• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dnevno

04.05.2024

21:00

Ako se ne možemo odbraniti, sledi nam pakao! Uočen zastrašujući broj asteroida blizu Zemlje - situacija je kritična!

Printskrin Dnevno,hr

Vesti

Ako se ne možemo odbraniti, sledi nam pakao! Uočen zastrašujući broj asteroida blizu Zemlje - situacija je kritična!

Podeli vest

Tim lovaca na asteroide otkrio je 27.500 previđenih asteroida blizu Zemlje koristeći novi algoritam nazvan THOR, umesto tradicionalnog posmatranja kroz teleskope. THOR ispituje stare fotografije univerzuma i omogućava identifikaciju neotkrivenih tela Sunčevog sistema.

Otkriće, koje predvode Institut za asteroide i Univerzitet u Vašingtonu, predstavlja značajnu promenu u načinu na koji se sprovode astronomska istraživanja. Iako nijedan od ovih novootkrivenih asteroida nije na putu sudara sa Zemljom, THOR bi mogao pomoći u identifikaciji potencijalno opasnih asteroida i drugih nebeskih tela.

Tradicionalni metod analize putanja nebeskih tela podrazumeva gledanje više fotografija iste oblasti neba tokom vremena kako bi se odredila orbita, piše Njujork post .

Međutim, THOR funkcioniše tako što povezuje tačke svetlosti na različitim fotografijama i predviđa njihovu putanju leta.

- Sveobuhvatna mapa Sunčevog sistema pruža astronomima kritične uvide kako za nauku tako i za odbranu planete - rekao je Metju Holman, stručnjak za dinamiku i algoritam pretraživanja u Centru za astrofiziku na Harvard&Smithsonian u Kembridžu u Masačusetsu.

THOR je uspeo da identifikuje sva ranije zanemarena kosmička tela u roku od oko pet nedelja, koristeći digitalne arhive slika i Google Cloud.

Iako THOR otvara nova vrata u istraživanju svemira, neki strahuju da bi mogao da umanji privlačnost samog posmatranja zvezda, fokusirajući se više na ekrane računara.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kinezi zainteresovani za osnivanje Naučno-tehnološkog inkubacionog centra: Evo šta bi to značilo za nas
Društvo

Kinezi zainteresovani za osnivanje Naučno-tehnološkog inkubacionog centra: Evo šta bi to značilo za nas

Želju da se saradnja sa Srbijom nastavi u oblasti nauke osnivanjem novog Naučno-tehnološkog inkubacionog centra koji bi se bavio različitim saradnjama iz oblasti tehnologije i nauke, izrazo je predsednik upravnog odbora kompanije Šandong (Shandong International) Zuang Jong, koji se sastao sa ministarkom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelenom Begović.

18.05.2024

12:20

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija