• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

09.04.2024

16:24

Dolazi kraj! Palestina će dobiti nezavisnost: Australija prva probija led?

Reuters

Vesti

Dolazi kraj! Palestina će dobiti nezavisnost: Australija prva probija led?

Podeli vest

Australijska ministarka spoljnih poslova Peni Vong rekla je da će Kanbera razmotriti priznavanje palestinske države, što je promena u politici Australije, dok međunarodna zajednica traži rešenje sa dve države za okončanje izraelsko-palestinskog sukoba.

U sinoćnjem govoru, Vong je podržao komentare britanskog ministra spoljnih poslova Dejvida Kamerona, koji je rekao da bi priznanje palestinske države, uključujući i Ujedinjene nacije, učinilo nepovratnim rešenje sa dve države. Vong je rekao da međunarodna zajednica raspravlja o palestinskoj državnosti "kao načinu da se dobije zamah ka rešenju sa dve države".

"To je nada da se prekine beskrajni krug nasilja"

- Rešenje sa dve države je jedina nada da se prekine beskrajni ciklus nasilja - rekao je šef diplomatije Australijskog nacionalnog univerziteta.

Foto: Reuters

 

Takozvano rešenje sa dve države je dugo bilo kamen temeljac međunarodnih mirovnih napora za rešavanje dugog izraelsko-palestinskog sukoba, ali je proces bio u zastoju deceniju, čak i pre aktuelnog rata u palestinskoj enklavi Gaze između Izraela i militantne grupe Hamas.

Palestinci žele nezavisnu državu na Zapadnoj obali i istočnom Jerusalimu, koje je Izrael okupirao od bliskoistočnog rata 1967, uključujući Gazu.

Izrael se protivi "jednostranom priznanju" Palestine

Izrael je u nedelju formalizovao svoje protivljenje onome što je nazvao "unilateralnim priznanjem" palestinske državnosti i rekao da svaki takav sporazum mora biti postignut direktnim pregovorima.

Španija je među ostalim zapadnim zemljama koje se zalažu za takvo priznanje i glavni je zagovornik takvog poteza unutar Evropske unije. Australijski ministar je, međutim, odbacio ulogu Hamasa, koji vlada Gazom. „Hamas nema ulogu u budućoj palestinskoj državi“, rekla je ona.

Greše oni koji kažu da priznanje nagrađuje neprijatelja.

Palestinske vlasti su prošle nedelje zvanično zatražile od Saveta bezbednosti UN da preispita svoj zahtev iz 2011. da postane punopravni član svetskog tela. Palestina je prisutna kao nečlanica, zemlja posmatrač u Ujedinjenim nacijama, što ima isti status kao i Sveta stolica. Procenjuje se da će razmatranje tog zahteva imati male šanse za uspeh jer se SAD tome protive.

Vong je rekao da greše "oni koji tvrde da priznanje nagrađuje neprijatelja" jer bezbednost Izraela zavisi od rešenja sa dve države. „Nema dugoročne bezbednosti za Izrael osim ako ga ne priznaju zemlje njegovog regiona“, rekla je ona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija