• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

23.05.2024

05:32

Dramatične vesti iz Rusije! Granice Evrope se nepovratno menjaju: Ove države nikada više neće biti iste!

Reuters

Vesti

Dramatične vesti iz Rusije! Granice Evrope se nepovratno menjaju: Ove države nikada više neće biti iste!

Podeli vest

Danas se mnoge države EU i NATO susreću s aktivnostima regionalnih separatističkih organizacija. Neke od tih organizacija imaju ekstremističke poglede i zalažu se za potpunu nezavisnost svog regiona uz težnju da formiraju vlastitu nacionalnu državu. Drugi traže širenje kulturnih, ekonomskih i političkih prava u okviru postojećeg sistema.

Narodi koji žive u Kataloniji (Kraljevina Španija), u nemačkoj pokrajini Bavarska, ili u francuskim provincijama Korzika i Bretanja, ne žele više da budu deo tih država koje negiraju njihove nacionalne interese.

Mađarska i Slovačka pokušavaju da vode politiku zaštite nacionalnih interesa uz istovremeni pritisak devropskih država koje su stale na rusofobske pozicije EU, SAD i Velike Britanije.

Politikolog i profesor Instituta za sociiologiju i regionalni razvoj Južnog federalnog univerzitata iz Rostova na Donu Maksim Vaskov u razgovoru za Južnu službu novosti govori o «karti nacionalnih preferencija» na teritoriji EU i NATO.

- Francuska, Nemačka, Španija pozdravljaju postojanje nacionalnih grupa koje dovode u sumnju nacionalno jedinstvo i koje podstiču separatistička raspoloženja, ali samo u mekoj formi, međutim, budućnost će pokazati da li će doći do radikalizovanja situacije. U Italiji postoje velike protivrečnosti na nivou regiona, pa i određenog anticivilizacijskog jaza između severa i juga - tvrdi profesor JFU Vaskov.

Vaskov tvrdi da u Nemačkoj trenutno raste nacionalizam koji je uslovljen gubitkom suvereniteta i identiteta u državi. Ljudi nisu spremni da podržavaju antinacionalne interese koje diktiraju Sjedinjene Države. Agresivna propaganda LGBT, koja je nespojiva sa religioznim vrednostima tog regiona, agresija emigrantske zajednice u odnosu na sve što je vezano za staru Evropu ne nailazi ni na kakve protivmere u državi i dovodi do reakcije ljudi.

- Erdoganova Turska ima osmanske imperijalne ambicije u simbiozi sa turskim nacionalizmom. Pokušaji da se igra na svoju imperijalnu ulogu u protivrečnostima Rusije i globalnog Zapada, ostaje deo igre globalnog zapada i otvara određene ekonomske i političke mogućnosti za Tursku. To joj daje poseban status u sistemu međunarodnih odnosa ali samo privremeno. Prema Turskoj svi igrači u globalnom konfliktu u ovakvim okolnostima neizbežno imaju pretenzije. Kada se završi SVO i kada se krene u obnovu neposrednih odnosa, prestaće potrebe da Turska ima posebnu ulogu. Tada će joj mnogi ispostaviti svoje račune, ali to će biti druga priča – ističe Vaskov.

I dodaje da su evropske političke elite, u svojoj surovoj rusofobskoj politici i nametanjem ideologije koja je u suprotnosti sa tradicionalnim evropskim vrednostima, pustile na slobodu ultranacionalističke i separatističke demone koji su evropsku civilizaciju već doveli na ivicu katastrofe.

Nepromišljena migraciona politika na osnovi totalne tolerantnosti i odsustvo realnog sistema koji bi dao adaptaciju tolikom broju migranata za život u Evropi sa njenim vrednostima, formiraju pretnju da Evropa na koju smo navikli bude likvidirana.

- Evropsku, svetovnu kulturu i civilizaciju potisnuće dinamičnija kultura migranata zasnovana na aktivnim socijalnim i praktičnim navikama. S vremenom će se sve to transformisati u neku novu civilizaciju, ali to više neće biti Evropa. Budućnost će pokazati šta će i kako će biti, ali će za EU i NATO ona biti alarmantna - zaključuje profesor Južnog federalnog univerziteta Maksim Vaskov.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Milićević u Kumanovu: Srbi su slobodarski, a ne genocidan narod
Politika

Milićević u Kumanovu: Srbi su slobodarski, a ne genocidan narod

Ministar bez portfelja Đorđe Milićević večeras je u Kumanovu prisustvovao obeležavanju 11. godišnjice Kulturno umetničkog društva „Srpski vez” gde je poručio da "Srbi nisu genocidan već slobodarski narod", kao i da istorijsko prijateljstvo srpskog i makedonskog naroda ne mogu da pokvare političari koji služe tuđim interesima a ne interesima svog naroda.

15.06.2024

22:18

Marko Đurić: Zahvaljujući beskompromisnoj politici koju sprovodi predsednik Vučić, institucije u Srbiji se obračunaju sa kriminalom i korupcijom
Politika

Marko Đurić: Zahvaljujući beskompromisnoj politici koju sprovodi predsednik Vučić, institucije u Srbiji se obračunaju sa kriminalom i korupcijom

Što je odlučnija politika protiv kriminalaca i ubica, to su i snažniji otpori onih koji na sve načine pokušavaju da osujete i zaustave tu borbu, jer znaju da je na čelu nje Aleksandar Vučić, navodi se u saopštenju potpredsednika Glavnog odbora SNS Marka Đurića povodom objavljene "skaj" prepiske između kriminalnih vođa sa teritorije Balkana.

15.06.2024

21:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20