• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

03.04.2024

11:55

Neverovatno! Ako krene na Putina, Makron će uraditi ovo?! Bajdenu poručio: Ako nas napadnu...

Shutterstock, Reuters

Vesti

Neverovatno! Ako krene na Putina, Makron će uraditi ovo?! Bajdenu poručio: Ako nas napadnu...

Podeli vest

Sjedinjene Američke Države su, nakon predloga francuskog predsednika Emanuela Makrona da je spreman za slanje vojske u Ukrajinu, izrazile bojazan da bi oni ili NATO mogli da budu umešani u sukob ako Rusija udari na francuske trupe, ali je francuski lider uveravao Vašington da to neće biti potrebno, navodi Volstrit Džurnal, pozivajući se na neimenovane zvaničnike.

Prema pisanju američkog lista, mogućnost prisustva zapadnog osoblja u Ukrajini – kako civilnog tako i vojnog – pokrenula je goruća pitanja o tome kako saveznici treba da reaguju ako bilo ko od njih bude ubijen u ruskim napadima.

- Bajdenova administracija bila je zabrinuta da bi Rusija mogla da napadne francuske trupe ako budu poslate u Ukrajinu - citira publikacija reči američkog zvaničnika. On je dodao da bi to moglo da dovede do uplitanja Francuske, a možda i drugih zapadnih zemalja u sukob.

Istovremeno, prema rečima neimenovanog zvaničnika, Makron je rekao saveznicima da nema potrebe za mešanjem NATO ili SAD ako Rusija napadne francuske trupe.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je u februaru da se EU složila da stvori "koaliciju za duboke udare" – snabdevajući Ukrajinu raketama srednjeg i dugog dometa. On je takođe rekao da će Francuska učiniti sve da spreči Rusiju da "pobedi u ovom ratu".

Prema njegovim rečima, lideri zapadnih zemalja su razgovarali o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu, konsenzus još nije postignut, "ali se ništa ne može isključiti". Tokom sastanka sa opozicionim liderima početkom marta, Makron je ponovio da Francuska "nema granica i crvenih linija" po pitanju pomoći Ukrajini.

Makronove reči oštro je kritikovao niz NATO partnera, uključujući Nemačku, kao i političke snage u samoj Francuskoj. Lideri političkih partija optužili su predsednika da uvlači Pariz u sukob, za neozbiljnost, a zamerili su mu i što se o ovim pitanjima nije konsultovao sa parlamentom.

Kremlj je kasnije saopštio da su obratili pažnju na Makronove reči da se u Evropi govori o temi slanja vojnog osoblja u Ukrajinu, a Moskvi je dobro poznat i njegov stav o nanošenju strateškog poraza Rusiji u Ukrajini.

Napomenuli su da jedan broj zemalja čiji su predstavnici prisustvovali razgovorima u Parizu o Ukrajini drži "prilično trezvenu procenu potencijalnih opasnosti od takve akcije i potencijalne opasnosti od direktnog uključivanja u vruć sukob", što "apsolutno nije u interesu od ovih zemalja".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Na ovaj način ostvarujete pravo na niže račune za struju: Evo gde se obavlja procedura sticanja ovog statusa
Društvo

Na ovaj način ostvarujete pravo na niže račune za struju: Evo gde se obavlja procedura sticanja ovog statusa

Socijalno ugrožеni građani sa statusom еnеrgеtski zaštićеnog kupca od 1. aprila imaju pravo na bеsplatnе količinе strujе, gasa..., a od maja je na snazi novi pravilnik po kojеm status еnеrgеtski ugrožеnog kupca ostvaruju čеtvoročlana domaćinstva čiji ukupan mеsеčni prihod nе prеlazi 65.261,92 dinara, objavljеno jе u Službеnom glasniku.

09.05.2024

10:51

Vesić najavio: Do kraja godine dva nova leta Er Srbije za Kinu
Društvo

Vesić najavio: Do kraja godine dva nova leta Er Srbije za Kinu

„Er Srbija je dobila dozvole kineskih vazduhoplovnih vlasti kojima se potvrđuje pravo letenja između Beograda i Šangaja dva puta nedeljno, a između Beorada i Gvandžo tri puta nedeljno, sa periodom važenja dozvola od tri godine”, izjavio je ministar građevinarstva, saobraća i infrastrukture Goran Vesić gostujući u jutarnjem programu TV Prva. 

09.05.2024

10:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija