• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

28.08.2023

10:57

Bivši šampion Engleske zove Srbina na čelo kluba

EPA Images

Fudbal

Bivši šampion Engleske zove Srbina na čelo kluba

Podeli vest

Čelnici Lestera pozvali su srpskog biznismena Milana Mandarića (84) da se vrati da vodi klub, saznaje Informer.

Klub iz Engleske doživeo je vrhunac 2016. godine, kada je na opšte iznenađenje osvojio Premijer ligu. Od tada je bio u silaznoj putanji, a ove godine spustio se u niži rang takmičenja. Osnovni problem, ispostavlja se, nije ni novac ni igrački kadar, već loše rukovođenje klubom. 

Foto: EPA/TOM HEVEZI

 

"Lisice" je 2006. godine kupio upravo Mandarić i uspešno ih je vodio godinama, pametno ulagao i nijednog momenta nije izgubio novac. Međutim, 2010. godine, došao je na raskrsnicu, kada je shvatio da će morati ili da uloži više stotina miliona evra ili da ga proda, a sebi nađe neki drugi klub kojim će da se bavi. Izabrao je drugu opciju, pažljivo tragajući za kupcem, za kojeg je znao da je poslovni čovek sa kredibilitetom, koji neće poslati klub u sunovrat. Izabrao je svog prijatelja, tajlandskog biznismena Višaja Šrivadanaprabau.

Čovek je nastavio tamo gde je Mandarić stao, ulagao je, dobro vodio klub, a onda je 2016. godine osvojio Premijer ligu. Sve je delovalo nestvarno lepo, do 28. oktobra 2028. godine, kada je Šrivadanapraba poginuo u padu helikoptera. Tada je počeo i strmoglavi pad kluba.

Porodica poginulog vlasnika dala je obećanje da će voditi računa i da neće upropastiti ono što je biznismen godinama radio. Posao je preuzeo Šrivadanaprabin sin, Aijavat. Prema saznanjima Informera, on ne zna da vodi posao, kao što je to radio njegov otac, pa je pozvao Mandarića da se vrati u klub.

Foto: EPA Images

 

- Mandarić je bio dobar prijatelj oca sadašnjeg vlasnika Lestera. Dobro je znao koliko je taj čovek sposoban i da će dobro rukovoditi klubom. Čak mu je ostavio svoje ljude na nekim važnim pozicijama unutar kluba i Tajlanđanin ih nije menjao. Sve je lepo funkcionisalo dok vlasnik nije poginuo. Nakon toga, Mandarić je u više navrata išao u klub, savetovao novog vlasnika, govorio mu šta i kako da radi, ali to nije dovoljno. Sada ima poziv da se vrati u klub i pomogne svakodnevnim upravljanjem - objašnjava naš izvor.

Novca u Lesteru ne fali, novi vlasnik je čak nedavno vratio sva dugovanja, koja je , istina, dugovao, svojoj porodičnoj firmi. Nadali su se svi da će uslediti bolji dani Lestera, ali Aijavat nije predodređen za biznis. 

- On hoće da radi i hoće da usvoji savete koji mu se daju. Zna da bi Mandariću mogao da veruje i zna da Srbin ima ogromno iskustvo u rukovođenju fudbalskim klubovima. Voleo bi da ga ima uz sebe, da mu praktično vodi ceo klub - zaključuje naš izvor.

Foto: Tanjug/AP

 

Istaknuti srpski biznismen kupovao je oronule fudbalske klubove, ulagao novac u njih, podizao ih, a onda prodavao za mnogo veći novac. Tako je bio vlasnik Nice, Porsmuta, Lestera, Šefilda i ljubljanske Olimpije. Informer je pozvao Mandarića da prokomentariše saznanja do kojih smo došli.

- Tačno je da imam poziv da se vratim, ali nisam siguran hoću li prihvatiti. S jedne strane, jako bih voleo. Stalo mi je da pomognem svojim porodičnim prijateljima. Izazovno je i predstavljalo bi mi zadovoljstvo. Međutim, moram dobro da razmislim, jer moj lekar ne misli da je to dobra ideja. Predlaže mi da izaberem malo mirniji i kvalitetniji način života, bez stresa i bez nerviranja, sastanaka i previše obaveza. Za mene je sada uživanje u moru, dobroj hrani, kvalitetnmim vinima, dragim ljudima. Moraću dobro da razmislim, mada ću u svakom slučaju gledati da pomognem svom prijatelju - zaključio je Mandarić za Informer. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija