• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mediji

08.01.2024

07:00

Slom ukrajinskog PVO! Ameri ne daju rakete za Patriote, nema više ni sovjetskih... Rusi sada mogu da rade šta hoće!

Reuters/AP/Printscreen twitter/Fotomontaža

Vesti

Slom ukrajinskog PVO! Ameri ne daju rakete za Patriote, nema više ni sovjetskih... Rusi sada mogu da rade šta hoće!

Podeli vest

Ukrajina doživljava ozbiljan problem sa raketama za sisteme protivvazdušne odbrane, piše nemački časopis Fokus.

Ovo (sistem protivvazdušne odbrane - prim. urednika) je takođe ozbiljna slaba tačka, jer svi sistemi imaju zajedničku osobinu: rakete potrebne za njih su izuzetno retke. Čak se i sovjetska municija nabavlja na Zapadu, na primer, u Bugarskoj i Slovačkoj, naveli su u publikaciji.

Pored toga, prema rečima Jurija Ignata, predstavnika Komande Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine, Kijev ne proizvodi samostalno municiju za protivvazdušnu odbranu, a potrebne su velike količine za obaranje raketa i dronova, navodi se u materijalu.

Drugi problem je bila činjenica da su moderne zapadne rakete, na primer, za sistem PVO Patriot, veoma skupe i sporo se proizvode, a iz Sjedinjenih Država praktično nema pomoći. Sve ovo dovodi Ukrajinu u tešku poziciju pred pretnjom novih masovnih ruskih napada, piše nemački list

Podsetimo„Ministarstvo odbrane Rusije izvestilo je da su ruske oružane snage izvele 41 napad na vojne objekte u Ukrajini tokom protekle nedelje, uključujući preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, aerodrome i arsenale.

Da sve bude još strašnije po Kijev, poznati  nemački novinar Julijan Roepke tvrdi da će se američka podrška Ukrajini urušiti i pre mogućeg reizbora Donalda Trampa u belu kuću.

- Izgleda da je podrška SAD Ukrajini pred kolapsom, i to mnogo pre mogućeg izbora Donalda Trampa - primetio je on.

Na sve to i američki The Nev York Times objavio je, pozivajući se na zvaničnike iz Bele kuće i Pentagona, da Sjedinjene Države uskoro neće moći da nastave da isporučuju Kijevu rakete presretače za sistem "Patriot". 

Kako se navodi u materijalu, rakete za kompleks koštaju "od dva do četiri miliona dolara po komadu".

Interesantno je i da zapadni mediji sve češće izveštavaju da su SAD i EU umorne od ukrajinske krize. Kako prenosi NBC, američki i evropski zvaničnici već razgovaraju sa ukrajinskim vlastima o mogućim posledicama mirovnih pregovora sa Rusijom, uključujući i ono čega bi bivša sovjetska republika možda morala da odustane da bi postigla sporazum.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija