• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

17.05.2023

12:00

LESTER NA IVICI PROVALIJE! MANDARIĆ ZA INFORMER: Velika tragedija! Predložio sam im da dovedu Marka Nikolića, ali me nisu poslušali!

Reuters/Paul Childs

Fudbal

LESTER NA IVICI PROVALIJE! MANDARIĆ ZA INFORMER: Velika tragedija! Predložio sam im da dovedu Marka Nikolića, ali me nisu poslušali!

Podeli vest

Fudbalski klub Lester je 2016. godine osvojio Premijer ligu, a sada se dva kola pred kraj šampionata grčevito bori za opstanak.

Pre sedam godina svi fudbalski fanovi pratili su nesvakidašnju senzaciju kada je Lester ispred velikana engleskog fudbala postao šampion Premijer lige.

Bila to godina kada klubovi poput Liverpula i Čelsija nisu izborili evropsko takmičenje, a Aston Vila i Njukasl su eliminisani iz elitnog takmičenja. Sedam godina kasnije, popularne "lisice" će morati dobro da se potrude, ako i sledeće godine žele da igraju Premijer ligu.

SEZONA IZ SNOVA

Lester je sezonu 2015/2016 završio na prvoj pozciji sa čak deset bodova više od drugoplasiranog Arsenala. Dva meseca pred početak takmičenja klub je preuzeo iskusni italijanski strateg Klaudio Ranijeri.

Tim je na terenu predvodio napadač Džejmi Vardi koji je vrhunski partijama uspeo sebi da obezbedi da debituje za reprezentaciju u 28. godini.

Foto: AP Photo/Matt Dunham

Pored njega, tu su bili i Rijad Marez, Ngolo Kante, Deni Drinkvoter koji su vrlo brzo nakon toga napustili klub i potpisali unosne ugovore, Kante i Drnkvoter za Čelsi, a Marez za Mančester siti.

Odrabeni stub su činila četiri iskusna igrača: Vesli Morgan, Robert Huth, Kristijan Fuhs i Deni Simson, a između stativa je stajao tada najbolji golman Premijer lige, Kasper Šmajhel. Iz utakmice u utakmicu, Lester je dokazivao  da nije ne moguće da se podigne čuveni pehar. Svaki gol Džejmija Vardija se gromoglasno proslavljao, nizali su se aplauzi na odbrane Kaspera Šmajhela, a pobede "lisica" za njihove navijače bila su mali praznik.

Kada je sve već bilo jasno saigrači su  se okupili u kući Džejmija Vardija, a onda je krenula nezaboravna žurka zbog osvojene titule Premijer lige.

POGIBJA VLASNIKA KLUBA

Vlasnik Lestera Vičaj Šrivadanapraba s kojim je ovaj klub imao najslavnije dane, poginuo 2018. godine kada se njegov helikopter srušio nekoliko stotina metara od stadiona "King Pauer".

Milijarder sa Tajlanda zauzimao je sedmo mesto na Forbsovoj listi po bogatstvu, a od Lestera je napravio tim koji se popeo na sam vrh najjače lige na svetu.

Foto: reuters

Vičaj Šrivadanapraba poginuo je kada se njegov helikopter srušio nekoliko stotina metara od stadiona "King Pauer"

 

Nakon toga, klub je ostao u vlasništvu njegove kompanije čiji je vlasnik sada  njegov sin Aijavat. Nažalost, nije uspeo da napravi rezultate koje je ostvario njegov otac, ali ipak može da se pohvali osvajanjem FA Kupa 2021. godine.

BIVŠI VLASNIK MILAN MANDARIĆ TVRDI DA SADAŠNJI VLASNIK NEMA SNAGU DA VODI KLUB

Nekadašnji vlasnik Lestera, srpski biznismen Milan Mandarić za Informe.rs kaže da mu je žao što se njegov nekadašnji klub nalazi u teškoj situaciju.

- Velika je fudbalska tragedija to što se događa Lesteru i jako mi je žao i zbog uprave i zbog igrača i zbog navijača. Nažalost, tako je to u fudbalu, dovoljna su dva, tri pogrešna poteza prilikom dovođenja igrača ili trenera i onda kola krenu niz brdo. A kad krenu - idu jako brzo i trebaće mnogo posla da bi se zaustavila - rekao Milan Mandarić za Informer.

Foto: EPA/TOM HEVEZI

Milan Mandarić

Mandarić je zatim progovorio o sadašnjoj vlasičkoj strukturi Lestera. Istakao je da je Vičaj Šrivadanapraba držao stvari pod kontrolom, ali da je sada situacija drugačija.

- Jako dobro poznajem porodicu vlasnika Lestera. Poznavao sam i vlasnika lestera Vičaja Šrivadanaprabu, koji je stradao u avionskoj nesreći. On je držao sve pod kontrolom, imao je neverovatnu energiju, poznavao je i fudbal i biznis i vukao je dobre poteze. Kad je njega nestalo, sve se promenilo, iako mu je porodica i dalje u klubu. Tamo finansije nisu problem, već loša kadrovska politika. Ne volim da se mešam u unutrašnju politiku, ako nisam u klubu, ali jasno je da se dosta grešilo - dodao je Mandarić.

Zatim se dotaknuo i novog vlasnika i njegovog načina rukovđenja "lisicama".

- Poznajem ga dobro, sjajan dečko, strašno dobro vaspitan, ali nema snagu da vodi tako veliki klub. Fali mu znanje, ne zna kako bi trebalo pričlati sa igračima, kako sa trenerom. Tu je dovoljan nesporazum u komunikaciji, pa da se odrazi na rezultate. Godine će mu trebati da nauči posao, a uzeo je prililno skupu igračku da se vežba - rekao je on.

Na kraju je istakao  da je srpskog stručnjaka Marka Nikolića nudio sportskom direktoru Lestera.

Foto: reuters

Marko Nikolić


- Pričao sam sa sportskim direktorom Lestera nedavno i predlagao sam mu da uzme Marka Nikolića. Nije me poslušao, a verujem da bi sve drugačije bilo da je pristao. Marko je gladan uspeha, a to je u fudbalu najvažnije. Da je on preuzeo klub pre pet, šest kola, ne bismo sada pričali o eventualnom ispadanju iz lige - kaže Mandarić.

TEŠKO DO OPSTANKA

Ostala su još dva kola do kraja Premijer lige, Lester je pretposlednji na tabeli. Everton koji je prvi ispred crte mu beži dva boda. Lester prvo ide na teško gostovanje Njukaslu koji se bori za Ligu šampiona, tako da su šanse za bodove minimalne.

Foto: Tanjug/AP

Na kraju dočekuju Vest Hem koji takođe nije idealnoj formi, ali je izborio opstanak u šampionatu.

Naravno mnogo će zavisiti i od utakmica Lidsa koji gostuje Vest Hemu, pa dočekuje Totenhem,a bitno je kako će odigrati Everton koji igra Vulverhemtona u gostima, a zatim dočekuje Bormunt. Navijači će svakako biti uz svoj tim, ali trebaće "lisicama" mnogo više od toga kako bi opstali u eliti.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija