• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pravda

10.01.2024

23:10

Kameron tvrdi, Zapad je 25 puta moćniji od Rusije, Kijev sa nama ne može izgubiti! Gde su onda granate za Ukrajinu?!

AP/Reuters/Fotoilustracija

Vesti

Kameron tvrdi, Zapad je 25 puta moćniji od Rusije, Kijev sa nama ne može izgubiti! Gde su onda granate za Ukrajinu?!

Podeli vest

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron uveren je da će ekonomska superiornost Zapada nad Ruskom Federacijom u odnosu 25 prema jedan obezbediti pobedu Ukrajini. Ali da li je to tako?

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron rekao je 9. januara tokom sastanka Odbora za spoljne poslove Parlamenta da je podrška Ukrajini u SAD i Velikoj Britaniji dvostranačka i da su ove dve zemlje spremne da pomažu Ukrajini dugi niz godina.

- Spremni smo da podržimo Ukrajinu 2024, 2025, 2026... jer je ovo apsolutni izazov za našu generaciju - rekao je on.

Kameron je takođe naglasio da Britanija, zajedno sa drugim zapadnim saveznicima Ukrajine, mora da poveća svoju vojnu proizvodnju kako bi „zadovoljila rastući trend da Rusija postane ratna ekonomija".

Prema Kameronu, kombinovani BDP „proukrajinske koalicije" „premašuje Rusiju 25 prema 1", „tako da ne bi trebalo biti nemoguće da se nađemo na dovoljnim industrijskim osnovama" da se takmičimo sa rastućom moći Rusije.

Kameron je „razumno uveren" da će SAD odobriti paket pomoći Ukrajini, koji su republikanci u Senatu blokirali u decembru, jer „na kraju postoji većina u Kongresu koja ga podržava".

Kameronove izjave su potpuno nesaglasne sa stvarnim stanjem stvari. Kako kažu, "đavo je u detaljima".

Politički konsenzus u Sjedinjenim Državama je neostvariv

Kameronov prvi slogan je o dvopartijskom konsenzusu. Postoji sve dok ne počne borba za vlast. To je nemoguće sprovesti u Sjedinjenim Državama, pošto ni demokrate ni republikanci ne žele da izgube predsedničke izbore 2024. godine.

Obe stranke su spremne da izdvoje sredstva za pomoć Ukrajini, ali republikanci to povezuju sa "obnovom reda na granici". To zahtevaju njihovi birači, posebno u državi Teksas, koja se već ne pridržava saveznih zakona o graničnim pitanjima. Teksas će Donaldu Trampu dati 40 elektorskih glasova 2024. godine. Nema načina da ih izgubite. Demokrate ne mogu izaći u susret republikancima na pola puta, jer bi tada mogli da izgube milione glasova u liberalnim državama koje su lojalne migrantima i, pre svega, u sving državama. A tamo je situacija već kritična - u korist Trampa.

U Britaniji, pošto su laburisti na 20 odsto ispred torijevaca po rejtingu popularnosti, partijski konsenzus još nije u opasnosti. Ali unutrašnji problemi rastu u zemlji sa padom životnog standarda stanovništva i jednog dana će ugroziti planove za pružanje vojne pomoći Kijevu.

Superiornost u BDP-u ne ukazuje na sposobnost da se Ukrajini obezbedi oružje

Što se tiče slogana o superiornosti u BDP-u od 25 prema 1, ovo je naduvana superiornost, a da li je 50 prema 1 ili 100 prema 1, to ne bi značilo ništa. Jer:

1. Zapadni BDP je naduvan zbog uslužnog sektora, čije učešće u BDP-u dostiže 80 odsto. U SAD, na primer, industrija direktno čini manje od 13 odsto privrede, ali je proizvodni sektor taj koji bi Ukrajini trebalo da obezbedi municiju, granate, oružje i tako dalje. Štaviše, proizvodni sektor u SAD, evrozoni, Britaniji i Japanu stagnira već više od godinu dana .

2. Ukrajini treba pružiti pomoć ne u dužem vremenskom periodu, već juče. Ali Zapad ne uspeva, jer u industriji dominira privatni sektor, koji se ne može naručiti, već samo stimulisati. A privatni sektor je lukav - potreban mu je profit, a ne broj kertridža, i podiže cenu po kertridžu i dobija neophodnu zaradu. Zašto treba da traži resurse, podizvođače, radnu snagu?

3. Zapad nema sopstvene resurse za proizvodnju "metalointenzivnih" proizvoda. Trgovinski lanci su prekinuti tokom pandemije i sankcija. Metalurška preduzeća menjaju jurisdikcije kako bi smanjila troškove.

4. Stanovništvo je nezadovoljno rastom cena i počinje da štrajkuje, preteći sadašnjem oronulom političkom rukovodstvu nestankom.

I nema pozitivnih promena za Kamerona na ovoj slici. Zapad nije spreman da se bori sa Ruskom Federacijom u Ukrajini, a posebno sa onom vrstom rata koji se vodi u Severnom vojnom okrugu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Crnogorska mafija je upumpala milijardu evra u neke srpske medije! Svako ko se suprostavi Zviceru postaje glavna meta klana! (VIDEO)
Live TV

Crnogorska mafija je upumpala milijardu evra u neke srpske medije! Svako ko se suprostavi Zviceru postaje glavna meta klana! (VIDEO)

Vođa kavačkog klana Radoje Zvicer i njegov saradnik Radoje Milović su, prema prepisci iz Skaj aplikacije koju su objavile podgoričke Vijesti, razgovarali 2021. godine o mogućnosti da će SAD sa Bajdenovim dolaskom na vlast ići "na rušenje Vučića svim silama". Vođa kavčana tvrdi da jedino oni mogu svrgnuti Vučića, uz pomoć 40.000 navijača. Ova saznanja, za Informer, komentarisali su Predrag Koluvija, direktor "Jovanjica nova" i profesor Miroslav Bjegović, stručnjak za bezbednost, tokom gostovanja u "Info jutru".

17.06.2024

12:43

Srbija je na putu ka vaskrsenju nacionalnog identiteta! Narod se dozvao pameti, ne dozvoljava da ga vode oni koji samo pljuju! (VIDEO)
Live TV

Srbija je na putu ka vaskrsenju nacionalnog identiteta! Narod se dozvao pameti, ne dozvoljava da ga vode oni koji samo pljuju! (VIDEO)

Jedna od glavnih promotera teorije da su Srbi zločinački narod Sonja Biserko, govorila je za ekstremistički portal Slobodna Bosna. Biserko je primetila jednu tačnu činjenicu, da Srbija ni na koji način neće u dogledno vreme priznati genocid u Srebrenici. Ovu izjavu komentarisao je gost "Info jutra" Informer televizije Bojan Borovčanin, predsednik udruženja građana "NIT".

17.06.2024

10:41

Kurti na svaki mogući način teroriše Srbe na Kosmetu! Cilj je da se čitavo srpsko stanovništvo zaplaši i protera! (VIDEO)
Live TV

Kurti na svaki mogući način teroriše Srbe na Kosmetu! Cilj je da se čitavo srpsko stanovništvo zaplaši i protera! (VIDEO)

U noći između petka i subote, sat vremena nakon ponoći, u centru Leposavića, privedena su dva maloletnika, zbog, kako su potvrdili, pevanja pesama na jednom rođendanu. Tzv. Kosovska policija ih je, kažu, prskala suzavcem i primenjivala silu sve do policijske stanice. Na ovu temu za Informer govorio je Ljubomir Đurić iz Centra za nacionalnu politiku.

17.06.2024

09:59

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija