• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.02.2024

22:36

(UŽIVO) Počeo pritisak na Sirskog, a samo što je zamenio Zalužnog! Na meti Rusa još jedan "Stridsvagn 122"

Tanjug/AP

Vesti

(UŽIVO) Počeo pritisak na Sirskog, a samo što je zamenio Zalužnog! Na meti Rusa još jedan "Stridsvagn 122"

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 718. dan.

Suočavanje Bajdena i Putina! Imaju "rvački meč"... Došao sa ležaljkom u ruci: Birači u SAD moraju videti da je sposoban!

Dron manje

Dron je oboren na nebu iznad Belgorodske oblasti, niko nije povređen, saopštio je gubernator regiona Vjačeslav Gladkov na svom Telegram kanalu.

Stiže pomoć Ukrajini

Američki Senat na proceduralnom glasanju podržao je predlog zakona o pomoći Ukrajini i Izraelu, prenosi televizija kanal C-Span.

Dokument je podržalo više od dve trećine poslanika, što je omogućilo da se pređe u sledeću fazu razmatranja.

Još nije poznato kada će biti konačno glasanje o projektu. Osim toga, čak i ako senatori podrže projekat, to će morati da razmotri Predstavnički dom, gde je jaka republikanska opozicija, koja se protivi dodeli novih sredstava Ukrajini.

Namami neprijatelja, onda... NATO "krade" Rusima strategiju "elastična odbrana", 3 zemlje već potpisale ugovor u Rigi

Ukrajina se i dalje pere: General kotao, general 200 i kasapin

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine objavio je na svom Telegram kanalu saopštenje u kojem je pokušao da "obeli" novog glavnokomandujućeg Aleksandra Sirskog, kojeg poslednjih dana često podsećaju na njegovu biografiju, povezanu sa Rusijom.

Nakon imenovanja Sirskog za glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine u medijima se neverovatnom brzinom množe tekstovi o tome da je rođen u selu Novinki u Vladimirovskoj oblasti Rusije.

U Ukrajinu se preselio jer je njegov otac, pukovnik, prekomandovan u Harkov. Inače, završio je Moskovsku vojnu akademiju. Prema pisanju medija, rođaci Sirskog žive u Rusiji, ali su prestali da održavaju bliske odnose sa njim.

- Rusi pokušavaju da novom glavnom komandantu Oružanih snaga Ukrajine nametnu imidž „sovjetske i ruske“ ličnosti - navodi Generalštab Oružanih snaga Ukrajine, nazvavši to kampanjom za diskreditaciju komandanta i potkopavanje poverenja u Oružane snage Ukrajine.

Ukrajinski generalštab je naglasio da je Sirski bio u timu bivšeg glavnokomandujućeg Valerija Zalužnog, komandovao uspešnim operacijama i pokazao da zna kako da postigne rezultate.

Foto: Reuters

Sirski na frontu

U isto vreme, Ukrajinci su Sirskom dali nadimke „general kotao“ (zbog opkoljavanja ukrajinskih trupa u Debaljcevu kojima je Sirski komandovao), kao i „general 200“ i „kasapin“ - zbog velikih gubitaka Oružanih snaga u Bahmutu (Artjomovsku). Štaviše, sve takozvane „uspešne“ operacije Sirskog povezane su sa odlukom ruskog Generalštaba da povuče trupe na povoljnije položaje.

 

Ko je novi komandant Plahut?

 

 


 

 

Kijev više neće moći da odbija napade Moskve?! Puca cela linija fronta! Njujork Tajms jasan: Ostaju bez municije!

Efikasnost "pancira" u specijalnoj operaciji oduševila kupce sa Bliskog istoka

Bliskoistočni partneri kompanije „Rosoboroneksport“ oduševljeni su mogućnostima ruskog raketnog sistema „pancir“ u zoni specijalne vojne operacije, izjavio je na izložbi „Vorld difens šou 2024“ u Rijadu generalni direktor kompanije Aleksandar Mihejev.

Posebnu su bili oduševljeni efikasnošću protiv municije koja se ispaljuje iz savremenih zapadnih višecevnih bacača raketa.

- Često čujemo do stranih partnera, među kojima su i partneri sa Bliskog istoka, da su oduševljeni video snimcima Ministarstva odbrane Rusije na kojima se prikazuje rad pancira u zoni specijalne vojne operacije. Posebno veliki utisak ostavlja stopostotno uništavanje višecevnih bacača raketa - rekao je on.

Mihejev je dodao da je „pancir“ zbog efikasnosti popularan u celom svetu. Na današnji dan je „Rosoboroneksport“ razvija „pancir S1“ i „pancir S1M“ u svim regionima u kojima je kompanija prisutna.

- Zemlje sa Bliskog istoka, koje tradicionalno opremaju svoje vojske najboljim i najsavremenijim naoružanjem, su među glavnim uvoznicima. Osim toga, nudimo prijateljskim zemljama jedinstveni format saradnje, koji se sastoji u lokalizaciji proizvodnje 'pancira’ na teritoriji kupaca - naglasio je generalni direktor.

"Pancir-S1" je raketni PVO sistem sa raketama zemlja-vazduh kombinovanog kratkog i srednjeg dometa. Sistem predstavlja najnoviju tehnologiju PVO odbrane. Sistem može da pogodi vazdušne ciljeve koji lete brzinom do hiljadu m/s, na razdaljini od 200 metara do 20 kilometara.
Međunarodna izložba naoružanja „Vorld difens šou 2024“ održava se u Rijadu od 4-8. februara.

Kina i Rusija osvajaju Arktik, Zapad ne zna kako da odgovori! Dejli mejl digao uzbunu

Pritisak na Sirskog!

Političko rukovodstvo Ukrajine vrši pritisak na novog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Aleksandra Sirskog da napravi novi plan kojim bi se izbegla stagnacija na frontu, prenosi Si-En-En.

Celu vest čitajte OVDE!

CIA sahranila Zelenskog! Ko još menja komandana vojske usred rata?! To je put u poraz

Još jedan švedski tenk na meti!

 

 

Danilov: Situacija na frontu veoma teška

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov izjavio je da je situacija na liniji fronta „veoma teška“.

On je u intervjuu za portugalsku agenciju Lusa naveo da, ukoliko Zapad značajno ne poveća isporuku oružja i municije, situacija će se pogoršati.

Danilov je naglasio da „svako čekanje jasno utiče na situaciju“.

- Ako kažem da su svi visoko motivisani, to bi bila lažna izjava - dodao je on.

Ranije je američki list „Vašington post“, pozivajući se na vojnike i komandante Oružanih snaga Ukrajine, pisao da ukrajinske trupe doživljavaju akutni nedostatak pešadije, vojnici su fizički iscrpljeni, a njihov moral opada.
 

Makron odložio posetu Ukrajini

Francuski predsednik Emanuel Makron odložio je dvodnevnu posetu Ukrajini koja je bila planirana za sledeću nedelju iz bezbednosnih razloga, saopštila je Jelisejska palata. Francusko-ukrajinski poslovni savet Medef International, koji je trebalo da bude održan tokom Makronove posete, takođe je odložen.

Prvi čovek Francuske trebalo je da u Ukrajinu stigne u utorak i da prvo ode u "simboličnu posetu" Odesi, gradu koji su delimično izgradili Francuzi, a potom i Kijevu. Na dnevnom redu odložene posete, kako piše "Ukrainska pravda", bila je i važna ekonomska komponenta u vezi sa oporavkom Ukrajine. Makron je trebalo da najavi stvaranje fonda u iznosu od 200 miliona evra za civilne projekte koje realizuju francuska mala i srednja preduzeća, kao i da zvanično da objavi imenovanje Francuske razvojne agencije (AFD) za koordinatora francuske pomoći Ukrajini.

Makron je ranije najavio da namerava da poseti Ukrajinu u februaru kako bi zaključio sporazum o „bezbednosnim garancijama“, ali tada nije spominjao konkretan datum posete. Dan ranije, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovarao je sa Makronom o situaciji na bojnom polju i ukrajinskoj potrebi za oružjem.

 

Šok odluka Zelenskog! Ruskog čoveka postavio na čelo vojske?! Hitno se oglasile Oružane snage Ukrajine!

 

Još jedan švedski tenk „Stridsvagn 122“ ukrajinske vojske se našao na meti ruskog FPV drona

 

 

Haos u srcu Evrope - najavili rat sa Putinom! Šef vojske šokirao građane, naredio hitne pripreme! "Moramo..."

 

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije

Ruske snage uništile su punkt ukrajinske brigade kod Novogrodovke u DNR i skladište sa avionskom municijom;

Na kupjanskom pravcu ruske snage odbile su pet napada, a poginulo je i ranjeno do 210 ukrajinskih vojnika. Uništena su i tri ukrajinska vojna automobila;

Ruska vojska odbila je napad ukrajinskih snaga kod Novopokrovke. Poginulo je i ranjeno do 50 ukrajinskih vojnika;

Na južnodonjeckom pravcu ubijeno je i ranjeno do 150 ukrajinskih vojnika i uništena tri automobila;

Na donjeckom pravcu je u protekla 24 časa odbijeno 11 napada, a ukrajinske snage izgubile su do 325 vojnika, a uništeni su jedan tenk, dva oklopna vozila, šest automobila i haubica D-30;

Na krasnolimanskom pravcu ukrajinske snage izgubile su do 120 vojnika. Tokom prethodnog dana, ruske snage odbile su dva ukrajinska napada;

Ruski PVO sistemi su tokom prethodnog dana uništili 30 ukrajinskih dronova;
Na hersonskom pravcu ubijeno je i ranjeno do 50 ukrajinskih vojnika, a uništeno devet automobila, haubica M777, D-20 i D-30.

Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 570 aviona, 265 helikoptera, 12.196 bespilotnih letelica, 464 protivvazdušna raketna sistema, 14.959 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 1.218 lansera za raketne sisteme, 8.012 jedinica artiljerijskog oruđa i minobacača, kao i 18.469 jedinica specijalnih vojnih vozila.
 

(VIDEO) Kakva makljaža! Ukrajinci mobilisali u Odesi, narod ih žestoko nalupao! Ovako nešto dosad nije viđeno!

 

Japan daje Ukrajini 106 miliona dolara za obnovu

Japan namerava da Ukrajini prebaci 106 miliona dolara za obnovu, javila je agencija Kjodo.
Vlada Japana do danas je Kijevu predala humanitarnu, prehrambenu, finansijsku i druge vidove pomoći u vrednosti većoj od 7,6 milijardi dolara.

 

Gori Evropa! Tramp dao zeleno svetlo: Putine, napadni ove zemlje! Hitno reagovala Bela kuća, neko će skupo platiti za sve!

 

Grupa "Centar" odbila Ukrajinski napad kod Kransog Limana


Jedinice grupe snaga „Centar“ odbile su napad 63. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine na krasnolimanskom pravcu. Poginulo je i ranjeno do 140 ukrajinskih vojnika,saopštio je načelnik pres centra grupe Aleksandar Savčuk.
 

 

(VIDEO) Nesvakidašnja scena iz Ukrajine! Supermoćne ruske bombe dezintegrišu sve, objavljen zastrašujući snimak!

 

"Umka" oborila teški ukrajinski dron-bombarder


Ruska bespilotna letelica „umka“ oborila je teški ukrajinski dron-bombarder „baba jaga“ u noćnoj borbi na hersonskom pravcu kod Dnjepra, saopštio je za Sputnjik komandant odreda dronova grupe „Dnjepar“ sa pozivnim „Jakor“.
On je objasnio da je „umka“ ruski kvadrokopter sa termovizirom, koji je uz pomoć tog termovizira locirao ukrajinski dron i zatim ga oborio sa desne strane Dnjepra.
 

Panika! Putin Maskovim satelitima razvaljuje Ukrajince! GUR otkrio šokantna saznanja, kako će milijarder objasniti ovo?!

 

Eksplozije u Nikoljevu


U eksplozijama u Nikolajevskoj oblasti Ukrajine oštećeno je nekoliko infrastrukturnih objekata, saopštila je načelnica zajedničkog koordinacionog pres centra Južnih odbrambenih snaga Oružanih snaga Ukrajine Natalija Gumenjuk za televiziju „Rada“.

Gumenjuk nije precizirala o kojim se objektima radi.
 

Preokret veka! Jeziva Trampova poruka Ukrajini, Izraelu, Tajvanu... Sada je jasno šta će prvo uraditi ako postane predsednik!

 

Podignuta zastava Rusije u Vesjolom


Tulske desantne snage podigle su zastavu Rusije u centru nedavno oslobođenog sela Vesjolo u DNR.

Borci su postavili zastavu kod spomenika poginulima u Drugom svetskom ratu i posvetili pobedu svojim dedovima i pradedovima koji su se borili protiv fašizma.

Kako je ranije saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, tulske desantne snage (u sastavu Južne grupe snaga) su uz podršku avijacije i artiljerije oslobodile selo Vesjolo 18. januara.

 


 

 

 

Grom iz Kijeva! Zelenski doneo dekret koji će zakomplikovati rat! Svet čeka Putinov odgovor, Moskva neće sedeti skrštenih ruku!

 

Ruska armija nastoji da zauzme logističke rute Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Avdejevke, Kijev uvodi rezerve

▪️ Ruske oružane snage napadaju kako bi uspostavile kontrolu nad putem na severu Avdejevke, ukrajinske oružane snage uvode nove rezerve, rekao je ukrajinski general Oleksandar Tarnavski.

▪️ Ruske trupe sada usmeravaju svoje glavne napore na avdjevski pravac i, pre svega, žele da uspostave kontrolu nad logističkim rutama za podršku Oružanim snagama Ukrajine na severnom krilu.

▪️ Širom cele operativne zone OSV Tavrija za samo 24 sata ruske trupe izvele su 17 vazdušnih udara, izvele 57 jurišnih akcija i 599 artiljerijskih granatiranja.

 

 

 

Snažan udar na Putina! Ukrajina otvara novi front?! Jedna zemlja će eksplodirati, hitno se oglasio premijer!

 

Napad na Georgijevku: 5. ruska brigada napreduje iz Marjinke uz artiljerijsku podršku

▪️ Napredovanje naše pešadije na pravcu Krasnogorsk-Georgijevsk podržavaju vojnici artiljerije. Topovi D-20 5. brigade pogodili su neprijatelja granatama kalibra 152 mm, podržavajući napade jurišnih grupa.

 ▪️ Vojnici 238. artiljerijske brigade su noću otkrili neprijateljski minobacački položaj, pogodnim pogotkom uništen je minobacač, a municija koja se tamo nalazila je detonirala.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Gelzenkirhen je za Srbe danas centar sveta (FOTO/VIDEO) Uživo
EURO 2024

Gelzenkirhen je za Srbe danas centar sveta (FOTO/VIDEO)

Današnji program na Evropskom prvenstvu biće otvoren utakmicom utakicom grupe D, koju će u Hamburgu od 15.00 časova (Arena 1 premijum, RTS 1) odigrati Poljska i Holandija. Od 18.00 časova (Arena 1 premijum, RTS 1) sastaće se u Slovenija i Danska u Štutgartu, dok je za Srbe vrhunac večeras od 21.00 čas (Arena 1 premijum, RTS 1), kada će u Gelzenkirhenu snage odmeriti Srbija i Engleska.

16.06.2024

12:28

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20