• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dnevno

26.02.2024

19:30

Amerikanci prave supersoničnu podmornicu, ploviće brzinom od 5.800 km/h! Imaju li Moskva i Peking odgovor?!

Tanjug/AP

Vesti

Amerikanci prave supersoničnu podmornicu, ploviće brzinom od 5.800 km/h! Imaju li Moskva i Peking odgovor?!

Podeli vest

U januaru su Lokid Martin i NASA predstavili eksperimentalni avion Ks-59, za koji se očekuje da leti 1,4 puta većom brzinom od zvuka (1.490 km/h) bez da proizvede eksplozivni zvučni udar. Taj mlaznjak bi trebalo da igra ključnu ulogu u ponovnom uspostavljanju nadzvučnog komercijalnog putovanja avionom. Ali Amerikanci sada rade na podmornici koja bi mogla da putuje tri puta brže od Ks-59 .

Iako zvuči neverovatno, teoretski je moguće roniti ovim brzinama. Naučnici sa državnog univerziteta Pensilvanije su 2016. godine započeli razvoj revolucionarne podmornice sposobne da dostigne supersonične brzine.

Zaključili su da je jednostavno rešenje za prevazilaženje otpora pod vodom stvaranje mehurića. Tehnologija koja se zove superkavitacija će uroniti podmornicu u mehur vazduha, smanjujući otpor vode.

Ova tehnologija, iznenađujuće, nije nova. Sovjeti su ga razvili tokom perioda Hladnog rata za torpedo Shakval . Dostigao je brzinu od 370 km/h, što ga čini mnogo bržim od bilo kog drugog konvencionalnog torpeda.

Ali Amerikanci nisu jedini koji rade na stvaranju supersonične podmornice. Tehnološki institut u Harbinu (Kina) takođe radi na supersoničnoj podmornici koja se oslanja na superkavitaciju.

Teoretski, ova tehnologija bi mogla da pomogne podmornici da postigne nadzvučne brzine pod vodom, do neverovatnih 5.800 km/h. Ako se razvije, supersonična podmornica bi skratila vreme putovanja od Njujorka do Londona na samo 50 minuta.

Štaviše, 8.270 km između San Franciska i Tokija mogla bi da se pređe podmornicom za samo 90 minuta.

Međutim, ne treba očekivati da će supersonična podmornica uskoro zaživeti jer su na putu ozbiljni izazovi.

Konvencionalni propeleri nikada neće moći da pomognu da se plovilo pokrene do takvih brzina. Podmornica bi trebalo da ima snažan podvodni raketni motor koji još nije razvijen.

Zatim postoje problemi sa upravljanjem jer tradicionalna kormila neće raditi u bešici i pri tim brzinama.

Koje su podmornice najbrže?!

Foto: EPA/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN

 

Utvrđeni izveštaji pokazuju da je samo nekoliko podmornica sposobno da postigne brzinu veću od 30 čvorova (56 km/h). Eksperimentalni USS Albakor dostigao je brzinu od 33 čvora (61 km/h) 1965. godine.
Nadalje, 1968. godine utvrđeno je da je sovjetska podmornica klase Studeni dostigla brzinu od 31 čvor (57 km/h). Kao odgovor, mornarica Sjedinjenih Država razvila je podmornicu klase Los Anđeles sa brzinom od 30-32 čvora (56-59 km/h).
Ruski brod klase Akula navodno može da plovi pod vodom brzinom od 35 čvorova (65 km/h). Njegov prethodnik, klasa Alfa, mogao je da postigne kratke rafale brzine od 40-45 čvorova (74-83 km/h) pod vodom.
Postoje i tvrdnje da je sovjetska dvoelisna podmornica K-222, sa unutrašnjim i spoljašnjim titanijumskim trupom, tokom ispitivanja 1969. godine dostigla 44,7 čvorova (83 km/h).




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija