• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

20.02.2024

20:51

Šojgu izvestio Putina! Pala i poslednaj tvrđava VSU! Očišćena Avdejevka!

Tanjug/AP

Vesti

Šojgu izvestio Putina! Pala i poslednaj tvrđava VSU! Očišćena Avdejevka!

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 727. dan.

Rusi skupljaju zapadnu tehniku ostavljenu kod Avdejevke

Ukrajinska vojska u borbama za Avbdejevku intenzivno je koristila veliki broj primeraka oklopne tehnike kako sa Zapada, tako i Istoka.

 

 

Tako samo dan posle ruskog zauzimanja Avdejevke objavljen je snimak kako je ukrajinska posada jednog Bredlija pancirnim zrnima iz topa kalibra 25 mm uništila jedan tenk Leopard A5 koji je ostao u plamenu i jedan Bredli.

VSU izgubio Krinki i mostobran na Dnjepru, stradalo 13.000 vojnika

Gubici Oružanih snaga Ukrajine na hersonskom pravcu tokom kontraofanzive iznosili su 13 hiljada vojnika, saopštio je šef ruskog Ministarstva odbrane Sergej Šojgu.

Šojgu je rekao da su u Krinkima koje su okupirale Oružane snage Rusije u Hersonskoj oblasti bile četiri brigade 30. korpusa marinaca Oružanih snaga Ukrajine.

-Pa, oni (VSU - prim. aut.) su pokušali da se pokažu. Kao rezultat toga, samo ove četiri brigade marinaca i samo u Krinkiju izgubile su 1820 ljudi, ako govorimo generalno, skoro 3400, a ako govorimo o celoj operaciji u Hersonski pravac tokom kontraofanzive, tada 13 hiljada, rekao je Šojgu u intervjuu ruskim novinarima.

MO Rusije: Oslobođeno 317 km2

Od početka sprovođenja operativnih dejstava ruskih trupa na svim pravcima od VSU je oslobođeno više od 317 kvadratnih kilometara, izjavio je šef Ministarstva odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu.

-Ukupno, od početka sprovođenja dejstava ruskih trupa na svim pravcima, od VSU je oslobođeno više od 317 kvadratnih kilometara, rekao je on ruskim novinarima.

Tokom svoje kontraofanzive VSU je zauzeo 283 km2.

Šojgu: Mostobran u Krinkiju ponovo pod kontrolom Rusije

Ruski ministar Sergej Šojgu je rekao da je selo Krinki u Hersonskoj oblasti takođe prešlo pod kontrolu ruske vojske.

Očišćena Avdejevka

Ruski vojnici očistili su Avdejevku, saopštio je predsednik parlamenta DNR Artjom Žoga.On je dodao da se vojnici sada pripremaju za dalja ofanzivna dejstva.

Evropska komisija izdvaja novac za Ukrajinu za Moldaviju

Evropska komisija je saopštila da će za Ukrajinu biti izdvojeno 75 miliona evra a za Moldaviju osam miliona na ime humanitarnih projekata, objavljeno je na sajtu EK.

(VIDEO) Šok u Donjecku! Ameri poniženi do kraja! Rusi ulicama vuku moćni ulov iz Avdejevke!

 

Centar Donjecka se našao na meti ukrajinskih raketa, rekao je gradonačelnik grada Aleksej Kulemzin.

 

 


Nemilosrdna osveta! Ruskog pilota izdajnika izrešetali, pa ga jezivo dokrajčili - poruka je jasna!

 

Bugarska odlaže isporuku tramsportera Ukrajini


Bugarsko Ministarstvo odbrane moralo je da zatraži od NATO-a da finansijska sredstva za isporuku 100 bugarskih oklopnih transportera Ukrajini, piše portal Euraktiv.

- Bugarska odlaže isporuku 100 oklopnih transportera ukrajinskoj vojsci jer je Ministarstvo odbrane zatražilo od NATO-a da pokrije troškove transporta - saopštili su poslanici vladajuće koalicije za Euraktiv.

- Bugarska može da pomogne, ali ovaj proces ne ide potrebnom brzinom – nadam se da će se situacija popraviti. Glasali smo za nabavku oklopnih transportera pre skoro tri meseca, ali za tri meseca nismo uspeli da prevezemo stotinu oklopnih transportera od Sofije do Ruse - objasnio je poslanik vladajuće koalicije Ivajlo Mirčev.

Istovremeno, on je optužio bugarsko Ministarstvo odbrane za loše uslove rada.


 

Kreće veliki napad na Putina i Rusiju! Stravična najava Bajdena zatresla planetu! "Razmatramo..."

 

Uzbuna za vazdušni napad u više regiona Ukrajine

Uzbuna je proglašena u Kijevu, kao i u Kijevskoj, Čerkaskoj, Viničkoj, Černigovskoj, Kirovogradskoj, Žitomirskoj, Poltavskoj i Sumskoj oblasti.

 

 

 

Udarno! Čečeni najavili kraj rata u Ukrajini! Niko nije očekivao ovaj datum! "To će biti..."

 

Hronika ratnih dešavanja: Ruska vojska napreduje na više pravaca, sprema se ofanziva na Kupjansk; Teške borbe za Rabotino, napredovanje od Avdejevke još 1.000 m (VIDEO/MAPA)

U pravcu Hersona nema promena, pri pokušaju iskrcavaanja na levu obalu ponovo su potopljeni čamci Oružanih snaga Ukrajine.

Oružane snage Rusije razvijaju aktivnost u sektoru Zaporožja. Dolaze Teške borbe za Rabotino, obe strane su “zagrizle” da zauzmu, odnosno odbrane pozicije. Do sada je poznato da je ruska vojska, u žestokim borbama, stigla do geografske periferije sela sa zapada, juga i jugoistoka. Odnosno, sa tri strane jurišaju na položaje Oružanih snaga Ukrajine. Proboj je takođe zabeležen u Verbovom.

Foto: Printscreen/Rybar

 

U Avdejevki je došao red na ruske inžinjerijske jedinice. Saperi izveštavaju da je miniranje gusto i da ima mnogo zamki. Nailaze na mnogo NATO naoružanja, i tu nema ništa iznenađujuće. U međuvremenu, ruske oružane snage jurišaju na Lastočkino, gde i dalje postoji prisustvo OSU. Cilj Oružanih snaga Ukrajine je da dobiju vreme za konsolidaciju na glavnoj liniji odbrane. Kod Nevelskog ruske jedinice su napredovale još oko 1 km.

 

 

Na Artjomovskom frontu ruska vojska se širokim frontom približava predgrađu Ivanova od Hromova do Černobilca – nastaje poluokruženje ukrajinskih oružanih snaga u selu. A ruska vojska je već stekla uporište u severoistočnim predgrađem. Ruske Vazdušno-kosmičke snage, artiljerija i dronovi nastavljaju veoma metodično da gađaju sve ciljeve Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Časovog Jara, sve do kamiona.

Na pravcu Severskog, Oružane snage Rusije potisnule su Oružane snage Ukrajine oko 1 km unazad na prilazima Vasjukovki i učvrstile se u palisadima.

Aktivnost Oružanih snaga Rusije na Južnom Donjeckom frontu se postepeno povećava. Ruska vojska napreduje zapadno od Staromajorskog i u rejonu Prečistovke. Artiljerija je osujetila pokušaje da se Oružane snage Ukrajine rotiraju na prednjim položajima.

 

 

Na Krasnolimanskom i Kupjanskom pravcu nema značajnih promena. Štaviše, nije bilo napretka već neko vreme, nakon oslobođenja Krahalnog i Tabajevke. Napredak u Ternima takođe nije lak. U isto vreme, front bruji, ruska artiljerija je aktivna. Nije slučajno da je Zelenski danas blizu Kupjanska. On ide na mesto gde postoji veliki rizik od intenziviranja napada ruske vojske. Nakon njegove posete, možete prihvatiti opklade na to koliko će Kupjansk opstati u ukrajinskim rukama.

Prema Njujork tajmsu, na ovim prostorima čeka kopnena snaga ruskih oružanih snaga od 110 hiljada vojnika. Ruski analitičari sa oprezom govore o tome i mišljenja su da su brojke preuveličane. Pretpostavlja se da ih je otprilike isti broj kao u Avdejevki i Rabotinu zajedno.

Oružane snage Ukrajine danas su napale Makejevku iz MLRS-om, oštetile skladište nafte, a bilo je i ranjenih. Ranjeno je troje dece u Pantelejmonovki i jedan stanovnik Donjecka.

 

 

Oružane snage Ukrajine pokušale su da napadnu civilni objekat u Mariupolju britanskim dronom kamikaza sa 7 kg eksploziva. Saopšteno je da su nakon presretanja i sletanja drona u DNR, specijalisti dešifrovali misiju leta. Ukrajina kaže da su oborili još dva ruska aviona. Za sada se zna da je ruski avion oboren kod Mariupolja. Štaviše, prema prvoj verziji od sopstvenog PVO, Ministarstvo odbrane se uzdržava od komentara.

U Lavovu je noću izgorelo preduzeće koje proizvodi dronove. A ovo nije ruskiGeranijum ili raketa. Pišu da su pripadnici podzemlja spustili stražu i zapalili fabriku.

U Kramatorsku su pogođena preduzeća koja su ukrajinske Oružane snage koristile za izradu oklopnih delova za vojnu opremu. U jednom od hangara bilo je pokriveno borbeno vozilo pešadije Bredli.

U Španiji je još 13. februara, navodno, ubijen ruski prebeg, pilot helikoptera Maksim Kuzminov. Identitet je potvrdio GUR, a ne španski istražni organi. On je prošle godine prebegao iz Kurske oblasti u Ukrajinu sa helikopterom Mi-8 za 500.000 evra. Tom prilikom ubijena je njegova posada koja nije htela da prebegne.

 

Šok vesti iz Francuske! Ovako ulaze u rat sa Rusijom?! Evropa počela pripreme za najgori scenario: Ili ste sa Putinom, ili...




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija