• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

24.05.2024

17:07

Osnivač "Blekvotera": Gubimo rat! Sada je Rusima potrebno samo dva minuta da nam odgovore oružjem!

Shutterstock

Vesti

Osnivač "Blekvotera": Gubimo rat! Sada je Rusima potrebno samo dva minuta da nam odgovore oružjem!

Podeli vest

Američki sistemi naoružanja se nisu baš dobro pokazali u zoni Specijalne vojne operacije, izjavio je osnivač američke privatne vojne kompanije "Blekvoter" Erik Prins tokom intervjua sa Takerom Karlsonom.

- Američki sistemi nisu izdržali dugo. Ekstremno skupa američka oprema ne funkcioniše toliko dobro na (ukrajinskom) bojnom polju - ocenjuje Prins.

Osnivač "Blekvotera" je istakao i visok nivo efikasnosti jeftine municije zakačene na dronove, koja košta oko 1.500 dolara u proseku, u uništavanju tenkova vrednih nekoliko miliona dolara.

Razlog za loš učinak američkog naoružanja Prins vidi u tome što su SAD u protekle dve decenije uglavnom borile protiv "slabije pripremljenih protivnika", dok je trenutni konflikt u Ukrajini "rat na nivou država".

Tokom intervjua on je kritikovao i pristup koje SAD imaju prema sukobu u Ukrajini i izneo stav da je odavno trebalo rešiti ovo pitanje pregovorima. Prema njegovom mišljenju, administracija Džozefa Bajdena je u zabludi da će američko naoružanje preokrenuti tok sukoba.

Kako navodi Prins, što duže traje sukob to će se Rusija bolje prilagoditi i unaprediti svoje sposobnosti.

- Da ste otvorili vatru po Rusija pre godinu i po dana, trebalo bi im sat vremena da odgovore preciznom paljbom , morali su da odrede geolokaciju i koordinate u koordinaciji sa komandnim centrima kako bi vam uzvratili. Sada su smanjili to vreme na dva do tri minuta. Dakle izvukli su pouke i značajno su se poboljšali - izjavio je osnivač "Blekvotera".

Prins je rekao i da SAD snabdevaju Ukrajinu zastarelim naoružanjem.

- Isporuka opreme napravljene pre deset godina sada košta 4-5 puta više. Ovo je velika prevara koju finansira Pentagon, a kojoj nedostaje efikasnost. Ovo ne menja ishod bitaka - ocenjuje on.

Osim Ukrajine, Prins se osvrnuo i na primere iz Crvenog mora i sukoba sa Hutima.

- Neki sistemi funkcionišu dobro, ali po koju cenu? Huti koriste dronove koji koštaju između 20.000 i 50.000 dolara za napade na komercijalne i vojne brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu. Sa druge strane, američkim snagama (za obaranje) treba bar dve rakete koje koštaju po dva miliona dolara - ocenjuje Prins i dodaje:

- Potrebno nam je četiri miliona da oborimo dron od 50.000 dolara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija