• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

14.12.2023

07:45

Sve je spremno - rat će spaliti Evropu! Posle velikog poraza u Ukrajini sledi nešto mnogo strašnije!

Informer

Vesti

Sve je spremno - rat će spaliti Evropu! Posle velikog poraza u Ukrajini sledi nešto mnogo strašnije!

Podeli vest

Amerikanci bi želeli da se konflikt sa Rusijom završi porazom Ukrajine, Bajden i njegova administracija savršeno razumeju da je situacija otišla predaleko i da bi rat mogao da se prelije u Evropu, izjavio je ruski ekonomista i politolog Evgenij Gilbo.

- Ne da je Ukrajina izneverena, već je ona od samog početka bila samo sredstvo u ovoj igri. A pošto je bila sredstvo, tako se i prema njoj postupa. Žele da je zamene nečim u trgovini sa Rusijom i Kinom. Na šta – nije baš jasno. Pogotovo što toj trgovini jako stoje na putu druge sile. Tako da je za SAD ovo pre svega problem od kojeg ne mogu da se oslobode, otuda i ova nervoza Bajdena kada je odgovarao na pitanje da li želi pobedu Ukrajine. To je stvarno nasmejalo mnoge, jer je to isto kao da pitate da li želite da Mesec postane roze. Možda i hoćete, ali u realnosti je da je to nemoguće u principu - primetio je Gilbo.

Po njegovom mišljenju, američka pomoć Ukrajini će biti, ali će imati čisto simboličan karakter.

- Mislim da će u Kongresu SAD odobriti neke sitnice. Tipa poslednjih anegdota o isporuci hiljada nemačkih granata, koja se dugo svuda reklamirala, pritom što dnevni utrošak granata na frontu je od 6 hiljada i više, a oni mesec dana raspravljaju o isporuci hiljada granata u Ukrajinu. Neki tamo dva helikoptera, koje je popravio i poklonio argentinski predsednik, nekih nekoliko tenkova, neki stari kamioni. To sve već čak i nije podsmeh,  oni samo glume nešto. Savršeno razumejući da je Ukrajina poražena i da se treba pripremati na to da se bori sama - smatra stručnjak.

On je skrenuo pažnju da su zapadni analitičari i mediji počeli da govore o tome da će se rat preneti u Evropu.

- O tome već govore otvoreno, ako sam dve godine ranije o tome govorio samo ja, da shodno tome, sa porazom Ukrajine rat se prebacuje u Evropu, i, u tom smislu, značajni deo ukrajinskih oružanih snaga pridružiće se ruskim u okviru tog procesa.Sada je dve godine prošlo, i to je već došlo do najmudrijih nemačkih, engleskih, američkih analitičara, to se već diskutuje u širokoj štampi. Svi razumeju da je dalji razvoj takav. To nije zato što sam ja jako pametan i što sam prorok, već što je činjenica a oni su tek sada do toga došli - rekao je Gilbo.

Kako on kaže, vojni analitičari tog nivoa sve savršeno razumeli i pre dve godine, ali da se ranije o tome jednostavno nije moglo govoriti. A sada je došlo vreme da se stvari zovu pravim imenom, primetio je stručnjak.

- Stvarnost sledećeg stadijuma ovog rata, koji će se završiti, naravno, za Ukrajinu loše, ali to ne znači da će se završiti za Evropu - zaključio je Gilbo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Počinje „Transatlantski ekonomski forum Jugoistočne Evrope" u Vašingtonu!
Politika

Počinje „Transatlantski ekonomski forum Jugoistočne Evrope" u Vašingtonu!

Transatlantska liderska mreža i Evropski centar Atlantskog saveta iz Vašingtona, u saradnji sa Institutom za politiku i ekonomiju Jugoistočne Evrope iz Beograda, organizuju konferenciju „Transatlantski ekonomski forum Jugoistočne Evrope" koja će biti održana danas i sutra, 20. i 21. maja, u američkom Kongresu u Vašingtonu.

20.05.2024

10:52

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12