• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

18.02.2024

22:24

(UŽIVO) Vratite Ukrajini nuklearno oružje! Sva municija Danske ide u Kijev, prati je Pariz, Kinu pozivaju da očuva bezbednost u Crvenom moru

Tanjug/AP

Vesti

(UŽIVO) Vratite Ukrajini nuklearno oružje! Sva municija Danske ide u Kijev, prati je Pariz, Kinu pozivaju da očuva bezbednost u Crvenom moru

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 725. dan.

Ideja je, vratiti Ukrajini nuklearno oružje!

Poslanik ukrajinske Vrhovne rade Aleksej Gončarenko (u Rusiji stavljen na spisak terorista i ekstremista) podržava ideju vraćanja nuklearnog oružja Ukrajini, kojeg se ona odrekla sredinom 1990-ih, uprkos pretnji sankcijama.

- Podržavam povratak nuklearnog oružja u Ukrajinu. I smatram da je to naša jedina opcija za opstanak. Ako NATO ne želi da nas primi u alijansu. To znači da treba da pravimo rakete. Ne treba nam hiljadu. Treba nam 20. Hoće li biti sankcija? Izdržaćemo. Nema drugog izlaza - napisao je on na svom Telegramu.

 

Nova zavera protiv Putina?! Supruga Navaljnog u savetu za spoljne poslove EU (FOTO)

Ukrajina, pa Poljska i Baltičke zemlje

Kandidat Republikanske stranke za predsednika SAD i bivša stalna predstavnica pri UN Niki Hejli izjavila je da je moguć sukob SAD i NATO-a sa Rusijom nakon poraza Ukrajine, povezujući to sa navodnim planovima Rusije za Poljsku i baltičke zemlje.

- Putin je rekao da kada uzme Ukrajinu, sledeće će biti Poljska i baltičke zemlje. On sada razmešta vojnike oko ovih zemalja... Ako se to desi, onda će zemlje NATO-a odmah uvući Ameriku u rat - rekla je Hejlijeva u intervjuu za „Ej-Bi-Si“.

Prema njenim rečima, Ukrajina ne traži da joj se pošalju vojnici, već samo naoružanje i municija.

- Moramo da im damo ono što im je potrebno kako bi mogli da pobede, čime bismo sprečili slanje naših trupa u borbu - dodala je ona.

Putin spremao potez veka sa Navaljnim! Šokantna informacija iz Nemačke, i Berlin i Vašington skočili na noge

Van granica EU pronaći granate za Ukrajinu!

Premijerka Estonije Kaja Kalas podržala je inicijativu češkog predsednika Petra Pavela o mogućnosti da se van granica Evropske unije pronađe nekoliko stotina hiljada granata za pomoć Ukrajini.

Ona je primetila da sada treba da se iskoriste sve mogućnosti za isporuku granata Ukrajini.

- Predsednik Češke bavio se ovim pitanjem i, da tako kažem, otkrio koliko toga ima. O tome svakako treba da razgovaramo na evropskom nivou, posebno sa onim zemljama koje nisu mnogo učinile, da Ukrajinci dobiju ovu pomoć i mogu da se zaštite - rekla je Kalasova za estonski portal „ERR“.

Češki predsednik Petr Pavel izjavio je u subotu da je Prag pronašao mogućnost da se van Evropske unije kupi 800 hiljada artiljerijskih granata koje ta zemlja može da isporuči Ukrajini u roku od nekoliko nedelja uz finansijsku podršku Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Švedske ili drugih zemalja.
 

Nakon "cirkona" Rusija ispalila i svoj najnoviji projektil?! Brzinom munje leti na Ukrajinu i pogađa bez greške (FOTO/VIDEO)

Skot Riter: Zapad očajnički želi da ukrajinski konflikt reši pregovorima


Zapad očajnički želi da reši ukrajinski konflikt nagregima, ali ne može da vaša formula za mir, bivši obaveštajni oficir američkog marinskog korpusa Skot Riter u intervjuu za Jutjub kanal Deni Hejfong.

- Kijev, držeći apsurdne stavove, ne dozvoljava razvoj takve formule, a bez učešća ukrajinske strane ovo pitanje je nemoguće razmatrati - dodao je on.

Vladimir Putin i njegove visoke diplomate već neko vreme govore da su otvoreni za dogovor, ali pregovori moraju biti stvarni. Ali na Zapadu nema realne pozicije. Stav Ukrajina je apsurdan. Povratak u granice 1991? Sa kojm vojskom čes ovo darij? Definitivno ne ukrajinskom vojskom koja je u fazi anništanja.

NATO neće da interveniše, oni se neće mešati. Činjenica je da je Zapad taj koji očajnički želi ospromosnu kuću.

Ali oni ne mogu da razviju formulu, jer im Ukrajina neće dozoli da razvije formulu. Za Zapad je teško, gotovo nemoguće razmotriti pitanje pregovora sa Rusijom bez uključivanja Ukrajine, inače, šta ćete raditi?

 

Nije Avdejevka pala - Sirski je predao! I to nije sve, "dva dana lagao vojsku", stiglo priznanje iz SAD

 

 

Putin: Ukrajina i dalje dobija od Rusije novac za tranzit ruskog gasa u Evropu

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da Ukrajina i dalje dobija od Rusije novac za tranzit ruskog gasa u Evropu, uprkos ratnim sukobima.

- Oni od nas dobijaju novac za tranzit, ma koliko to čudno zvučalo...I o tome malo ko priča - rekao je Putin u intervjuu za televiziju "Rusija 1".

Putin je podsetio da jedna linija gasovoda prolazi kroz Ukrajinu, a da je drugi krak za Nemačku ukrajinska strana zatvorila. Putin je naveo da postoji i ruta za snabdevanje gasom preko Poljske.

Ruski predsednik je naglasio da Evropljani moraju sami da odluče da li im je potreban ruski gas, a da će se Rusija, kako je naveo, u svakom slučaju snaći, objavila je agencija Interfaks. Putin je ukazao da sve zavisi samo od odluke nemačke vlade. Putin je istakao da se industrijska proizvodnja sada seli iz Evrope u druge zemlje, uključujući i SAD, gde su stvoreni povoljniji uslovi i gde su energenti jeftiniji.

(MAPA) Rusi napreduju i nakon zauzimanja Avdejevke! Aktivno jurišaju na ovo mesto, izveli već 14 napada

Džoli: Kina da se uključi u očuvanje bezbednosti Crvenog mora

Kina bi trebalo da bude uključena u očuvanje bezbednosti na Crvenom moru zato što su i brodovi te zemlje tamo ugroženi, rekla je ministarka spoljnih poslova Kanade Melani Džoli, i pozvala Peking da prestane da pomaže Rusiji u zaobilaženju međunarodnih sankcija. Džoli je na bilateralnom sastanku pozvala Peking da pomogne i izvrši uticaj na Hute kako bi Crveno more ostalo otvoreno.

- To je u interesu Kine kao izvoznika - dodala je Džoli u telefonskom intervjuu za Rojters poslednjeg dana Minhenske bezbednosne konferencije.

Takođe, kanadska ministarska spoljnih poslova je na bilateralnom sastanku kineskom kolegi rekla da je neophodno da se Peking postara da se Zapadne sankcije Rusiji održe.

- Moramo da izvršimo maksimalan pritisak na Rusiju. Naše sankcije su jake, ali Kina ne može biti rupa u našem sistemu sankcija - rekla je Džoli. Kineski ministar spoljnih poslova je posle sastanka sa kanadskom koleginicom rekao da je potrebno da se "ponovo izgradi poverenje" sa Kanadom posle godina diplomatskih tenzija.

Kinesko-kanadski odnosi zahladneli su krajem 2018. godine kada je kanadska policija uhapsila kineskog predstavnika za telekomunikacije. Potom je Peking uhapsio dvojicu Kanađana zbog optužbi za špijunažu. Odnosi dve zemlje ostali su napeti tokom većeg dela prošle godine, dok je kanadski parlament ispitivao navodno mešanje Kine u izbore u Kanadi, što je Peking više puta demantovao. Rusija je prošle godine postala najveći uvoznik kineske sirove nafte, uprkos sankcijama koje je Zapad nametnuo Moskvi posle izbijanja sukoba u Ukrajini pre dve godine, navodi Rojters. 

Korejski model?! U Varšavi našli rešenje za Ukrajinu! Vratiće sve teritorije osim Krima - Krim je ruski

Francuski ministar: Isporučićemo Ukrajini dronove kamikaze

Francuski ministar odbrane Sebastijen Lekorni rekao je danas da će Francuska poslati Ukrajini dronove-kamikaze. On je istakao da Francuska razvija dronove kamikaze, koji su trenutno u eksperimentalnoj fazi.

- Narednih nedelja, Ukrajina će biti među prvima koja će dobiti ove bespilotne letelice. To je ujedno i prilika za borbeno testiranje nove generacije oružane opreme - rekao je Lekorni za ''Žurnal di dimanš'', prenela je agencija RBC-Ukrajina..

On je dodao da je od početka ruskog napada na Ukrajinu, na obuci u Francuskoj bilo 10.000 ukrajinskih boraca. Prema njegovim rečima, između 7.000 i 9.000 novih vojnika će proći obuku u 2024. godini.

Putinu je sada put čist! Kreće u samo srce Ukrajine?! Ovde Rusije - ovde Belorusija, iskoristiće položaj obe granice

Borelj: Gotovo za tri meseca

Situacija u Ukrajini biće rešena u naredna tri meseca, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj na Konferenciji o bezbednosti u Minhenu.

- Ne mislim da ljudi na najvišem političkom nivou, oni koji su na prelaznom nivou i javno mnjenje razumeju da smo u situaciji koja zahteva potpuno drugačiji pristup. Ne prosto 'dajte da vidimo sledećeg meseca na savetu šefova diplomatije'. Ne, za tri meseca će situacija već biti rešena na bojnom polju - rekao je Borelj.

Nemačka i Francuska neće dozvoliti ulazak Ukrajine u NATO! A evo i zašto, "Global tajms" izneo najnovija zapažanja

Danska će isporučiti svu artiljerijsku municiju Kijevu

Danska je odlučila da isporuči Ukrajini svu artiljerijsku municiju iz svojih zaliha, rekla je premijerka Danske Mete Frederiksen. Artiljerijska municija je najvažniji tip municije za Ukrajinu, jer se svakodnevno koristi na velikom broju lokacija gde su se odigravaju borbe, navodi Kijev independent.

- Ako pitate Ukrajince, oni traže municiju, sada, artiljeriju, odmah. Danska je odlučila da pokloni našu celokupnu artiljeriju iz zaliha - poručila je Frederiksen na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Ona je dodala da i dalje postoje zalihe municije u Evropi.

- Ovo nije samo pitanje proizvodnje, jer imamo oružje, imamo municiju, protivvazdušnu odbranu koju ne moramo trenutno da koristimo i treba da je poklonimo Ukrajini - dodala je Frederiksen.

Premijerka Danske nije precizirala koliko artiljerijske municije ima ta zemlja u zalihama.

- Rusija ne želi mir sa nama. Oni destabilizuju zapadni svet iz mnogo pravaca - u regionu Arktika, na Balkanu, u Africi - tako što puštaju dezinformacije, vrše sajber napade, vode hibridne ratove, a očigledno je šta rade u Ukrajini - istakla je Frederiksen.

(VIDEO/MAPA) Putin nema nameru da stane: Ovaj grad je sledeći! Sve se ruši, Ukrajina u najgoroj situaciji od početka rata!

 

Umesto ukrajinske zastave - ruska trobojka!

 

 

 

Ruski vojnici zamenili zastavu na zgradi oslobođene Avdejevke.

Gori Rusija! Pronađeno telo Navaljnog! Jedan detalj na lešu užasnuo sve! "Imao je..."

 

Glavno sa novog brifinga Ministarstva odbrane Rusije

◾Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 1.500 ljudi tokom odbrane Avdejevke. Ruska vojska napredovala 8,6 kilometara;

◾Ukrajinske oružane snage izgubile su više od 190 vojnika na južnodonjeckom pravcu;

◾Oružane snage Rusije pogodile su kontrolni centar 31. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u području Želanskog DNR, skladišta goriva i municije;

◾Ruske oružane snage na donjeckom pravcu poboljšale su položaje duž linije fronta;

◾Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 100 vojnika na krasnolimanskom pravcu;

◾Ruske PVO snage oborile su 105 dronova Oružanih snaga Ukrajine;

◾Ruske trupe na hersonskom pravcu zauzele su povoljnije položaje i porazile ukrajinske oružane snage u četiri regiona;

◾Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 40 vojnika na kupjanskom pravcu.

 

Histerija u Ukrajini! Koga ovo Putin dovlači na front?! Alarmantan izveštaj obaveštajaca digao javnost na noge!

 

Frederiksen: Zemlje EU ne čine dovoljno za Kijev


Danska premijerka Mete Frederiksen izjavila je na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti da je ta zemlja isporučila „svu svoju artiljeriju” Ukrajini, piše lista Jyllands-Posten.. Prema rečima premijerke, zemlje EU ne čine dovoljno za Kijev.

- Danska strana je donirala svu svoju artiljeriju. Žao mi je što ovo kažem, prijatelji, ali još uvek ima municije u skladištima Evrope - rekla je Frederiksen.

Ona je pozvala da se na drugu godišnjicu početka specijalne vojne operacije Ukrajini obezbedi municija, artiljerija, rakete dugog dometa, bespilotnim letelicama, lovcima F-16.

Mete Frederiksen je naglasila da kratkoročno, Evropska unija mora da pruži Ukrajini ono što joj je potrebno, „a dugoročno, Ukrajina mora biti dobrodošla u EU i NATO“.

 

 

(VIDEO/MAPA) Putin rešio da uzme i ovo! Neočekivan prodor posle Avdejevke, vodi se bitka ogromnih razmera!

 

Rusi pišu: Britanski savetnici krivi za obaranje Iljušina


Britanski savetnici Kijeva krivi su za smrt ratnih zarobljenika i posade Il-76, oborenog ukrajinskom raketom, rekao je za Sputnjik obavešteni izvor upoznat sa situacijom.

- Napad na Il-76 izveden je pod pritiskom britanskih savetnika bez koordinacije sa štabom protivvazdušne odbrane u Kijevu i bez dodatne provere informacija o kretanju aviona iznad Belgorodske oblasti - rekao je on.

Oružane snage Ukrajine oborile su 24. januara iznad Belgorodske oblasti vojno-transportni avion Il-76 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u kojem se nalazilo 65 ukrajinskih zarobljenika koji su leteli na razmenu. Svi oni, kao i tri prateća ruska oficira i šest članova posade su poginuli.

 

 

Sve se ruši! Udarni proboj Rusije nakon Avdejevke! Duž 1000 kilometara fronta izveli strahovit napad!

 

 

Bajden nakon povlačenja iz Avdejevke pozvao kongresmene da usvoje predlog zakona o vojnoj pomoći

Američki predsednik Džozef Bajden je posle povlačenja ukrajinskih trupa iz Avdejevke pozvao kongresmene da odmah usvoje predlog zakona o dodatnoj vojnoj pomoći Ukrajini, saopštila je Bela kuća.

Istovremeno, Bajden je priznao da bi Ukrajina mogla izgubiti još teritorija pre nego što stigne američka pomoć.
 

Ovo je presedan! Šok udar na Rusiju! Amerika pokrenula najgori mogući scenario, Putin im ovo neće oprostiti!

 

Eksplozija u Poltavskoj oblasti


Eksplozija je odjeknula u Poltavskoj oblasti. Oštećen je infrastrukturni objekat, saopštili su u oblasnoj vojnoj administraciji.
 

Počinje velika invazija! Stradaće više ljudi nego u Ukrajini?! Na udaru nekoliko zemalja odjednom!

 

Ode Ukrajina! Šokantno obraćanje Bajdena nakon pada Avdejevke! Najavljen kolaps nezamilsivih razmera!

 

Kuleba sa kineskim ministrom razgovarao o postizanju mira u Ukrajini

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba razgovarao je danas na marginama Minhenske bezbednosne konferencije sa kineskim kolegom Vang Jiem o bilateralnim odnosima dve zemlje i o načinima za obnavljanje pravednog i trajnog mira u Ukrajini.

- Informisao sam ministra spoljnih poslova Kine o viziji Ukrajine za predstojeći Globalni samit mira u Švajcarskoj. Složili smo se da je neophodno da održimo kontakte Ukrajine i Kine na svim nivoima i nastavimo naš dijalog - napisao je Kuleba na platformi X (Tviter).

 

Dramatične vesti iz Kijeva: Amerika ulazi u rat! Svet čeka reakciju Rusije, kako će Putin odgovoriti na ovo?!

 

Putin čestitao armiji oslobođenje Avdejevke

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je ruskoj vojsci na zauzimanju Avdejevke, rekavši da je reč o važnoj pobedi, saopštio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

-Vladimir Putin je u Kremlju saslušao izveštaj ministra odbrane Sergeja Šojgua o zauzimanju Avdejevke. Predsednik je čestitao našoj vojsci i borcima na tako važnoj pobedi - naveo je Peskov, prenosi RIA.

 

Komandant Azova po treći put gubi od Rusa

Komandant 3. jurišne brigade (Azov), osnivač nacističkog bataljona Azov i nekada ukrajinski poslanik, Andrij Bilecki, zahvalio je ukrajinskim vojnicima „za dostojnu borbu koju su dali protiv neprijatelja kod Avdejevke“.

 

Cela brigada zarobljena u Avdejevki?

Ako se uzmu u obzir pojačanja koja su nedavno prebačena u Avdejevku, onda se u gradu prema preliminarnim računicama nalazi još oko pet hiljada ukrajinskih vojnih lica.

 

Kao što je već pisano, sada im je naređeno da se povuku odatle na „povoljnije pozicije“.

Istovremeno, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski nije objasnio kako će ukrajinske trupe koje su u Avdejevki blokirale jedinice Oružanih snaga Rusije izvršiti njegovo naređenje da napuste grad.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Malović: Vučić sve daje i bori se za bolju i jaču Srbiju
Politika

Malović: Vučić sve daje i bori se za bolju i jaču Srbiju

Na dan kada Aleksandar Vučić ponovo ide u Njujork da brani nacionalne interese i da kaže u lice svetskim moćnicima ono što niko drugi nije smeo da im kaže, oni koji su očigledno opozicija sopstvenoj državi i narodu se ponovo oglašavaju u pozivanju na njegov linč i nasilnu smenu, istakao je Branislav Malović, član Predsedništva SNS.

20.05.2024

09:55

Lajčak poručuje: Spreman sam na još jedan sastanak oko ukidanja dinara
Politika

Lajčak poručuje: Spreman sam na još jedan sastanak oko ukidanja dinara

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak saopštio je da je nakon sastanka sa glavnim pregovaračima Beograda i Prištine prethodne nedelje i dalje nejasno kako će odluka tzv. CBK uticati na svakodnevni život zajednica koje su pogođene na tzv. Kosovu, te da je spreman da sazove još jedan sastanak na tu temu.

20.05.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oglasio se otac Mateja Periša: Danas je godišnjica od pronalaska tela
Hronika

Oglasio se otac Mateja Periša: Danas je godišnjica od pronalaska tela

Matej Periš (27) iz Splita nestao je u noći između 30. i 31. decembra 2021. godine u Beogradu, a njegovo beživotno telo nađeno je u maju 2022. godine na Adi Huji. Tačnije, na današnji dan MUP Srbije je potvrdio da je telo muškarca koji je na sebi imao garderobu koju je Matej nosio uoči nestanka, pronađeno 18. maja oko 9 časova ujutru, zapravo telo nestalog mladića iz Splita.

20.05.2024

06:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12