• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

26.02.2024

23:27

Ameri oladil Kijev, nemaju pilota za F-16, Šolc ne da "tauruse" Ukrajini! Iskander uništio NATO PVO sistem NASAMS (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

Ameri oladil Kijev, nemaju pilota za F-16, Šolc ne da "tauruse" Ukrajini! Iskander uništio NATO PVO sistem NASAMS (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 733. dan.

Hladan tuš za Kijev: Nemaju pilota za F-16

Isporuka američkih borbenih aviona za vreme propale letnje ukrajinske ofanzive ne bi promenila tok ove operacije, jer Ukrajina tada nije imala dovoljan broj obučenih pilota za upravljanje njima, rekao je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.
Saliven je izjavio da se ne slaže sa narativom da Bela kuća nije obezbedila dovoljno "ratne opreme" za Ukrajinu kako bi ona bila uspešna na frontu.
- Ideja da nismo odvojili veliku količinu resursa za isporuku Ukrajincima jednostavno ne pije vodu, rekao je on odgovarajući na pitanje da li je pristup Vašingtona o postepenoj isporuci naoružanja glavni razlog izostanka ukrajinskog uspeha na bojnom polju.

Šok otkriće, Putin zvao Zelenskog, ponudio mu prekid rata! Šef režima u Kijevu pokušao da se cenka sa Putinom...

Šolc ne da "tauruse" Ukrajini,

Nemački kancelar Olaf Šolc odbacio je ideju isporučivanja raketa "taurus" Ukrajini, navodeći da bi tom odluko Berlin mogao da bude uvučen u sukob.
-Nigde i nikako ne smemo biti povezani sa ciljevima koje ovaj sistem može pogoditi, rekao je Šolc novinarima u Berlinu.
Prema njegovim rečima, nemački specijalisti bi bili potrebni da rukuju "taurusima", a Nemačka ostaje dosledna principu da nijedan nemački vojnik neće kročiti na ukrajinsko tlo.
-Iz tog razloga, tema isporuke raketa „taurus" Ukrajini nije na dnevnom redu u Nemačkoj. Iznenađen sam da neke ljude uopšte nije briga, niti se pitaju da li bi to na neki način moglo da dovede do učešća u ratu, dodao je on.

Makron jasan, ne želimo da ratujemo protiv Rusa

Zapad ne namerava da ulazi u rat protiv ruskog naroda, želi da izbegne eskalaciju sukoba u Ukrajini, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron, otvarajući konferenciju u znak podrške Ukrajini u Jelisejskoj palati.
- Svi smo jednoglasno saglasni da ne želimo rat sa narodom Rusije. Planiramo da zadržimo kontrolu nad eskalacijom situacije, kao što smo do sada radili tokom protekle dve godine - rekao je Makron u uvodnoj reči, koja je prenošena na stranici Jelisejske palate na društvenoj mreži Iks.
Francuski predsednik je naglasio da ukrajinski saveznici moraju da daju novi impuls podršci Kijeva.
- Položaj Ukrajine na frontu je sve teži i teži. Zapadni saveznici moraju biti aktivniji u pomaganju ukrajinskim vlastima. To predviđa donošenje čvrstih odluka - poručio je Makron.

Putin otvara konzulat u Banjaluci, Dodik potvrdio namere Rusije! Sarajevo i Zapad će poludeti, ovo im je prst u oko!

Iskander uništio NATO sistem NASAMS (VIDEO)

 

 

Ruske trupe su pogodile protivvazdušni raketni sistem norveške proizvodnje NASAMS u selu Mališevka (Zaporoška oblast) 50 km od linije kontakta.
Činjenicu o uspešnom pogotku ukrajinskog sistema PVO potvrdilo je i Ministarstvo odbrane Rusije.
Osim toga, o uništenju kompleksa svedoči paljenje goriva u protivvazdušnim raketama koje su se spremale za lansiranje. Ovo isključuje upotrebu lažne instalacije, mamaca od strane ukrajinskih oružanih snaga, međutim video se prekida upravo u trenutku udara. Raketni sistem PVO eliminisan je raketom Iskander-M, prema tvrdnjama ruskih izvora.
Iskander je mobilni balistički raketni sistem u službi ruske vojske. Još tri zemlje poseduju Iskander - Jermenija, Alžir i Belorusija. Međutim, verzija „M" je prvenstveno razvijena samo za rusku vojsku.

Šveđani se odrekli 200 godina neutralnosti! Za Moskvu su bili "dobra priča", a sada su meta ruskih nukeraki! Vredi li NATO baš toliko?!

Zaharova u svom stilu odgovorila Trudou

Zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova zahvalila je kanadskom premijeru Džastinu Trudou na rečima da Rusija mora da pobedi u ovom ratu.
- Džastine, hvala na podršci. Tako će i biti, obećavamo. Samo se vi nemojte da se prišlepate na našu pobedu, a da se ne pokajete - napisala je Zaharova na svom telegram kanalu.
Podsetimo, ranije je kanadski premijer napravio lapsus, izjavivši da Rusija, umesto Ukrajina, mora da pobedi u ovom ratu.

Osam borbenih okršaja i Rusi su zauzeli još jedno naselje! Kijev priznao poraz

 

Tusk: Sukob Poljske sa Ukrajinom bio bi "najveći idiotizam u istoriji"

Poljska je solidarna sa Ukrajinom, ali u ovom trenutku istorije, postoji "kritična tačka" u bilateralnim odnosima, koja se tiče izvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda i to se mora rešiti, uzimajući u obzir interese svih strana, izjavio je danas poljski premijer Donald Tusk.

- Postoji jedna kritična tačka u vezi sa izvozom ukrajinskog žita i drugih poljoprivrednih proizvoda u Poljsku i Evropu bez carine i bez standarda koji važe u EU. Teško je Ukrajini, teško je meni, ali treba da nađemo rešenje koje neće koštati poljske poljoprivrednike - naglasio je Tusk na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom u Varšavi.

Prema njegovim rečima, obe zemlje treba da pronađu rešenja koja neće štetiti Ukrajini, ali i da poljski farmeri ne postanu njene žrtve.

- Zaista se nadam razumevanju i da će se ukrajinski političari uzdržati od ponekad nepotrebnih emotivnih komentara. Jasno je da je ovo težak trenutak, moramo da nađemo rešenje, ali ne ono koje bi moglo da nas podeli. Da se sada posvađamo, bio bi to najveći idiotizam u istoriji naših naroda. Uostalom, potrebni smo jedni drugima više nego ikada ranije i nadam se da će to svi razumeti - naglasio je Tusk, prenosi Ukrinform. Kanadski premijer je pozvao ukrajinske političare da "izbegavaju nepotrebne emotivne komentare" prema Poljskoj. 

 

(VIDEO) Gori prvi "abrams" u Ukrajini! Kijev priznao: Neće dugo izdržati na prvoj liniji fronta

Fico: Slovačka neće slati vojnike u Ukrajinu

Premijer Slovačke Robert Fico izjavio je danas da Slovačka neće slati svoje vojnike na teritoriju Ukrajine.

- Slovačka će Ukrajini ponuditi mogućnost da obučava vojnike na našoj teritoriji, konkretno jedinice za razminiranje - rekao je premijer posle sednice vlade uoči samita predstavnika EU i drugih zemalja NATO-a danas u Parizu.

On je dodao nekoliko članica NATO-a i EU razmatraju slanje vojnika u Ukrajinu na bilateralnoj osnovi. 

- Ne mogu da kažem u koje svrhe i šta treba da rade tamo - rekao je on.

U Parizu će, biti reči o ''novom kvalitetu, novom obimu podrške Ukrajini u narednom periodu'' istakao je Fico i dodao da želi da otvori temu mirovnog plana.

- Teze pregovora svedoče o tome da stvari u Ukrajini idu daleko od očekivanog. Kako je moguće da imamo ratni plan, a nemamo mirovni - rekao je premijer, prenosi slovački dnevnik Standard.

Sa odlukom da se slovačke trupe ne šalju u Ukrajinu saglasile su se preostale dve koalicione stranke Glas i Slovačka nacionalna stranka (SNS). Lider Glasa Peter Pelegrini je ocenio da će, ako evropske zemlje pošalju trupe u Ukrajinu, to eskalirati situaciju, ocenivši da je greška što se u agendi konferencije u Parizu ne pominje početak mirovnih pregovora.

Takođe je podvukao da države mogu poslati vojnu tehnologiju i vojnike u Ukrajinu "ne na osnovu mandata NATO-a, već na osnovu bilateralnih sporazuma između pojedinih država i ukrajinske vlade".

 

Ovaj svet su Rusija, Evroazija, velika Kina i Indija! A Zapadu je došao kraj zahvaljujući Putinu, Dugin ima novo brutalno predviđanje

 

Rusi oslobodili Lastočkino

Pogledajte na snimku kako je oslobađanje izgledalo:

 

 

 

Šta se dešava sa istragom o eksploziji "Severnog toka" - čitajte ovde!

 

Mekgregor: Vešto Rusija to radi

Rusija se iskusno bori sa Zapadom, smatra bivši savetnik Pentagona pukovnik Daglas Mekgregor.

- Dok mi pokušavamo da nanesemo Rusiji štetu sankcijama, ona vešto vodi finansijski rat protiv Zapada - napisao je pukovnik na mreži Iks.

Makgregor je dodao da koncept BRIKS-a ima za cilj odbacivanje hegemonije SAD i mnogi ljudi se sa ovim pristupom slažu.

 

 

 

Uzbuna!

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je na teritoriji cele Ukrajine.

 

(VIDEO) Dolazi velika promena na frontu! Ukrajinski tenkista saopštio neverovatne vesti! "Uskoro prestajemo..."

 

Podoljak: Evropa poziva Ukrajinu na pregovore


Savetnik šefa kancelarije predsednika Ukrajine Mihail Podoljak izjavio je u intervjuu za španski list „Mundo“ da u Evropi ima mnogo glasova koji pozivaju Kijev da sedne za pregovarački sto s Moskvom.

- U Evropi se čuje mnogo glasova koji nas pozivaju da sednemo za pregovarački sto, ali ja nikada nisam razumeo i još ne razumem zbog čega - rekao je Podoljak.

 

(VIDEO) Strašan masakr kod Bahmuta! Ukrajina gori zbog ovog snimka, Rusiju optužili za jeziv ratni zločin!


Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije, gubici ukrajinskih snaga do 1.175 vojnika:

Ruske snage odbile su u prethodna 24 časa tri napada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine na donjeckom pravcu. Poginulo je i ranjeno više od 420 ukrajinskih vojnika, a uništena su dva ukrajinska oklopna transportera, četiri automobila, artiljerijski sistem M777 i stanica za kontrabaterijsku borbu;

Ruski PVO sistemi oborili su dve rakete „storm šedou“ i pet raketa „hajmars“;

Ruska vojska uništila je lanser „nasams“ norveške proizvodnje;

Ruske snage odbile su sedam napada ukrajinske vojske u Harkovskoj oblasti i dva kontranapada u DNR;

Na avdejevskom pravcu jedinice grupe snaga „Centar“ oslobodile su selo Lastočkino i nastavile da poboljšavaju položaje duž linije fronta. Takođe je odbijeno šest kontranapada ukrajinskih snaga. U napadu je poginulo i ranjeno do 410 ukrajinskih vojnika. Uništen je tenk, tri borbena vozila pešadije, četiri oklopna vozila, 20 automobila i haubica D-30;

Na južnodonjeckom pravcu ruske snage zauzele su povoljnije položaje. Poginulo je i ranjeno do 150 ukrajinskih vojnika. Uništena su tri oklopna vozila, četiri automobila i stanica za radioelektronsko ratovanje;

Ruski PVO sistemi oborili su tokom proteklog dana više od 60 ukrajinskih dronova;

Na kupjanskom pravcu poginulo je i ranjeno do 145 ukrajinskih vojnika, a uništen je tenk, tri automobila, artiljerijski sistem M777 i dva samohodna artiljerijska oruđa „gvozdika“;

Na hersonskom pravcu poginulo je i ranjeno do 50 ukrajinskih vojnika, a uništen je tenk, dva oklopna vozila, devet automobila, haubica D-20 i borbeno vozilo za sistem „grad“.
 

 

"Neka svi stradaju tamo..." Rusija najavila odmazdu kakvu Evropa ne pamti, Moskva neće sedeti skrštenih ruku!

 

Kuleba optužio Zapad za licemerje


Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba optužio je za licemerje zapadne saveznike koji stvaraju prepreke zapleni ruske imovine.

- Neki na Zapadu stvaraju prepreke za to (konfiskovanju ruske imovine), pribegavajući radikalnom formalizmu, tvrdeći da će konfiskacija narušiti vladavinu zakona. Ali ovo miriše na licemerje - napisao je Kuleba u članku za list „Politiko“.

On je takođe pozvao na konfiskovanje zamrznute imovine ruskih preduzetnika. Osim toga, Kuleba je rekao da zapadni zvaničnici u pravosudnim organima „treba pažljivije da proveravaju bankovne račune ovlašćenih lica“ ruskih vlasti van Rusije.

 

Panika! Shvatili šta Putin radi, pa se dali u beg! Alarmatno stanje u drugom najvećem gradu Ukrajine!

 

Ukrajinci gađaju Donjeck iz Ugljedara


Ukrajinske snage i dalje imaju mogućnost da vrše artiljerijske napade na dva područja Donjecka iz pravca Ugljedara, izjavio je lider DNR Denis Pušilin.

- Kirovski i Petrovski okrug grada i dalje se granatiraju iz pravca Ugljedara na marjinskom pravcu - rekao je Pušilin za televiziju „Rusija 24“.

- Ali uzimajući u obzir činjenicu da naši vojnici nastavljaju da se kreću… veoma računamo na to da neprijatelj u nekoj doglednoj budućnosti neće imati fizičku sposobnost da uopšte dobacuje do našeg grada - naglasio je šef republike.
 

(VIDEO) Navaljni šokirao Britance: Ko iz Londona pomaže Putinu?! Dok je bio živ ovaj snimak nisu smeli da objave!

 

Gerasimov posetio zonu Specijalne vojne operacije

 

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov posetio je komandni punkt 58. kombinovane armije Južnog vojnog okruga u zoni specijalne vojne operacije i uručio nagrade vojnicima koji su se istakli tokom operacije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Gerasimov je najistaknutijim vojnicima uručio Ordenje za hrabrost, medalje „Za junaštvo“ i „Za hrabrost“ i zahvalio im na hrabrosti i herojstvu iskazanom tokom ratnih dejstava“, navodi se u saopštenju.
 

 

 

 

 

Masakr neviđenih razmera! Rusi protiv Rusa na Dnjepru! Vlasti Hersona otkrile stravične detalje okršaja u Krinkiju!

 

Hronika specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini

Ruske trupe izvele su seriju napada na neprijateljske pozadinske ciljeve na Ukrajine. Na aerodromu u Starokonstantinovu, bespilotna letelica Geranium pogodila je parking bombardera Su-24m. Na teritoriji aerodroma Voznesensk u Nikolajevskoj oblasti napad je pogodio komandno-kontrolni toranj, privremeno paralisavši rad vazdušne luke. U Priluku, Černigovska oblast, i Šostki, Sumska oblast, pogođena su industrijska preduzeća.

Na frontu ruska vojska nastavlja da potiskuje neprijatelja u nekoliko sektora odjednom. U pravcu Bahmuta, ruske oružane snage su uspele da uđu u centralni deo sela Krasnoje. Položaji Oružanih snaga Ukrajine su podložni stalnim oštećenjima od vatre, što sprečava ukrajinske formacije da prikupe rezerve za kontranapad.

U pravcu Avdejevke, situacija na južnom krilu ostaje nejasna. Uprkos pojavljivanju brojnih izveštaja o borbama već direktno na severoistočnom predgrađu Tonenkija, pitanje sa Severnim i dalje ostaje nerešeno, nakon čijeg zauzimanja još uvek nije bilo objektivnog kontrolnog osoblja. Istovremeno, u selu i dalje ostaje prisustvo ukrajinskih formacija, barem na severnoj periferiji sela.

Nastavljaju se pozicione borbe visokog intenziteta na južno-donjeckom pravcu u oblasti Novomihajlovke. Jedinice Oružanih snaga Rusije napadaju u pravcu farme na severu sela i privatnog sektora na jugoistoku. Sve više snimaka oštećene opreme Oružanih snaga Ukrajine pojavljuje se kako u naseljenom mestu tako i u njegovom okruženju. U Ugljedaru artiljerija pogađa područja neprijateljske koncentracije, odakle neprijatelj prebacuje rezerve u rejon Novomihajlovke.

 

Gori Kijev, kakva izdaja! Uzeli tajne planove i doneli Putinu pravo na noge! Zelenski kipti od besa: Zbog curenja informacija...

 

Zelenski: Ukrajina ima plan za kontraofanzivu, sa Putinom nemoguće razgovarati

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da Ukrajina ima plan za novu kontraofanzivu, istovremeno dodajući da u ovom trenutku ne vidi mogućnost pregovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

- Rusija će pripremati svoju ofanzivu početkom leta ili krajem maja. Oni će se pripremati. Mi ćemo se pripremati za njihov napad. Imamo plan, on je jasan, ali ne mogu da iznosim detalje", rekao je Zelenski na konferenciji za medije "Ukrajina 2024 - prenosi Rojters.

On je naveo da je trenutno nemoguće sesti za pregovarački sto sa Putinom, jer on, kako tvrdi, ne želi nikoga i ništa da čuje.

- Da li je moguće razgovarati sa gluvom osobom? Da li je moguće razgovarati sa osobom koja ubija svoje protivnike? Pitanje je na pravnom i političkom nivou. Ponudićemo platformu na kojoj on (Putin) može da prihvati da je izgubio ovaj rat i da je to bila velika greška - rekao je Zelenski.

 

Brutalna akcija, Rusi bez milosti! Dramatično saopštenje iz Zaporožja: Ovo smo morali da uradimo!

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Opasno za Srbiju! Bulatović: Vučiću prete strani plaćenici!
Politika

Opasno za Srbiju! Bulatović: Vučiću prete strani plaćenici!

Na žalost i na strahotu svih normalnih i mislećih građana Srbije, događa se upravo ono na šta smo upozoravali kada smo govorili o nekontrolisanoj agresiji i mržnji koje širi opozicija, upozorava Dejan Bulatović, poslanik na listi "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane".

20.05.2024

12:04

Počinje „Transatlantski ekonomski forum Jugoistočne Evrope" u Vašingtonu!
Politika

Počinje „Transatlantski ekonomski forum Jugoistočne Evrope" u Vašingtonu!

Transatlantska liderska mreža i Evropski centar Atlantskog saveta iz Vašingtona, u saradnji sa Institutom za politiku i ekonomiju Jugoistočne Evrope iz Beograda, organizuju konferenciju „Transatlantski ekonomski forum Jugoistočne Evrope" koja će biti održana danas i sutra, 20. i 21. maja, u američkom Kongresu u Vašingtonu.

20.05.2024

10:52

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija