• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

28.11.2023

13:38

Rusi nastavljaju rat sa najbrutalnijom zveri! Ovim unapređenim oružjem stavljaju tačku na bojnom polju

Reuters

Vesti

Rusi nastavljaju rat sa najbrutalnijom zveri! Ovim unapređenim oružjem stavljaju tačku na bojnom polju

Podeli vest

Mini-dronovi postavljeni na Su-57 pomoći će avionu da efikasnije obavlja izviđačke misije i pogađa ciljeve zaštićene sistemima PVO. O tome je za list VZGLjAD rekao vojni ekspert Jurij Knutov. Prethodno su napravljeni mini-dronovi za Su-57, koje će nositi na brodu.

- Razvoj mini-dronova za Su-57 je tehnološki napredak koji proširuje mogućnosti primene aviona. Nove bespilotne letelice mogu se okačiti ili na krilo borbenog aviona ili postaviti unutar vozila. Postoji nekoliko tipova takvih dronova koji obavljaju različite zadatke na bojnom polju - rekao je vojni ekspert Jurij Knutov i dodao:

- Takođe je moguće koristiti UAV kao sistem za elektronsko ratovanje, koji će ometati protivvazdušnu odbranu neprijatelja. Udarne bespilotne letelice biće korisne u uništavanju protivvazdušnih sistema. Mala veličina omogućava dronovima da lakše stignu do svojih ciljeva. Uređaji će takođe moći da zaštite letelicu od neprijateljskih projektila i da vrše izviđanje duž rute lovca. Istovremeno, raspoređivanje UAV-a smanjuje broj projektila i bombi koje vozilo može da ponese. Stoga će upotreba dronova značajno zavisiti od ciljeva koji se postavljaju za konkretan let!

Kada krene vazdušna bitka, vozilo će biti opremljeno minimalnim brojem bespilotnih letelica za zaštitu od neprijatelja.

- Ako Su-57 treba da pogodi metu zaštićenu protivvazdušnom odbranom, onda se najrazumnije čini kombinovano oružje standardnog nosivosti i dronova. Kada je potrebno naneti maksimalnu vatrenu štetu neprijatelju, na avion se postavljaju samo vođene bombe i projektili. U slučaju vazdušne bitke, vozilo će biti opremljeno minimalnim brojem bespilotnih letelica za zaštitu od neprijateljskih hitaca - zaključio je Knutov.

Foto: printscreen google

Su-57

Ranije je postalo poznato da su mini-dronovi napravljeni za ruski lovac pete generacije Su-57, prenose RIA Novosti, pozivajući se na obavešteni izvor. Kako navodi izdanje, reč je o bespilotnim letelicama različite namene, koje letelica može da nosi na spoljnoj remenci i da ispušta u vazduh.

- Planirano je da lovac lansira nekoliko dronova odjednom i da kontroliše ovu grupu dronova - rekao je izvor.

Podrazumeva se da će lista korišćenih dronova uključivati dronove za napade, izviđačke bespilotne letelice i bespilotne letelice za elektronsko ratovanje.

Konkretno, bespilotne letelice koje je grupa Su-57 spustila u desetinama jedinica omogućiće lovcima da probiju neprijateljsku protivvazdušnu odbranu, kako preopterećenjem njenih informacionih kanala, tako i koncentrisanim udarom na njene sisteme: i dronove i oružje iz borbenih aviona.

 

 

Podsetimo, u poslednje vreme avioni Su-57 dobijaju sve više inovacija koje poboljšavaju tehničke karakteristike lovca. Kako je list VZGLjAD pisao  početkom novembra, za Su-57 je stvorena krstareća raketa dugog dometa u trupu. Ovo ne samo da ozbiljno proširuje vatrene sposobnosti borca, već mu dodaje i stelt tehnologiju.

Pored toga, Su-57 je počeo da se oprema motorom drugog stepena (Proizvod 30). Jedna od njegovih glavnih karakteristika je da vam omogućava da postignete nadzvučnu brzinu bez uključivanja naknadnog sagorevanja. Time se ne samo smanjuje potrošnja goriva, već se povećava i borbeni radijus aviona, o čemu je  detaljno pisao i list VZGLjAD .


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

A u avionu - Lavrov! Članica NATO dala odobrenje
Planeta

A u avionu - Lavrov! Članica NATO dala odobrenje

Ambasada Rusije u Bugarskoj saopštila je danas da su bugarske vlasti dozvolile da avion ruskog Ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova preleti bugarski vazdušni prostor kako bi doputovao na samit OEBS-a u Severnoj Makedoniji.

27.11.2023

22:39

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Crnogorska mafija je upumpala milijardu evra u neke srpske medije! Svako ko se suprostavi Zviceru postaje glavna meta klana! (VIDEO)
Live TV

Crnogorska mafija je upumpala milijardu evra u neke srpske medije! Svako ko se suprostavi Zviceru postaje glavna meta klana! (VIDEO)

Vođa kavačkog klana Radoje Zvicer i njegov saradnik Radoje Milović su, prema prepisci iz Skaj aplikacije koju su objavile podgoričke Vijesti, razgovarali 2021. godine o mogućnosti da će SAD sa Bajdenovim dolaskom na vlast ići "na rušenje Vučića svim silama". Vođa kavčana tvrdi da jedino oni mogu svrgnuti Vučića, uz pomoć 40.000 navijača. Ova saznanja, za Informer, komentarisali su Predrag Koluvija, direktor "Jovanjica nova" i profesor Miroslav Bjegović, stručnjak za bezbednost, tokom gostovanja u "Info jutru".

17.06.2024

12:43

Srbija je na putu ka vaskrsenju nacionalnog identiteta! Narod se dozvao pameti, ne dozvoljava da ga vode oni koji samo pljuju! (VIDEO)
Live TV

Srbija je na putu ka vaskrsenju nacionalnog identiteta! Narod se dozvao pameti, ne dozvoljava da ga vode oni koji samo pljuju! (VIDEO)

Jedna od glavnih promotera teorije da su Srbi zločinački narod Sonja Biserko, govorila je za ekstremistički portal Slobodna Bosna. Biserko je primetila jednu tačnu činjenicu, da Srbija ni na koji način neće u dogledno vreme priznati genocid u Srebrenici. Ovu izjavu komentarisao je gost "Info jutra" Informer televizije Bojan Borovčanin, predsednik udruženja građana "NIT".

17.06.2024

10:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija