• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

22.11.2023

14:20

Na robiju, bato! Zapad poludeo zbog Orbanove odluke! Mediji počeli nezapamćenu hajku na lidera Mađarske!

Shutterstock

Vesti

Na robiju, bato! Zapad poludeo zbog Orbanove odluke! Mediji počeli nezapamćenu hajku na lidera Mađarske!

Podeli vest

Mađarski premijer Viktor Orban traži nova ovlašćenja kako bi otkrio i kaznio "strane uticaje", što je "poslednji u nizu autokratskih poteza pod njegovom decenijskom vladavinom", ocenjuje "Blumberg".

Nova Agencija za zaštitu suvereniteta imaće dovoljnu budžetsku i institucionalnu podršku, uključujući obaveštajne službe, da identifikuje navodne strane uticaje na politiku, navodi se u zakonu koji je podnela Orbanova vladajuća stranka. Šefa agencije biraće premijer.

Predlog zakona, za koji je gotovo izvesno da će biti odobren pošto Orbanovi poslanici imaju veliku većinu u parlamentu, predviđa zatvorsku kaznu do tri godine za političare koji prihvate strana sredstva na izborima. Takođe će omogućiti vlastima da zatvore organizacije civilnog društva za koje se smatra da krše nove propise.

Prema "Blumbergu", ovakvi Orbanovi potezi, zajedno sa dobrim odnosima sa autoritarnim liderima od Moskve do Pekinga, učinili su Mađarsku "crnom ovcom Evrope". To je takođe izazvalo napetosti sa zapadnim saveznicima u EU i NATO, posebno nakon sukoba u Ukrajini.

EU je prošle godine suspendovala više od 30 milijardi dolara namenjenih Mađarskoj zbog navodnih problema sa vladavinom prava i korupcijom.

Verni pristalica bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, Orban je nedavno rekao da će biti potrebna stroža pravila da bi se držala pod kontrolom "liberalna hegemonija", koju je okrivio za žestok izborni poraz 2002. koji ga je primorao da osam godina bude u opoziciji. 

- Morali smo da naučimo lekciju da suvereniteta neće biti dok postoji liberalna hegemonija. Bili smo u vladi, ali ne na vlasti - rekao je mađarski premijer. 

Očekuje se da će Mađarska biti u fokusu sledećeg samita EU sredinom decembra, kao zemlja Unije koja je naklonjena Rusiji i skeptična prema planovima da se Ukrajina pridruži bloku.

Orban je pre nekoliko dana ponovo izabran za predsednika Fidesa, na 30. kongresu te vladajuće stranke i tada je poručio da sadašnja politika Brisela "zakucava poslednje eksere u kovčeg" Evropske unije.

Mađarski premijer je istakao da se Budimpešta protivi "ispiranju mozgova od strane briselskih birokrata, invaziji migranata, rodnoj propagandi, nepripremljenom članstvu Ukrajine u EU i zelenoj ideologiji koja sve više pokazuje komunističke, pa čak i jakobinske simptome".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Mađarskoj nije u interesu da rezultati izbora u Srbiji dovedu u pitanje do sada postignute rezultate - Viktor Orban nikad jasniji
Izbori 2024

Mađarskoj nije u interesu da rezultati izbora u Srbiji dovedu u pitanje do sada postignute rezultate - Viktor Orban nikad jasniji

Prema oceni mađarskog premijera Viktora Orbana na plenarnoj sednici stalnog saziva kongresa Mađara (MAERT) u Varkert bazaru u Budimpešti, svet oko nas je danas opasnije mesto nego pre ili posle epidemije korona virusa, dva oružana žarišta su takođe nastala, a četvrtina svetske populacije živi na takvom mestu gde ratovi utiču na stanovništvo indirektno, ali uglavnom direktno

19.11.2023

13:45

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Građani, budite oprezni! I MUP se oglasio zbog olujnog nevremena koje nam preti: Štabovi da se spreme za sve rizike i posledice!
Društvo

Građani, budite oprezni! I MUP se oglasio zbog olujnog nevremena koje nam preti: Štabovi da se spreme za sve rizike i posledice!

MUP prosledilo je upozorenje gradskim i opštinskim štabavima za vanredne situacije za preduzimanje svih preventivnih i operativnih mera u cilju spremnosti za eventualno suočavanje sa rizikom i posledicama, na osnovu najave Republičkog hidrometeorološkog zavoda za pojavu intenzivnih pljuskova i veće količine padavina za danas i sutra, a koje mogu prouzrokovati potencijalne bujične poplave.

02.06.2024

13:29

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija