• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

04.05.2024

07:40

Au! Šta uradi Putin?! Niko na svetu ovo nije smeo! Kinezi oduševljeni, Amerika na kolenima: Ovakav odgovor će dugo pamtiti!

Shutterstock/Reuters

Vesti

Au! Šta uradi Putin?! Niko na svetu ovo nije smeo! Kinezi oduševljeni, Amerika na kolenima: Ovakav odgovor će dugo pamtiti!

Podeli vest

Rusija je konačno povukla potez i odgovorila Zapadu na zamrzavanje svojih sredstava, tako da će se SAD naći u bezizlaznoj situaciji i ostaće bez puta za povlačenje, objavio je kineski onlajn list „Sohu“.

Naveo je, da je ruski sud odlučio da zamrzne svu pokretnu i nepokretnu imovinu u RF, uključujući i deonice američke JPMorgan Chase, čim je postalo jasno da će ta velika američka banka pobeći iz Ruske Federacije.

Sohu napominje da je Vašington napravio pogrešnu procenu jer „Moskva nije Tokio i prema njoj treba postupati ljubazno“.

Arbitražni sud u Sankt Peterburgu uveo je privremene mere protiv struktura JPMorgan Chase za 439,5 miliona dolara.

Evropska unija i zemlje G7 zamrznule su skoro polovinu ruskih deviznih rezervi u iznosu od oko 300 milijardi evra.

Nemačka se usprotivila zapleni zamrznute ruske imovine zbog straha da bi to dovelo do novih tužbi protiv Berlina za zločine u Drugom svetskom ratu.

Kineski list posebno ukazuje da se sada vodi direktan ekonomski rat između Rusije i Sjedinjenih Država. Ne preko posrednika, već između dve zemlje.

Američki predsednik Džozef Bajden je mislio da će ruski predsednik Vladimir Putin verovatno odustati, da je blefirao. Ali nije bilo tako. Putin je upravo uradio nešto što se niko na svetu nije usudio da uradi.

Zaplenio je imovinu najveće svetske američke banke JPMorgan Chase u vrednosti od bezmalo pola milijarde dolara.

Kongres SAD je usvojio REPO zakon, ili – zakon o Ukrajini. Najveću pažnju je privuklo 

izdvajanje 61 milijarde dolara za oružje i pomoć Ukrajini. Ali, REPO zakon je važniji jer je zapravo objava rata direktno Rusiji.

REPO zakon daje Bajdenovoj administraciji moć da zapleni stotine milijardi dolara suverene ruske imovine koja se drži u američkim bankama, a zatim ih usmeri direktno u Ukrajinu, koja je najkorumpiranija zemlja u Evropi.

Ovo je korak bez presedana i jasna objava rata.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vesić: Saobraćaj na jednom koloseku u tunelu uspostavljen noćas u 01.17 sati
Politika

Vesić: Saobraćaj na jednom koloseku u tunelu uspostavljen noćas u 01.17 sati

Ministar građevinarstva, sabraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da je železnički saobraćaj u tunelu od Pančevačkog mosta do Vukovog spomenika uspostavljen noćas u 01.17 sati na levom koloseku s obzirom da se železnički incident dogodio na desnom koloseku kao i da se uspostavljanje železničkog saobraćaja na oba koloseka očekuje u ponedeljak ujutru.

18.05.2024

10:26

Za napad na nastavnika do osam godina zatvora - Novi zakon o zaštiti prosvetnih radnika uskoro stupa na snagu!
Društvo

Za napad na nastavnika do osam godina zatvora - Novi zakon o zaštiti prosvetnih radnika uskoro stupa na snagu!

Posle niza napada na nastavnike u školama Vlada je prihvatila je zahtev prosvetnih radnika da se promeni Krivični zakonik kako bi nasilje nad prosvetarima bilo tretirano kao na advokate i kažnjen i zatvorom. To bi značilo da za maltretiranje nastavnika učenici stariji od 16 godina mogu biti krivično odgovorni, dok za đake mlađe od 14 godina odgovornost će snositi roditelji!

18.05.2024

09:00

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija