• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

03.02.2024

06:39

Nešto krupno se sprema u srcu Evrope, svet čeka reakciju Putina! Rusija dobro zna šta ovo znači, vraćaju se zli duhovi prošlosti!

EPA/Shutterstock/Goran tek-en

Vesti

Nešto krupno se sprema u srcu Evrope, svet čeka reakciju Putina! Rusija dobro zna šta ovo znači, vraćaju se zli duhovi prošlosti!

Podeli vest

Broj nemačkih vojnika pao je na 181.500, uprkos velikim naporima vlade da poveća njihov broj, saopštilo je ministarstvo odbrane.

To znači da je na kraju prošle godine u Bundesveru bilo oko 1.500 profesionalnih vojnika i dobrovoljaca manje nego godinu dana ranije. Na kraju 2022. godine bilo ih je 183.050.

Primarni cilj vojske ostaje održivo jačanje gotovosti njenog osoblja, rekla je portparolka ministarstva.

- Potrebni su nam kvalifikovani i operativno spremni muškarci i žene dovoljni za zadatke i misije koji su pred nama - rekla je ona.

Govori se o uvođenju obaveznog služenja vojnog roka

Nemački cilj je povećanje broja vojnika na 203.000 do 2031. godine. Zbog pada broja vojnika, u poslednje vreme se govori o ponovnom uvođenju obaveznog služenja vojnog roka ili regrutaciji vojnika koji nisu nemački državljani.

U Nemačkoj je 2011. godine, posle 55 godina, obustavljen, ali ne i ukinut obavezni vojni rok.

Rat u Ukrajini od februara 2022. godine uzdrmao je nemački odbrambeni establišment, izazvavši niz promena, uključujući povećanje vojnog budžeta i zabrinutost za opštu borbenu gotovost.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija