• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RT

31.01.2024

11:44

Ukrajina je gotovo obezglavljena! Brod koji tone svi napuštaju: Budanov i Sirski odbili Zelenskog

Reuters/youtube printscreen

Vesti

Ukrajina je gotovo obezglavljena! Brod koji tone svi napuštaju: Budanov i Sirski odbili Zelenskog

Podeli vest

Zalužni je, navodno, tokom sastanka sa Zelenskim 29. januara predsednikovim savetnicima rekao da je njihova procena situacije više optimistična nego realna, nakon čega mu je Zelenski tražio da podnese ostavku

Komandant kopnenih snaga Ukrajine general Aleksandar Sirski odbio je predlog predsednika te zemlje Vladimira Zelenskog da zameni glavnokomandujućeg ukrajinske vojske Valerija Zalužnog, piše britanski „Tajms“.

Mediji iz te zemlje su ranije pisali da je istu funkciju odbio i rukovodilac glavne uprave vojno-obaveštajne službe Ukrajine Kiril Budanov.

- Obojica su navodno odbili ponude, što je Zelenskog nateralo da se povuče - piše „Tajms“.

Prema tim navodima, pozicija je prvo ponuđena Budanovu, a nakon toga i Sirskom.

Zalužni je navodno tokom sastanka sa Zelenskim 29. januara predsednikovim savetnicima rekao da je njihova procena situacije na frontu više optimistična nego realna, nakon čega mu je Zelenski tražio da podnese ostavku.

Zalužni je odbio da to uradi, zbog čega je Zelenski zapretio da će potpisati dekret o njegovoj smeni. Ukrajinski general se nakon toga navodno vratio u svoju kancelariju i svojim potčinjenima rekao da odlazi.

- Pakujem svoje stvari - navodno je rekao Zalužni, prenosi „Tajms“.

Dodaje se i da su ukrajinski međunarodni partneri, uključujući SAD i Veliku Britaniju, izrazili zabrinutost zbog najava o smeni Zalužnog.

- Zelenski je otpustio glavnokomandujućeg ukrajinske vojske, ali je bio primoran da promeni odluku nakon pritiska sa vrha vojne komande i od međunarodnih partnera - navodi se u članku.

Poslanik ukrajinske Rade Aleksej Gončarenko u ponedeljak je objavio da je Zalužni smenjen, ali tekst predsedničkog dekreta nije objavljen. Ukrajinskom generalu je navodno ponuđena ambasadorska pozicija, što je on odbio.

Britanski „Ekonomist“ je pisao i da mu je navodno ponuđeno mesto sekretara Nacionalnog saveta za bezbednost i odbranu, što je on takođe odbio.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Crnogorska mafija je upumpala milijardu evra u neke srpske medije! Svako ko se suprostavi Zviceru postaje glavna meta klana! (VIDEO)
Live TV

Crnogorska mafija je upumpala milijardu evra u neke srpske medije! Svako ko se suprostavi Zviceru postaje glavna meta klana! (VIDEO)

Vođa kavačkog klana Radoje Zvicer i njegov saradnik Radoje Milović su, prema prepisci iz Skaj aplikacije koju su objavile podgoričke Vijesti, razgovarali 2021. godine o mogućnosti da će SAD sa Bajdenovim dolaskom na vlast ići "na rušenje Vučića svim silama". Vođa kavčana tvrdi da jedino oni mogu svrgnuti Vučića, uz pomoć 40.000 navijača. Ova saznanja, za Informer, komentarisali su Predrag Koluvija, direktor "Jovanjica nova" i profesor Miroslav Bjegović, stručnjak za bezbednost, tokom gostovanja u "Info jutru".

17.06.2024

12:43

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija