• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

27.04.2024

20:40

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Printscreen

Vesti

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Podeli vest

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

Podljot-K1 je savremeni mobilni radarski sistem koji može da detektuje do 200 vazdušnih ciljeva istovremeno i ima domet detekcije do 450 kilometara, prema specijalizovanoj internet stranici Army Recognition. Sistem navodno vredi 5 miliona dolara i posebno je dizajniran za otkrivanje ciljeva na malim visinama. Razvijen je 2009. godine, a raspoređuje se u ruskim snagama protivvazdušne odbrane od 2015. godine, kako prenosi Newsweek.

Snimak drona prikazuje ukrajinski udar u polju na nepoznatoj lokaciji. Snimak iz drugih uglova prikazuje eksploziju i posledice udara.

"Uspešno je vatrom oštećena antenska instalacija i dizel stanica koja je napajala kompleks", naveo je GUR uz snimak u trajanju od 47 sekundi.

Ukrajinska obaveštajna služba navodi da je Rusija koristila sistem za detektovanje i prenos koordinata svojim protivvazdušnim raketnim sistemima S-300 i S-400. Ukrajinci su se pohvalili uspešnim gađanjem tako skupog komada opreme, međutim informacije i snimak nisu nezavisno potvrđeni.

"Cena takvog radara je više od 700 miliona rubalja ili više od 5 miliona dolara", rečeno je.

U novembru prošle godine ukrajinsko ministarstvo odbrane saopštilo je da je jedan sistem Podljot uništen, što je treće potvrđeno uništenje opreme, nakon udara u pograničnoj zoni u blizini sela Krasnaja Poljana u okrugu Šebekino u regiji Belgorod.

Prema ukrajinskim izveštajima, u julu 2022. još jedan isti ruski radarski sistem uništen je u preciznom napadu u južnoj ukrajinskoj regiji Herson.

Informacija o uništenju ruskog radarskog sistema dolazi nakon više prijavljenih ukrajinskih udara koji su izmakli ruskoj protivvazdušnoj odbrani. Tokom noći u petak ukrajinska Služba bezbednosti izvela je napade bespilotnim letelicama na dve rafinerije nafte i vojni aerodrom u ruskoj regiji Krasnodar, prema ukrajinskom vojnom izvoru, a prenose lokalni mediji. Na snimku je zabeležen navodni trenutak udara na naftno postrojenje u Slavjansku.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Novosadska policija rasvetlila ranjavanje iz decembra
Hronika

Novosadska policija rasvetlila ranjavanje iz decembra

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu rasvetlili su krivično delo teško ubistvo u pokušaju, počinjeno 9. decembra prošle godine i uhapsili dvojicu osumnjičenih, N. K. (56) i S. K. (27) iz ovog grada.

10.05.2024

12:04

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija