• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/RT

21.12.2023

10:58

Kakva pobeda Putina! Srce Evrope na kolenima pred Moskvom, upravo je objavljena zapanjujuća brojka, ko se ovome nadao?!

EPA

Vesti

Kakva pobeda Putina! Srce Evrope na kolenima pred Moskvom, upravo je objavljena zapanjujuća brojka, ko se ovome nadao?!

Podeli vest

Belgija je, nakon pet meseci pada nabavke tečnog prirodnog gasa (TPG) iz Rusije, u oktobru povećala kupovinu šest puta, postavši glavni kupac među evropskim zemljama, pokazuju proračuni evropske statistike.

Brisel je u aprilu kupio rekordnih 745 miliona kubnih metara TPG-a, a potom je počeo postepeno da smanjuje uvoz dok nije dostigao 74 miliona kubnih metara.

Situacija se dramatično promenila u oktobru, kada je Belgija neočekivano šestostruko povećala nabavku, na 448,6 miliona kubnih metara, a u monetarnom smislu uvoz je skočio sedam puta, na 166 miliona evra.

Holandija, koja je posle tromesečne pauze u septembru nastavila sa otkupom tečnog prirodnog gasa iz Rusije, nastavila je da povećava uvoz u oktobru - za 26 odsto, na 267 miliona kubnih metara.

Grčka i Portugal, posle pauze u septembru, takođe su ponovo počele da uvoze rusko gorivo: Grčka je odmah kupila 188 miliona kubnih metara, a Portugal 97 miliona kubnih metara.

Evropska unija je u oktobru povećala uvoz ruskog tečnog prirodnog gasa za 1,7 puta – na 1,2 milijarde kubnih metara.

Tržište EU je za Rusiju bilo izuzetno značajno, gde su isporuke gasa dostizale 150 milijardi kubnih metara godišnje. U 2022. godini, u pozadini sabotaže Severnog toka 1 i 2, kao i sankcija, saradnja Moskve i evropskih zemalja u ovoj oblasti je prekinuta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija