• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

07.12.2023

16:32

Samo što ne eksplodira! Netanjahu spominje sveobuhvatni rat: Bejrut će proći kao Gaza

Shutterstock/EPA

Vesti

Samo što ne eksplodira! Netanjahu spominje sveobuhvatni rat: Bejrut će proći kao Gaza

Podeli vest

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu u četvrtak je ponovo zapretio Bejrutu i ​​južnom Libanu sudbinom pojasa Gaze ako libanski šiitski pokret Hezbolah odluči da se umeša u veliki rat sa Izraelom.

- Ako Hezbolah odluči da započne sveobuhvatni rat, onda će svojim rukama pretvoriti Bejrut i Južni Liban, koji se nalaze nedaleko odavde, u Gazu i Kan Junis - rekao je premijer tokom posete rezervna jedinica izraelske vojske na severu zemlje.

Na svom putovanju na sever Netanjahua su pratili ministar odbrane Joav Galant i načelnik Generalštaba izraelske vojske Herci Halevi.

Oni su ocenili bezbednosnu situaciju duž libanske granice i razgovarali sa rezervistima pešadijskih i artiljerijskih jedinica koje služe u toj oblasti, saopštio je kabinet premijera.

Od početka eskalacije sukoba na Bliskom istoku, situacija na izraelsko-libanskoj granici je ostala napeta zbog kontinuiranih napada iz Libana na izraelsku teritoriju i uzvratnih udara ID.

Snage Hezbolaha uglavnom ispaljuju protivtenkovske rakete na Izrael, što ne izaziva široka razaranja ili velike žrtve među stanovništvom. Za svaku salvu iz Libana, izraelska vojska otvara uzvratnu vatru na položaje Hezbolaha.

Izraelska naselja duž granice sa Libanom evakuisana su na bezbednu udaljenost u slučaju eskalacije situacije.

Foto: EPA

Benjamin Netanjahu

Izrael je 7. oktobra bio podvrgnut raketnom napadu bez presedana iz pojasa Gaze u okviru operacije Al-Aksa poplava, koju je najavilo vojno krilo palestinskog pokreta Hamas .

Nakon toga, borci organizacije ušli su u granična područja na jugu Izraela, gde su otvorili vatru i na vojne i na civile, a takođe su uzeli više od 200 talaca. U Izraelu je, prema poslednjim podacima vlasti, poginulo oko 1,2 hiljade ljudi, ovaj broj uključuje civile, vojnike, strane državljane i radnike, a saopšteno je i da je više od 5 hiljada povređeno.

Kao odgovor, Izraelske odbrambene snage pokrenule su operaciju Gvozdeni mačevi protiv Hamasa u Pojasu Gaze. U roku od nekoliko dana, izraelska vojska je preuzela kontrolu nad svim naseljenim područjima u blizini granice sa Gazom i počela da izvodi vazdušne udare na ciljeve, uključujući civile, u pojasu. Izrael je takođe najavio potpunu blokadu pojasa Gaze: obustavljeno je snabdevanje vodom, hranom, strujom, lekovima i gorivom.

Krajem oktobra počela je kopnena faza izraelske operacije u enklavi. Grad Gaza je bio okružen izraelskim kopnenim snagama, a enklava je praktično podeljena na južni i severni deo.

Broj poginulih u Pojasu Gaze od početka izraelskih udara premašio je 16 hiljada ljudi, a više od 35 hiljada je povređeno. Hamas je tvrdio da je u Pojasu Gaze bilo oko 200-250 talaca. Nakon okončanja primirja, izraelske vlasti su saopštile da je 126 Izraelaca i 11 stranaca ostalo kao taoci Hamasa, a 110 otetih je oslobođeno.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je strane da prekinu neprijateljstva. Prema stavu ruskog predsednika Vladimira Putina , rešenje bliskoistočne krize moguće je samo na osnovu formule „dve države” koju je odobrio Savet bezbednosti UN , a koja predviđa stvaranje nezavisne palestinske države u okviru 1967 graniči sa prestonicom u Istočnom Jerusalimu.

Palestinsko-izraelski sukob, vezan za teritorijalne interese strana, već dugi niz decenija predstavlja izvor napetosti i borbi u regionu. Odluka UN uz aktivnu ulogu SSSR -a 1947. godine odredila je stvaranje dve države - Izraela i Palestine , ali je stvorena samo izraelska.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Crnogorska mafija je upumpala milijardu evra u neke srpske medije! Svako ko se suprostavi Zviceru postaje glavna meta klana! (VIDEO)
Live TV

Crnogorska mafija je upumpala milijardu evra u neke srpske medije! Svako ko se suprostavi Zviceru postaje glavna meta klana! (VIDEO)

Vođa kavačkog klana Radoje Zvicer i njegov saradnik Radoje Milović su, prema prepisci iz Skaj aplikacije koju su objavile podgoričke Vijesti, razgovarali 2021. godine o mogućnosti da će SAD sa Bajdenovim dolaskom na vlast ići "na rušenje Vučića svim silama". Vođa kavčana tvrdi da jedino oni mogu svrgnuti Vučića, uz pomoć 40.000 navijača. Ova saznanja, za Informer, komentarisali su Predrag Koluvija, direktor "Jovanjica nova" i profesor Miroslav Bjegović, stručnjak za bezbednost, tokom gostovanja u "Info jutru".

17.06.2024

12:43

Srbija je na putu ka vaskrsenju nacionalnog identiteta! Narod se dozvao pameti, ne dozvoljava da ga vode oni koji samo pljuju! (VIDEO)
Live TV

Srbija je na putu ka vaskrsenju nacionalnog identiteta! Narod se dozvao pameti, ne dozvoljava da ga vode oni koji samo pljuju! (VIDEO)

Jedna od glavnih promotera teorije da su Srbi zločinački narod Sonja Biserko, govorila je za ekstremistički portal Slobodna Bosna. Biserko je primetila jednu tačnu činjenicu, da Srbija ni na koji način neće u dogledno vreme priznati genocid u Srebrenici. Ovu izjavu komentarisao je gost "Info jutra" Informer televizije Bojan Borovčanin, predsednik udruženja građana "NIT".

17.06.2024

10:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija