• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

01.05.2024

19:00

"Francuzi neće umirati u ratovima koji nisu naši"! Oštra kritika Briselu i vlastima u Parizu

Shutterstock

Vesti

"Francuzi neće umirati u ratovima koji nisu naši"! Oštra kritika Briselu i vlastima u Parizu

Podeli vest

Nema jake Evrope bez nacija, poručila je predsednica poslaničke grupe francuske stranke Nacionalno okupljanje Marin Le Pen u svom govoru povodom Prvomajskih praznika.

Govor je održala u susret predstojećim evropskim izborima koji će biti održani 9. juna.

- Želimo da kažemo "ne" kada su naši vitalni interesi u pitanju. Da kažemo "ne" kada treba da se šalju Francuzi da umru u ratovima koji nisu naši, migratornoj poplavi, uništavanju naše ekonomije u ime "poludele" ekologije, evropskom porezu koji se dodaje na onaj nacionalni koji već plaćamo, tehnokratskoj vladi u Briselu – poručila je Le Penova evropskoj administraciji.

Ona se založila za poštovanje nacionalnih snaga u evropskom odlučivanju.

- EU je imperijalistička vizija i želi centralni autoritet koji gazi nacije. Građane smanjuje na nivo razmenjivog stanivštva – poručila je, uz povike odobravanja okupljenih pristalica.

Stranka čiji je Le Penova bila predsednički kandidat, i čiju listu sada za izbore za EP predvodi Žordan Bardela, ubedljivo vodi u Francuskoj u sondažama pred glasanje.

Marin Le Pen je oštro ustala i protiv nelojalne konkurencije i mondijalizacije.

Foto: EPA

Le Pen i Makron

- Što manje čuvate prirodu, što manje plaćate radnike, što manje poštujete bezbednost potrošača, lakše ćete postići nižu cenu i uvećati vaše izglede da pobedite na tenderima. I pošto ne postoje ekonomski patriotizam i prednost koja se daje evropskim firmama, naša preduzeća će uvek izgubiti – poručila je Le Penova.

Upitala se ko može da pretenduje na to da je EU poboljšala perspektivu njenih građana, istakavši kao primer da je dohodak po glavi stanovnika u evropskim zemaljama pre dvehiljadite godine bio na istom nivou kao u SAD, a da je sada dva puta manji. Navela je i da je kupovna moć samo za poslednjih godinu dana opala za 22 odsto.

- Da li je vaša plata toliko porasla? – uputila je pitanje okupljenima, koji su njeno obraćanje dočekali ovacijama.

Le Penova je navela da je Francuska uvek imala najjeftiniju struju u Evropi, a da je cena energije od 2017. godine porasla za 45 odsto i da će ovaj porast iznositi čak 58, ako se uračuna i najavljeno poskupljenje koje će uslediti dogodine.

Foto: Reuters

 

Pobunila se i protiv restrikcija i zabrana koje "nameću nemački zeleni", istakavši da najsiromašniji plaćaju ekološku tranziciju.

- Ne možemo više da plaćamo ideološke ludosti – naglasila je.

Predsednica poslaničke grupe Nacionalnog okupljanja je kao primer navela obnavljanje voznog parka.

- Ko od vas ima para da svoj stari automobil zameni električnim automobilom čija je cena 45.000 evra? – upitala je.

Istakla je i da se na svaka dva dana u Francuskoj ubije po jednan poljoprivrednik koji ne može da sastavi kraj s krajem i poručila da je Evropska komisija "bez srca".

- Istorijska vokacija Francuske je da visoko pronosi zastave naroda i slobode. Za nas Francuze to je ponos, ali i odgovornost. Evropa nas gleda i čeka na nas – zaključila je Marin Le Pen.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak
Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak

Kad god se nešto dogodi u Kremnima, rodnom mestu proroka Tarabića, većina ljudi je sklona da to tumači s dozom misterije...Česta grmljavina, sevanje munja, pa sinoć grom koji je udario u zgradu u centru sela, mnogima je uterao strah u kosti.

31.05.2024

17:31