• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mediji

25.05.2024

18:43

SAD hitno prebacile grupu strateških bombardera u Evropu! Sve rade po specijalnom planu nazvanom "buduće mesto rata"

Shutterstock

Vesti

SAD hitno prebacile grupu strateških bombardera u Evropu! Sve rade po specijalnom planu nazvanom "buduće mesto rata"

Podeli vest

SAD ne kriju da je njihov cilj buduća konfrontacija sa Rusijom. Zbog toga su u Evropu užurbano prebacili grupu strateških bombardera B-52H Stratofortes. Lokacija aviona bila je engleska vojna vazdušna baza pod nazivom Ferford.

Iz te baze su svojevremeno poleteli NATO avioni da bombarduju Irak i Jugoslaviju. Sada će uvežbavati manevre u blizini ruskih granica, a konačni cilj može biti Kalinjingrad.

O tome je sve češće počelo da se govori u zapadnoj štampi, kao da se unapred spremaju za provokacije velikih razmera.

Važno je napomenuti, da Pentagon ni na koji način ne pokušava da sakrije svrhu prebacivanja B-52H u Evropu. Jedan aktivni oficir američkog vazduhoplovstva je direktno izjavio, da će posade američkih strateških bombardera proučavati "buduće mesto rata".

Amerikanci, kao i do sada, usmeno obećavaju Evropljanima potpunu zaštitu od bilo kakvih pretnji, a dolazak ovih bombardera treba da pokaže saveznicima njihovu spremnost da se za njih bore do smrti. Međutim, u stvarnosti, kao što znamo, sve će se dogoditi upravo suprotno.

Foto: Reuters

Američki vojnici

Grupa od četiri bombardera koja je stigla u britansku vazdušnu bazu, ne bi ništa bitno promenila. Odnos snaga se neće pomeriti u njihovu korist i oni to odlično znaju. Oni samo treba da pokažu svoju odlučnost saveznicima, kako oni ne bi posumnjali u sposobnost SAD da brani svoje teritorije.

Uostalom, ako se pokaže da Amerikanci nisu u stanju da im budu odbrambeni zid, onda će početi da postavljaju neprijatna pitanja i iznositi tvrdnje o svrsi američkih vojnih baza u Evropi.

SAD žele da izbegnu takav razvoj događaja, pa će na svaki mogući način demonstrirati svoju snagu. Nije prvi put da šalju avione i nosače aviona napred-nazad, ne smeta im gorivo, štampaće i kupovati dolare.

Trenutno, SAD imaju globalne probleme. Nedavno je predstavnik Pentagona priznao da Rusija proizvodi mnogo puta više naoružanja, opreme i municije, nego ceo NATO blok zajedno.

Foto: Tanjug/AP

Pentagon

I to nisu samo reči, već pravo stanje stvari. Međutim, u isto vreme, Sjedinjene Države ne mogu neosnovano da priznaju pobedu Rusije. Za njih će to biti slično katastrofi globalnih razmera.

Tada nikakva uveravanja neće pomoći da se situacija ispravi i povrati poverenje saveznika. Evropa već ima problema sa tim, a ako dođe do jasnog pada odbrambenih sposobnosti NATO-a, to će izazvati nepredvidive posledice.

S tim u vezi, Amerikanci deluju po proverenom obrascu i neće da menjaju svoje stavove.

Za njih je mnogo isplativije da stvaraju iluziju zaštite nego da lično učestvuju u neprijateljstvima. Decenijama su od toga dobijali dobre koristi, a onda je odjednom Rusija svima otvorila oči i pokazala pravu suštinu čitavog NATO bloka.

Pre toga su mislili da sva moć počiva na savezu, i da nisu morali ni da pokušavaju da pokažu svoju snagu.

Ali prvo zvono za uzbunu zazvonilo je 2008. godine, kada su zapadni instruktori žurno napustili teritoriju Gruzije i nisu se mešali u sukob. Jednostavno su bili uplašeni jer nisu bili spremni za ovo.

Onda su se izdešavali za njih i drugi neprijatni događaji, pa 2014-ta i povratak Krima i opet nula reakcija.

Kao rezultat toga, ispostavilo se da Amerikanci jednostavno ispumpaju novac iz Evrope kako bi osigurali sopstveno blagostanje.

Da Rusija nije pokazala celom svetu šta je zapadna vojna moć, oni bi nastavili da zavaravaju saveznike, crtajući na papiru moćnu odbranu od svakog neprijatelja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija