

Podeli vest

Jakim vezama Crvena zvezda je vezana za Mančester, s tim da klub koji je izuzetno poštuje nije Siti, već Junajted.

Kada kročite na „Old Traford“ i kažete da ste iz Srbije, kustosima i domaćinima koji vas ljubazno sačekaju osećanja budu pomešana. Pamte Crvenu zvezdu iz 1958. godine, ali im ta utakmica nikako nije u lepom sećanju, jer im se u povrtku kući srušio avio i poginula su 23 čoveka.

Ona najlepša veza sa Srbijom im je Nemanja Vidić. Igrali su za Junajted i Nemanja Matić, Adem Ljajić i Zoran Tošić, ali niko ni blizu nije ostavio trag kao stameni štoper.

Foto: Informer

 

Kad koračate kroz muzej u sklopu stadiona, nailazite na nekoliko prostorija. Dolazite do jedne gde u zidu preko puta vas vidite zastakljen deo i zastavicu Crvene zvezde. Cela prostorija je zapravo posvećena tom događaju iz 1958. godine. Tada su u Kupu šampiona u četvrtini finala odigrali sa Zvezdom u Beogradu 3:3, ali je svejedno Mančester prošao dalje zbog pobede kod kuće (2:1). U povratku, avion koji je prevozio ekspediciju Junajteda, sleteo je u Minhen da sipa gorivo, a onda se pri trećem pokušaju uzletanja srušio. Kustos objašnjava šta taj događaj znači svim generacijama koje vole klub.

- Definitivno najveća tragedija u istoriji našeg kluba, a eto, posredno nas vezuje i za Crvenu zvezdu. Za taj klub imamo veliko poštovanje. Znamo da je i Zvezda bila šampion Evrope i želimo joj da opet bude. Nemojte imati dilemu da je Junajted navijao za vaš klub protiv Sitija, a to je malo više od pola grada – završio je kroz osmeh vodič.

Najveći igrač iz Srbije koji je branio boje Junajteda je svakako Vidić. Dok je pričao o njemu, vodič se najpre raznežio i stavio ruku na srce.

- Takve igrače morate da poštujete, a Nemanju i poštujemo i volimo. Eto, i on je igrao za Zvezdu. Zauvek u srcima svih navijača Junajteda. Ima ona čuvena pesma: “On dolazi i Srbije...” Znate tu pesmu – raspevao se vodič.

Foto: Informer

 

I o ostalim igračima koji su nastupali za Junajted, makar protokolarno, lepo se izražavao, ali se opet vratio na Vidića.

-Sve su to bili dobri igrači, neki su ostavili veći, neki manji trag. Matić je recimo bio odličan. Ipak, niko nije tako ušao navijačima pod kožu kao što je Nemanja Vidić. Recite nam ako opet budete imali tako kvalitetnog igrača, da ga kupimo – zaključio je kroz osmeh vodič.

Osim dela posebno zanimljivog ljudima sa ovih prostora, svima koji znaju za Junajted u oči upada šta je sve posvećeno legendarnom menadžeru Aleksu Fergusonu, čoveku koji je potpuno promenio istoriju "đavola" i osvojio 37 takmičenja. 

Foto: Informer

 

Dobar je taj osećaj dok koračate stepenicama i tunelima "Old Traforda", gde svaki centimetar svedoči o nekom segmentu istorije. Mnogo su svi u klubu ponosni na ono što on predstavlja. Sa ogromnim poštovanjem pričaju o svakom ko je bio član Junajtda, svakoj utakmici, o protivnicima koji su doživeli da kroz njihov tunel izađu na teren i nadmeću se.

 

Ljudima iz Srbije takođe je bila zanimljiva pozicija klupa za gostujuće i domaće igrače. Jako su blizu jedna druge, a maltene su u sklopu tribina. Mogao se kroz šalu čuti komentar kako bi bilo da je takav raspored mesta za sedenje recimo na stadionima Crvene zvezde ili Partizana.

- Ma ne bi se ni odigrala utakmica, došlo bi do incidenta kod prve odluke koja bi se nekom učinila nepoštena - glasio je jedan od komentara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija