• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji

30.12.2023

17:39

Putinov šah-mat! Za Ameriku i Zapad ovo je grozna vest, pet zemalja  već u januaru će se pridružiti ruskom bloku!

Ap/Fotoilustracija

Vesti

Putinov šah-mat! Za Ameriku i Zapad ovo je grozna vest, pet zemalja već u januaru će se pridružiti ruskom bloku!

Podeli vest

Zvanični predstavnik Južne Afrike u BRIKS Anil Suklal rekao je da će se od januara 2024. godine ovom bloku pridružiti Iran, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Etiopija.

On je rekao da su visoki izaslanici zemalja već prisustvovali nedavnom sastanku BRIKS u Durbanu i da će prisustvovati drugom sastanku u Moskvi 30. januara, što je "jasan znak da su prihvatili poziv" da se pridruže, preneo je Blumberg.

Broj članica BRIKS će se skoro udvostručiti u bliskoj budućnosti nakon prijema zemalja poput Irana, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Egipta i Etiopije.

Prema rečima zvaničnog predstavnika Južne Afrike u BRIKS Anila Suklala, ove države će se pridružiti bloku već u januaru 2024. godine, piše Blumberg.

Prema njegovim rečima, pomenute zemlje su nakon dobijanja zvaničnog poziva za samit BRIKS u avgustu ove godine poslale svoje izaslanike na nedavni sastanak BRIKS u Durbanu.

Pored toga, oni će prisustvovati novom sastanku, koji će se održati u Moskvi 30. januara 2024. godine - i to se može smatrati „jasnim znakom da su prihvatili poziv" da se pridruže, naglasio je Suklal.

Zauzvrat, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov potvrdio je ove nedelje da bi više od 30 država želelo da uspostavi bliže veze sa BRIKS. Konkretno, najmnogoljudnija afrička zemlja, Nigerija, razmatra mogućnost da se takođe pridruži BRIKS u naredne dve godine, rekao je ministar spoljnih poslova Jusuf Tugar.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Putinova osveta biće jeziva! Kijev upotrebio zabranjeno oružje u napadu na ruski grad!
Zelensklom ovo nije trebalo!

Putinova osveta biće jeziva! Kijev upotrebio zabranjeno oružje u napadu na ruski grad!

Kijev je upotrebio rakete sa bojevim glavama sa kasetnim bombama u napadu na ruski pogranični grad Belgorod, saopštilo je u rusko Ministarstvo odbrane, nazivajući napad "zločinom". Ovu vrstu oružja zabranilo je više od 110 zemalja na osnovu konvencije UN iz 2008. godine zbog izuzetne opasnosti koju predstavlja za civile. Njegova upotreba u gusto naseljenim područjima može dovesti do razornih posledica.

30.12.2023

17:28

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija