• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Index

22.02.2024

18:06

Velika ruska ofanziva je u toku, Putin vojsci dao tri nedelje da zauzmu ceo Lugansk! Može li Kijev to sprečiti?!

Reuters/AP/Fotoilustracija

Vesti

Velika ruska ofanziva je u toku, Putin vojsci dao tri nedelje da zauzmu ceo Lugansk! Može li Kijev to sprečiti?!

Podeli vest

Ruska vojska pokušava da "rastegne ukrajinske snage" intenziviranjem napada, saopštilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije. Rusija je nedavno postigla značajan uspeh na bojnom polju zauzevši grad Avdijevku u Donjecku posle meseci intenzivnih borbi.

Britansko ministarstvo odbrane u svom najnovijem izveštaju sugeriše da su ruske snage pojačale napade u nadi da će gurnuti Ukrajinu do "prelomne tačke". Ono dodaje da su ruske kopnene snage takođe eskalirale napade u blizini sela Robotine.

- Ruske kopnene snage su nastavile i vrlo verovatno pojačale kopnene napade na osovinu Robotin u južnoj Ukrajini, koju je Ukrajina ponovo zauzela tokom kontraofanzive u leto 2023. godine. Ruske snage su pojačale napade na nekoliko tačaka fronta tokom protekle nedelje, verovatno sa namerom da razvuku ukrajinske snage - navodi se u izveštaju.

ISV: Rusi napadaju sa svih strana

Američki Institut za proučavanje rata (ISV) tvrdi da Rusi napadaju sa svih strana na linijama fronta. 

 

- Rusija je u procesu sprovođenja kohezivne ofanzivne operacije u cilju postizanja operativno značajnog cilja, skoro prvi put u više od godinu i po dana kampanje u Ukrajini - navodi se u izveštaju.

ISV tvrdi da ruska ofanziva koja je u toku u oblastima Harkova i Luganska u istočnoj Ukrajini "uključuje napade duž četiri paralelne ose" koje će "zajedno verovatno stvoriti operativno značajne dobitke".

Dizajn ove ofanzivne operacije je vredan pažljivog razmatranja, bez obzira na njen ishod, kao mogući primer sposobnosti ruske komande da uči iz svojih prethodnih neuspeha na operativnom nivou i da ih unapredi, piše ISV.

Četiri pravca napredovanja

- Ruska Zapadna grupa nedavno je intenzivirala operacije duž linije Kupjansk-Svatov-Kremina i fokusirana je na četiri pravca napredovanja. Ruske snage trenutno izvode ofanzivne operacije severoistočno od Kupjanska, severozapadno od Svatova, jugozapadno od Svatova i zapadno od Kremine. 

Grupa zapadnih snaga Rusije (VMD) je odgovorna za veći deo ose Harkov-Lugansk od stabilizacije linije fronta nakon uspešne kontraofanzive Ukrajine u oblasti Harkov u jesen 2022.  

Istovremeno, 6. kombinovana armija VMD i 1. gardijska tenkovska armija nastavile su lokalizovanu ofanzivu severoistočno od Kupjanska 6. oktobra 2023. i sporadično intenzivirali operacije na drugim mestima u pravcu Kupjanska", piše ISV. 

Rok od tri nedelje

Ukrajinska Generalna obaveštajna uprava (GUR) saopštava da je ruski predsednik Vladimir Putin dao svojoj vojsci tri nedelje da preuzme punu kontrolu nad Luganskom.

General Vadim Skibicki, zamenik šefa GUR-a, rekao je tokom intervjua za Interfaks da Putin želi potpunu kontrolu nad Luganskom pre predstojećih predsedničkih izbora u Rusiji, zakazanih za 15-17.

Pre izbora žele da stignu bar do administrativnih granica Luganske oblasti. Putin želi da pokaže da su navodno uspeli da vrate teritorije koje je Ukrajina oslobodila nakon početka agresije u punom obimu". Veoma aktivno bi se koristio u informaciono-psihološkim operacijama, akcijama i informacionom prostoru - rekao je Skibicki. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija