• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

18.01.2024

14:29

Šok! Jedna velika zemlja Zapadne evrope traži pomoć Rusije! Lavrov otkrio samo delić: Ne govore engleski, zvali su nas...

Tanjug/AP

Vesti

Šok! Jedna velika zemlja Zapadne evrope traži pomoć Rusije! Lavrov otkrio samo delić: Ne govore engleski, zvali su nas...

Podeli vest

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov otkrio je danas na godišnjoj konferenciji za novinare da neke evropske zemlje traže rusku pomoć!

On nije naveo o kojim je zemljama reč, ali su novinari pretpostavili da su u pitanju Francuska i njen lider Emanuel Makron.  

- Jedna od velikih evropskih zemalja, koja ne govori engleski jezik, pozvala je ruskog ambasadora da razmisli o zajedničkim projektima u Africi kao pomoć u vraćanju izgubljenog uticaja te zemlje, a usred jačanja odnosa Moskve sa Afrikom, posebno sa Burkinom Faso, Centralnoafričkom Republikom, Čadom i Nigerom. To je licemerje van svakih granica. To je poruka: 'Vi ostajete naš neprijatelj, ali u Africi ćete nam nekako pomoći'. Nikad neće biti takvih pregovora - kazao je Lavrov.

On je naglasio da je Zapad shvatio da ne može blickrigom naneti strateški poraz Rusiji, i uprkos tome što mu je teško da prizna grešku, on to razume i traži načine da Kijev učini poslušnijim.

- Zapad bi želeo da ima više fleksibilnosti, jer su očigledno već shvatili da je blickrig, koji je tako promovisan, sa krajnjim ciljem nanošenja strateškog poraza Rusiji - samo iluzija, i da se situacija dramatično promenila, pre svega u umovima ljudi na Zapadu - rekao je Lavrov.

Istakao je da Ukrajina treba da odustane od planova za pridruživanje NATO-u i od nacističke retorike kako bi započela razgovor o realnim uslovima za okončanje sukoba.

- Svima je jasno da Ukrajina neće odlučivati kada će se zaustaviti i početi ozbiljno da razgovara o realnim uslovima za okončanje ovog sukoba - rekao je Lavrov.

On je ocenio da je Ukrajina osuđena na sudbinu Avganistana, Iraka, Libije i drugih zemalja u kojima su SAD i njihovi saveznici ''inscenirali avanture''.

- Gde je bilo sličnog preokreta pre Avganistana? Amerikanci su tamo proveli 20 godina. Gde se situacija okrenula na bolje? Gde je uspostavljena demokratija zbog koje je sve i započeto? - rekao je Lavrov.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija