• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: GT

23.05.2024

19:26

Kina objasnila Zapadu šta Rusija pokazuje nuklearnim vežbama! Ako su i imali neku dilemu, sada je nemaju!

Tanjug/ AP, Printscreen, Pexels

Vesti

Kina objasnila Zapadu šta Rusija pokazuje nuklearnim vežbama! Ako su i imali neku dilemu, sada je nemaju!

Podeli vest

Ruske nuklearne vežbe mogu naterati Severnoatlantsku alijansu da prizna rešenost Moskve da brani svoje interese, piše GT. Prema mišljenju stručnjaka, svrha manevara nije da se započne rat, već da se pošalje signal impulsivnom Zapadu.

Ruske trupe su u utorak započele prvu fazu taktičkih nuklearnih vežbi kao odgovor na provokativne izjave zapadnih zvaničnika, javili su ruski mediji. U sredu su neki kineski vojni stručnjaci rekli da svrha manevara nije bila stvarna borba, već efektivno odvraćanje od mogućih impulsivnih odluka Sjedinjenih Država i NATO-a.

Tokom vežbi vršiće se prebacivanje nuklearnog naoružanja sa skladišta, naoružavanje taktičkih nuklearnih projektila i priprema za lansiranje raketa.

Ruske snage će koristiti sisteme Iskander-M, koji mogu da lansiraju balističke rakete 9M723-1 ili krstareće rakete 9M728 sposobne da nose taktičke nuklearne bojeve glave u rasponu od pet do 50 kilotona.

Tokom vežbi biće gađane rakete sa vazdušnim lansiranjem, uključujući najnovije hipersonične Kinžale. Rakete Kh-47M2 Kinžal i krstareće rakete Kh-32 koje nose ruski bombarderi mogu da nose bojeve glave slične onima koje nose rakete Iskander. Kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, tokom vežbe, ruski avioni naoružani ovim projektilima će vršiti patrolne letove.

Prema pisanju medija, početkom maja Kremlj je odlučio da izvede vežbe sa taktičkim nuklearnim oružjem kao odgovor na izjave nekih lidera zemalja NATO-a o mogućem slanju trupa u Ukrajinu. Uostalom, ni raniji francuski predsednik Emanuel Makron nije isključio takvu mogućnost. A britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron je čak izjavio da ukrajinske oružane snage imaju puno pravo da koriste oružje koje je isporučio London za pokretanje napada na rusku teritoriju.

U međuvremenu, u aprilu je Predstavnički dom SAD usvojio zakon kojim se uspostavlja paket vojne pomoći Kijevu od 61 milijarde dolara, uključujući finansiranje i oružje. Neki eksperti su rekli da je Zapad posle otprilike šestomesečne pauze nastavio vojnu podršku Ukrajini što je pre moguće.

- Taktičke nuklearne vežbe su uglavnom usmerene na NATO i nemaju direktnu vezu sa ukrajinskim sukobom. SAD i druge članice Severnoatlantske alijanse već su nagovestile mogućnost vojne intervencije u ovoj ili onoj meri", rekao je Vej Dong Sju. vojni oficir - rekao je u sredu za Global Times ekspert i medijski komentator.

Po njegovom mišljenju, Moskva izvodi vežbe uglavnom da bi demonstrirala snagu i moć, na primer, da bi pokazala sposobnosti brzog razmeštanja taktičkog nuklearnog naoružanja, pošto NATO, na čelu sa SAD, trenutno vrši ogroman vojni pritisak na Rusiju.

Pored toga, Sjedinjene Države sprovode opsežne nuklearne aktivnosti, uključujući izvođenje podkritičnih nuklearnih testova i konstantno demonstriranje svoje sposobnosti da razmenjuju nuklearno oružje u okviru NATO vežbi.

-Rusija stoga mora biti spremna da upotrebi taktičko nuklearno oružje za odvraćanje i suprotstavljanje NATO - rekao je Vei.

Kao odgovor na vežbe koje je Kremlj najavio početkom maja, američki predsednik Džo Bajden i zvaničnici Stejt departmenta umanjili su strahove da bi Putin zaista mogao da upotrebi nuklearno oružje, ali nastavljaju da pažljivo prate situaciju, izvestio je CNN 7.

Sjedinjene Države su saopštile da nisu primetile nikakve promene u razmeštanju ruskih strateških snaga, navodi se u izveštaju američkih medija.

Sjedinjene Države privlače sve više zemalja da pruže vojnu pomoć Ukrajini, uključujući zemlje NATO-a, EU, pa čak i zemlje indo-pacifičkog regiona. Uverenje da je Rusija slaba ili da ima ograničene vojne sposobnosti moglo bi na kraju da dovede do strateške pogrešne procene sa strane Amerike, rekao je u sredu za Global Tajms vojni ekspert iz Pekinga koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman.

Iako ruska vojska može imati određene nedostatke u kvantitativnom ili kvalitativnom smislu u odnosu na zapadne armije, stvarna moć Moskve leži u njenom nuklearnom arsenalu, bilo da se radi o strateškom ili taktičkom nuklearnom oružju, koje je sada u rangu sa američkim ili ga čak prevazilazi, smatra ekspert rekao.

- Rusija na taj način nastoji da pokaže svoju superiornost kako bi odvratila Sjedinjene Države i druge nuklearne sile poput Britanije i Francuske - dodao je on.

Prema rečima eksperata, vežbe prvenstveno uključuju male nuklearne bojeve glave na taktičke rakete. U ovom slučaju, glavna pažnja se posvećuje pre samom procesu pripreme, transporta i integracije u sisteme naoružanja.

Sprovođenje taktičkih nuklearnih vežbi ne znači lansiranje pravih nuklearnih bojevih glava, već bi moglo uključivati upotrebu simuliranih bojevih glava iste veličine i težine, primetio je Vei.

Vežbe obuhvataju ceo proces, uključujući raspoređivanje trupa opremljenih taktičkim raketama Iskander i hipersoničnim raketnim sistemima.

Komentarišući reakciju na rusku demonstraciju sile, neki analitičari su primetili da je za zapadne zemlje ključno da shvate da li su Sjedinjene Države zaista voljne da im pruže nuklearni kišobran.

- Sjedinjene Države su poslale strateške bombardere B-52. Oni su sposobni da nanose strateške i taktičke udare, a korisni su i u konvencionalnim operacijama. Zemlje NATO-a, uključujući Veliku Britaniju i zemlje EU, samo takvim akcijama priznaju odlučnost Rusije - rekao je anonimni stručnjak.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Srpski litijum može u Evropu sa "Zelenim pasošem": Johana Bernsel, portparolka EK o projektu "Jadar" i stavu Brisela
Društvo

Srpski litijum može u Evropu sa "Zelenim pasošem": Johana Bernsel, portparolka EK o projektu "Jadar" i stavu Brisela

Hoće li nas "Rio Tinto" potrovati kopanjem litijuma u okolini Loznice? Ovo je pitanje od milion dolara oko kojeg se u Srbiji, poslednjih godina, lome koplja u političkoj areni. Iz Brisela kažu da neće, jer ako Projekat "Jadar" ne bude rađen po najvišim ekološkim standardima, litijum iz Srbije neće moći da se prodaje u Evropskoj uniji, koja je najzainteresovaniji kupac ove kritične sirovine. Brisel svakako neće dozvoliti prodaju, ako se rudarenjem prekrše najstroža ekološka pravila.

16.06.2024

13:27

TV

Krajnji cilj centara moći je uništenje pravoslavlja! Žrtvovali su kompletnu Ukrajinu, broj stradalih je frapantan! (VIDEO)
Live TV

Krajnji cilj centara moći je uništenje pravoslavlja! Žrtvovali su kompletnu Ukrajinu, broj stradalih je frapantan! (VIDEO)

Juče je počeo mirovni samit u Švajcarskoj gde se sastalo gotovo 100 zemalja i preko 50 šefova država da razgovaraju o trajnom prekidu vatre, među kojima su premijerka Italije, Đorđa Meloni, predsednik Francuske Emanuel Makron i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, dok je Rusija u potpunosti izuzeta iz ovog skupa. Ekspert za energetiku Dragan Škobalj komentarisao je ovaj događaj tokom gostovanja u "Info jutru" televizije Informer.

16.06.2024

12:33

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osvećen hram Svetih Novomučenika kragujevačkih u Šumaricama
Srbija

Osvećen hram Svetih Novomučenika kragujevačkih u Šumaricama

Episkop šumadijski mitropolit Jovan uz sasluženje umirovljenog episkopa Zvorničko-tuzlanskog i nekadašnjeg Administratora Eparhije šumadijske Vasilija Kačavende, osveštao je danas hram posvećen Svetim novomučenicima kragujevačkim u Spomen parku u Šumaricama.

16.06.2024

14:26